François Villard är inte en av dem som föddes in i vinmakeriet. Han växte upp mellan Vienne och Grenoble och jobbade som kock innan han förälskade sig i vin. Han sadlade om till sommelier och det stora vinintresset övergick raskt till besatthet.
Historia
Genom bekantskaper fick François möjligheten att köpa 4 hektar mark i norra Rhône, och år 1989 planterade han de första vinstockarna med hjälp av legendaren Yves Cuilleron. Han hade ingen som helst erfarenhet av att odla druvor, eller producera vin för den delen, men med hjälp av den erfarne Yves kunde han komma igång snabbt. Två år senare beslutade han sig för att satsa på vinproduktion på heltid, och producerade samma år sitt första vin av egna och köpta druvor – en 1991 Condrieu som enbart släpptes i 400 buteljer. Snabbt började Villard ses som en av de stora stjärnorna i Rhône – ett rykte han bevarat sedan dess tack vare sin omisskännliga känsla för syrah-druvan.
Vingårdar
Under de 30 år som gått sedan dess är det få andra som gjort en sådan kometkarriär och gjort samma utveckling som François har gjort och vi kan inget annat än att imponeras. Det är verkligen aktningsvärt hur pass snabbt han har byggt upp en så pass bred portfölj av spännande kvalitetsviner från flertalet olika ursprung i regionen. Condrieu, platsen där han startade sin vinmakarkarriär, är fortfarande François hjärta, trots att han idag gör vin från flera andra appellationer. Av de totalt 64 hektar han förfogar över äger han 40 och han gör vin i såväl Saint-Joseph, Côte-Rôtie, Saint-Peray, Crozes-Hermitage, Cornas och Vin de France – totalt över 20 viner.
François är en innovativ person som gärna antar nya utmaningar, och han senaste projekt är ”Vins de Vienne”, där några vinproducenter tillsammans har planterat vinstockar på ”fel sida” av Rhône, ett område som har likadan terroir som Côte Rôtie och en snarlik odlingshistorik, men inte närapå samma rykte. Vi ser fram emot att testa resultatet.
Vinifikation
Ursprungligen gjorde François moderna viner med en stor andel ny ek. Numera har han ändrat stilen och gör mer eleganta viner med kortare extrahering, jäsning på hela klasar och nästan ingen ny ek – allt får att uppnå fräschör och renhet i frukten. François skördar senast av alla sina grannar för att uppnå optimal mognad. Inget av hans vin får tillsatt jäst utan all jäsning sker spontant och naturligt och han jobbar aktivt med att minska mängden sulfit. François Villards filosofi är att låta druvorna få en optimal mognad, och resultatet blir druvor som ger smakrika och komplexa viner. De vita vinerna har ofta en hint av ädelröta, och de flesta vinerna ekfatslagras. Samtliga av hans viner är gjorda för att lagras i många år. François odlar sina vingårdar ekologiskt och hoppas kunna vara certifierad lagom till skörden 2023.
Välkommen till Tryffelsvinets Vinklubb! En vinklubb för alla som tycker om vin.
Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.