Domaine Etienne Sauzet. Frankrike, Bourgogne, Puligny-Montrachet.

Etienne Sauzets hemsida

Ett av Bourgognes allra mest eftertraktade namn

Historien om Domaine Sauzet tar sin början då Etienne Sauzet (född 1903) ärvde 3 hektar vinodlingar i Bourgogne och så småningom började köpa ytterligare vingårdar fram tills han på 1950-talet förvaltade hela 12 hektar. När Etienne år 1936 köpte en liten del av Bâtard-Montrachet i Puligny-Montrachet, var det ingen Grand Cru-vingård – den statusen fick den först året efter. Ett särskilt lyckat köp med andra ord.

Historia

När Etienne gick bort 1975 var det inte uteslutande dottern Colette som tog över – hon hade nämligen gift sig med Jean Boillot som hade en egen firma och ägorna kom sedan att delades upp mellan deras tre barn. Samtliga syskon har förvaltat arvet väl med egna blomstrande rörelser, men familjenamnet ”Domaine Etienne Sauzet” kom att tillfalla yngsta barnbarnet Jeanine Boillot och hennes man Gérard Boudot. Många var inledningsvis rädda att storhetstiden skulle vara över nu när Etienne var borta, men Gérard Boudot visade sig snabbt vara synnerligen skicklig vinmakare som förvaltat arvet väl och numera anses han till och med ökat kvalitén ytterligare. Den volym som försvann i samband med arvisskiftet har Gérard och Jeanine vägt upp genom att köpa druvor från pålitliga och högkvalitativa odlare. Idag drivs egendomen av Gérard och Jeanine och deras dotter Emilie och hennes man Benoît Riffault. Sancerre-bördige Benoît började som en praktikant år 2002 men kom med tiden att gifta in sig i familjen och är nu en del av den framgångssaga som ännu bara sett sin början.

Vingårdar

Domaine Etienne Sauzet äger idag 15 ha vingårdar sedan en uppdelning av företagen skedde på 1990-talet. Man köper även in druvor från andra odlare i området. Man äger mark i Grand cru-lägena Montrachet, Chevalier-Montrachet, Batard-Montrachet och Bienvenues-Batard-Montrachet, hela 9 olika premier cru-lägen samt kommunvin från Puligny-och Chassagne-Montrachet och Bourgogne Blanc. Man fortsätter kontinuerligt att köpa fler lägen för att komplettera de ursprungliga ägorna och ta tillbaka den mark som förlorades vid arvskiftet. Under Benoît och Emelies ledning tog egendomen steget mot ekologisk odling (certifierad 2006) för att därefter odla helt biodynamiskt (certifierad 2010).

Vinifikation

Vinerna från Sauzet är eleganta och finstämda med fin fruktighet i kombination med mineraltoner och väl avvägd användning av fat. Hans viner är ett ypperligt exempel på betydelsen av växtplats och ”terroir”. Alla Sauzets viner visar upp olika personligheter beroende på ursprung. Boudot understryker att vinifikationen skiljer sig från år till år beroende på årgångens förutsättningar vilket innebär att man måste vara flexibel i sitt arbete, men att i en given årgång så vinifieras de flesta vingårdslägen på nästan identiskt sätt. Efter att skörden har bärgats skickas druvorna snabbt till vineriet och pressas mycket varsamt i pneumatiska pressar. Efter nedkylning jäser vinerna i ekfat vi ungefär 20ºC, en process som beroende på årgång kan ta allt från 2 veckor till ett par månader. Processen övervakas noggrant. Man använder sig av ca 1/3 nya fat i 10-18 månader där vinerna genomgår malolaktisk jäsning och får vila på sin fällning. Längden i ekfat bestäms av vinets ursprung, 10 månader för Bourgogne, 12 månader för kommunviner och upp till 18 månader för Premier och Grand crus. Viss bâtonnage sker under tiden om än utan överdrift. Slutlagring sker på rostfria ståltankar i 6 månader varefter man sedan filtrerar vinerna mycket försiktigt innan buteljering.

Rekommenderade viner
Rekommenderade viner