Gabriëlskloof. Sydafrika, Bot River.

Gabriëlskloofs hemsida

Personliga viner från Sydafrikas bästa vinmakare

Med en dröm och en vision framför ögonen har Bernhard Heyns byggt upp en familjestyrd oas där växter och djur samsas med vinrankorna i sydafrikanska kustregionen Walker Bay. I vineriet basar Bernhards svärson, den unge, men redan kultförklarade Peter-Allan Finlayson, som sedan 2014 tagit egendomens viner till nya nivåer. År 2021 blev han utsedd till ”Winemaker of the year” i Tim Atkins MW’s South Africa Special Report som ett slutgiltigt erkännande för sin enorma skicklighet och kunskap, något som är mycket tydligt i Gabriëlskloofs viner.

Historia

När Gabriëlskloof grundades år 2001 var det förverkligandet av en dröm som den sydafrikanske affärsmannen Bernhard Heyns hade närt under många år. Den lokale druvbonden Barry Anderson hade hört talas om Heyns jakt efter en plats att anlägga ett vineri och de två männen möttes på en gård strax utanför Bot River i Walker Bay där man tidigare odlat vete, kallad Avontuur. Här såg Bernhard och Barry en enorm potential som idag – över 20 år senare – fortfarande är en familjedriven angelägenhet.

Heyns vision för Gabriëlskloof har sedan starten varit att skapa premiumviner som återspeglar den komplexitet, rikedom och diversitet som ägornas unika terroir (bestående av Bokkeveldskiffer och sandsten) kan frambringa. Jordmånen skapar förutsättningar för naturligt lågavkastande rankor som alla varsamt tagits om hand sedan de planterades år 2001. Allt arbete sker för hand och ett miljömässigt hållbarhetstänk genomsyrar alla beslut genom att arbeta med miljön i fokus genom att visa respekt för den lokala floran och faunan. Ett stort fokus ligger också på att skapa en etisk arbetsplats som ger de anställda en säker och rättvis anställning.

Tim Atkins MW räknar Gabriëlskloof som en av Sydafrikas ”Second Growths” i sin 2022 Cape Classification, vilket är en tydlig blinkning till en av de högsta klassifikation man kan få i Bordeaux: 2ème Cru Classé.

Vingårdar

Gabriëlskloof är beläget mellan två bergskedjor: Houwhoek i norr och Babylonstoren i söder, 15 kilometer från havet. På Gabriëlskloof spelar därför Atlanten och den stränga vinden en avgörande roll. Walker Bay är en så kallad ”cool climate-region” där man finner Sydafrikas bästa chardonnay-, pinot noir-, och sauvignon blancviner. Vineriet och vingårdarna ligger i underregionen Bot River, som har ett klimat som är typiskt för Walker Bay, men eftersom det är beläget mer inåt land drar man fördelar av att även druvor som syrah och cabernet sauvignon kan uppnå fullständig mognad. Totalt odlas därför 12 olika druvsorter på gården, som också är hem till många lokala växter och djur, bland annat Cape-babianer, olika fåglar och bergsleopard.

Viner

Huvudvinmakare är sedan år 2014 Peter-Allan Finlayson, son till den legendariska Peter Finlayson. Peter-Allan är mest känd för egna vineriet Crystallum Wines (som han driver tillsammans med brodern Andrew), men som svärson till Heyn lockades Peter-Allan av tanken på att bli en del av hustruns familjegård. Precis som på Crystallum arbetar Peter-Allan med så lite mänsklig intervention i vinmakningen.

Gabriëlskloof har tre olika serier i portföljen: The Gabriëlskloof Range (med fokus på egna vingårdarna och som kan drickas direkt vid lansering), The Landscape Range (med fokus på toppvingårdarna och de äldsta rankorna, som gärna behöver lagras innan de avnjutes) och The Projects Range (där Peter-Allan kan experimentera med alternativa jäsnings- och lagringsmetoder).

Tryffelsvinet tipsar

Viner från Gabriëlskloof

2019 The Blend, Gabriëlskloof

Western Cape139 kr

2020 Syrah, Gabriëlskloof

Western Cape139 kr
kommer snart

2022 Amphora Sauvignon Blanc, Gabriëlskloof

Western Cape199 krLanseringsdatum: 19/05

2021 Whole Bunch Syrah, Gabriëlskloof

Western Cape199 kr
årgång slut

2020 Syrah on Shale, Gabriëlskloof

Western Cape319 kr
årgång slut

2020 Syrah on Sandstone, Gabriëlskloof

Western Cape319 kr