Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
Meerlust Estate. Sydafrika, Stellenbosch
Meerlusts hemsida260 år inom samma familj – fortsätter att imponera
Meerlust Estate är mest kända för ikoniska vinet Rubicon – en Bordeauxblend som revolutoinerade synen på vinlandet Sydafrika när det lanserades 1984. Än idag håller man sig relevanta – särskilt genom nya spännande rekryteringen Wim Truiter år 2020, gårdens tredje vinmakare genom tiderna.Historia
Nationalmonumentet Meerlust Estate uppfördes redan 1693 och hade redan en imponerande historia bakom sig när familjen Myrburgh – som fortfarande äger gården – tog över år 1757. Egendomen ligger cirka 15 kilometer söder om Stellenbosch och har länge tillhört det allra översta skiktet av topproducenter i landet, och prestigevinet Rubicon ett av landets mest kända viner. Själva byggnaden är verkligen imponerande med sin ståtliga vita huvudbyggnad, klassiska vinkällaren, rosträdgårdar, familjekyrkogård, duvslag och fågelhus. Tysken Henning Huising, som uppförde egendomen, gav den namnet Meerlust med betydelsen ”havslängtan” eftersom den ligger så nära havet. Enbart 5 kilometer skiljer mellan Meerlust och False Bay där svala havsvindar hjälper till att kyla ner heta sommardagar.
Vingårdar
Idag drivs Meerlust av åttonde generationen Myrburg, i form av Hannes Myrburgh. Hannes har en gedigen erfarenhet i ryggsäcken – bland annat genom vinstudier i Tyskland och arbete på legendariska Château Lafite Rothschild i Bordeaux. Vid sin sida har han den skickliga vinmakaren Wim Truiter som har mångårig erfarenhet av vinmakning. Truiter anslöt till skörden 2020 som en av endast tre vinmakare i Meerlusts historia – en imponerande bedrift! Meerlust äger 110 hektar, planterade med cabernet sauvignon, merlot, chardonnay, cabernet franc och pinot noir som man både gör druvrena viner på samt den omtalade Bordeaux-blenden Rubicon. Rubicon introducerades på den inhemska marknaden 1984 och var ett av de första vinerna i Sydafrika som gjordes med tanken att likna en stor Bordeaux. Vinet har sedan dess blivit benchmark för Cape blend-vinerna som görs i samma stil.
Vinifikation
Vinerna görs i klassisk stil med stor elegans. Druvorna handskördas och man håller låga skördeuttag. De flesta av vinerna jäser i ståltank för att sedan lagras i franska 300-liters fat. Deras chardonnay får en elegant sval ton tack vare en hög syra och relativt försiktig fatanvändning. Rubicon som görs i Bordeaux-stil är en blandning av cabernet sauvignon, merlot och cabernet franc som lagras i 24 månader i fransk Allier-ek.
”5 snabba” med Wim Truter
1. What is your favorite time of the year in the vineyards?
”Pruning – when we start to sculpt the next vintage and obviously harvest time, when you literally see the fruit of a year’s work.”
2. What is your favorite part of being a winemaker?
”Being able to be part of a product from the planning of a new vineyard site to seeing a final consumer enjoying the wine at special occasion.”
3. What is your least favorite part of being a winemaker?
”HR admin.”
4. If you had to describe the style of your winemaking with just one sentence – what would it be?
”We aim to make wines that are authentic, balanced and delicious to drink.”
5. Which of your own wines would you bring to a deserted island, and why?
”Meerlust Chardonnay – hopefully we can scavenge some nice seafood and the wine will pair beautifully.”