Domaine Guy Amiot. Frankrike, Bourgogne, Chassagne-Montrachet

Amiots hemsida

Fyra generationer i hjärtat av Chassagne-Montrachet

År 1920 förälskade sig parisarna Arsène och Flavie Amiot i de burgundiska kullarna kring byn Chassagne-Montrachet och bestämde sig för att köpa hus och land. Det skulle med tiden visa sig bli ett lyckat köp som hans arvingar är mycket tacksamma för än idag.

Historia

Arsène och Flavie kom år 1920 över ett par Premier Cru-lägen i Chassagne-Montrachet, bland annat Les Vergers och Caillerets men också, kanske framförallt, en liten del av den världsberömda vingården Le Montrachet. Detta utgör basen till familjens historia som vinmakare. Arsène och Flavie skaffade sig så småningom en vinkällare i Paris där de sålde och levererade viner till de prominenta hemmen och skaffade sig en stor kundbas. Under 1930- och 1940-talet hade familjen, tack vare deras ihärdighet, möjlighet att köpa ytterligare ett par premier cru-lägen och egendomen växte sakta men säkert. År 1985 tog Guy Amiot vid som vinmakare och det var också han som har gett namn åt domänen som den ser ut nu (innan dess kallades egendomen Amiot-Bonfils). Idag är det Guys söner Thierry (vinmakare) och Fabrice (marknadsansvarig) som är huvudpersonerna bakom vinet. Den 12,5 ha stora egendomen producerar strålande viner med fokus på olika vingårdslägen i Chassagne-Montrachet, en appellation som ger eleganta, fruktiga och mineraldrivna viner.

Vingårdar

Domaine Guy Amiot äger parceller som kan få vilken Burgundisk vinodlare som helst att bli grön av avundsjuka. De producerar viner från några av världens mest attraktiva vingårdar, bland annat premier cru-lägena Clos St-Jean, Les Vergers, Caillerets, Les Chaumées, Les Champgains, En Remilly och Les Demoiselle i Chassagne-Montrachet. De äger även en 0,09 hektar stor del av den anrika Grand cru-vingården Le Montrachet (som vid tiden för anskaffandet tillhörde den del som kallades Dents de Chein innan uppgraderingen till Grand Cru), samt vingårdar i Puligny-Montrachet, Meursault, Saint-Aubin och Santenay. Amiot producerar främst stilla vita viner av Chardonnay, men även ett vitt av Aligoté, röda av Pinot Noir och mousserande Crémant de Bourgogne som görs enligt den traditionella metoden. Vinerna odlas enligt principen ”lutte raisonée” vilket innebär hållbar och delvis ekologisk vinodling utan att vara certifierade. Jordmånen i familjen Amiots vingårdar består främst av lera och kalksten och rankorna är generellt mycket gamla.

Vinifikation

Allt jobb i vingårdarna sker för hand och rankorna pysslas om under hela året, något som de själva säger är grunden för deras höga kvalitet. Beroende på vin så jäser musten i temperaturreglerade ståltankar eller i franska ekfat. Naturlig malolaktisk jäsning sker i vissa fall och för en del viner utförs bâttonage. Grundreceptet för samtliga cuvéer är 30% ny ek i 12 månader. Redan från start har man varit förgrundsfigurer i området – under Arsenes tid var man till exempel bland de första producenterna i hela Bourgogne att buteljera sina egna viner. Idag leder Thierry arbetet med en trygg hand – målet är att respektera familjetraditionerna samtidigt som man utvecklas och för egendomen in i framtiden genom ständig förbättring.

Tryffelsvinet tipsar

Viner från Domaine Guy Amiot

NV Crémant de Bourgogne, Guy Amiot

Bourgogne269 kr
nyhet

2020 Bouzeron Les Bouillottes, Domaine Guy Amiot

Bourgogne329 kr
nyhet