Az. Agr. Sara Vezza. Italien, Piemonte, Barolo

Sara Vezzas hemsida

Visionära Sara Vezzas egna projekt

Sara Vezza är en av vinklubbens mest älskade vinmakare – ansvarig för de fantastiska vinerna på Josetta Saffirio, men vad många kanske inte känner till är Saras nya projekt under eget namn, Sara Vezza, som är en förlängning av Josetta Saffiros varumärke. Sara kallar vinerna ”the evolution line” och här får hennes innersta drömmar komma till uppfyllelse.

Historia

Sara är idag runt 40 år, mor till fyra unga barn och kommer från en lång vinmakartradition. Hennes pappa Roberto Vezza har under många år varit vinmakare på Marchesi di Barolo och hennes mamma drev tidigare Josetta Saffirio-vineriet (döpt efter henne själv) fram till 1990-talet då det lades i malpåse innan Sara öppnade upp det på nytt. Faktum är att Sara är femte generationens vinodlare i familjen – en karriär som hon startade tidigt i livet.

Vingårdar

Sedan några år tillbaka producerar hon alltså, förutom Josetta Saffirio, även viner under eget namn Az. Agr. Sara Vezza. Samtliga viner görs i egna vineriet i Monforte d’Alba – Castelletto, där också Josetta Saffirios viner ser dagens ljus. Allting började när hon köpte den första vingården Murazzano år 2017 som bara några dagar senare följdes av ett markinköp i Alta Langa. Den egna etiketten är prydd med fyra distinka symboler som representerar de fyra elementen jord (terroir), eld (motståndskraft), vatten (hållbarhet) och luft (kärlek). Vingårdarna odlas ekologiskt enligt CCPB Organic Enterprise Certification, men Sara har påbörjat steget mot biodynamisk odling och har också planterat mängder av träd för att minska sitt koldioxidavtryck.

Idag består egna ägorna av 5,5 hektar i Monforte (Castelletto och Perno), 0,4 hektar i Novello (Ravera), 5,5 hektar i Roddino och 16 hektar i Murazzano. All frukt kommer från egna vingårdar (dels de bästa lägena inom Josetta Saffirios vingårdar och dels dedikerade vingårdslägen som enbart används till Sara Vezza-serien).

Vinmakning

Under ”Sara Vezza”-flaggen kan Sara ta ut svängarna mer än på Josetta Saffirio. Här gör hon viner som representerar hennes innersta, och inget vin har ett fast recept – det är årgången som styr premisserna. Ingen tillsatt jäst används och Sara experimenterar med såväl amforor och porslinskärl, förutom betong och stora gamla ekfat om 3000 liter. Målet är att uppnå renhet i frukten genom att låta druva, årgång och jordmån få sjunga. Hon siktar på mindre extraktion och mer med syresättning av musten i en stil som visar upp Piemontes sanna natur. Just nu görs tre viner under etiketten Sara Vezza: en barbera, en nebbiolo d’alba, en vingårdsbetecknad Barolo och en mousserande altalanga, men experiment pågår med såväl skalmacererad sauvignon blanc och en egen vermouth. Tillgången är liten – blott 2000 flaskor görs årligen av varje vin, en volym som inte kommer att öka nämnvärt eftersom Sara vill hålla projektet småskaligt och lustfyllt..

nyhet

Sara Vezzas premiärlåda

Piemonte999 kr