Meerlust Estate. Sydafrika, Stellenbosch

Meerlusts hemsida

260 år inom samma familj – fortsätter att imponera

Meerlust Estate är mest kända för ikoniska vinet Rubicon – en Bordeauxblend som revolutoinerade synen på vinlandet Sydafrika när det lanserades 1984. Än idag håller man sig relevanta – särskilt genom nya spännande rekryteringen Wim Truiter år 2020, gårdens tredje vinmakare genom tiderna.

Historia

Nationalmonumentet Meerlust Estate uppfördes redan 1693 och hade redan en imponerande historia bakom sig när familjen Myrburgh – som fortfarande äger gården – tog över år 1757. Egendomen ligger cirka 15 kilometer söder om Stellenbosch och har länge tillhört det allra översta skiktet av topproducenter i landet, och prestigevinet Rubicon ett av landets mest kända viner. Själva byggnaden är verkligen imponerande med sin ståtliga vita huvudbyggnad, klassiska vinkällaren rosträdgårdar, familjekyrkogård, duvslag och fågelhus. Tysken Henning Huising, som uppförde egendomen, gav den namnet Meerlust med betydelsen ”havslängtan” eftersom den ligger så nära havet. Enbart 5 kilometer skiljer mellan Meerlust och False Bay där svala havsvindar hjälper till att kyla ner heta sommardagar.

Vingårdar

Idag drivs Meerlust av åttonde generationen Myrburg, i form av Hannes Myrburgh. Hannes har en gedigen erfarenhet i ryggsäcken – bland annat genom vinstudier i Tyskland och arbete på legendariska Château Lafite i Bordeaux. Vid sin sida har han den skickliga vinmakaren Wim Truiter som har mångårig erfarenhet av vinmakning. Truiter anslöt till skörden 2020 som en av endast tre vinmakare i Meerlusts historia – en imponerande bedrift! Meerlust äger 110 hektar, planterade med cabernet sauvignon, merlot, chardonnay, cabernet franc och pinot noir. Man gör druvrena viner av cabernet sauvignon, merlot, chardonnay och pinot noir samt det omtalade vinet Rubicon som görs i Bordeaux-stil. Rubicon introducerades på den inhemska marknaden 1984 och var ett av de första vinerna i Sydafrika som gjordes med tanken att likna en stor Bordeaux. Vinet har sedan dess blivit benchmark för Cape blend-vinerna som görs i samma stil.

Vinifikation

Vinerna görs i klassisk stil med stor elegans. Druvorna handskördas och man håller låga skördeuttag. De flesta av vinerna jäser i ståltank för att sedan lagras i franska 300-liters fat. Deras chardonnay får en elegant sval ton tack vare en hög syra och relativt försiktig fatanvändning. Rubicon som görs i Bordeaux-stil är en blandning av cabernet sauvignon, merlot och cabernet franc som lagras i 24 månader i fransk Allier-ek.

Tryffelsvinet tipsar

Viner från Meerlust Estate

2019 Meerlust Red, Meerlust Estate

Stellenbosch175 kr

2018 Meerlust Rubicon, Meerlust Estate

Stellenbosch289 kr