Josetta Saffirio. Italien, Piemonte, Barolo

Josetta Saffirios hemsida

”Tomtevinet” som tagit Sverige med storm

En av Vinklubbens mest älskade producenter är Josetta Saffirio med sina så karaktäristiska etiketter som pryds av vackra små tomtar. Idag drivs vineriet av Josettas dotter Sara Vezza som gång på gång visar upp varför hon är en av de viktigaste krafterna att räkna med i regionen.

Historia

Familjen Saffirio kom till området i Monforte d’Alba år 1890 men dess moderna historia börjar 1945 då Ernest Saffirio köpte loss familjens mark från sina bröder för att säkerställa att familjeägorna gick i arv. Ernesto hade en dotter – Josetta – som i början av 70-talet arbetat som lärare i vinmakning på universitetet i Alba. 1975 lyckades Ernesto övertala sin dotter att ta över vingårdarna som hörde till familjegården. Det var nu idén om att starta ett eget vineri föddes. Josetta Saffirio och hennes dåvarande man, Roberto Vezza som redan på denna tid var en erkänd vinmakare tog sig snart an uppgiften. Vinet gjordes i källaren till Marchesi di Barolo där Roberto var vinmakare och man valde därför att döpa vinerna efter Josetta Saffirio för att inte blanda ihop dem med Robertos åtaganden hos Marchesi di Barolo.

År 1982 såg den första flaskan Josetta Saffirio Barolo dagens ljus – redan då med tomten på etiketten – och det dröjde inte länge innan priserna och utmärkelserna började delas ut till den unga, skickliga vinmakerskan. Till allas bestörtning valde dock Josetta att sluta göra vin efter redan 10 år och vineriet låg i malpåse mellan 1992 och 1999 och vingårdarna hyrdes ut. I samband med att Josetta och Roberto stod i begrepp att sälja familjeägorna klev deras då 19-åriga dotter, Sara Vezza, in i handlingen i början av 2000-talet. Sara, som studerat grekiska på universitetet kunde egentligen inte så mycket om vin, men med en total dedikation har Sara tillsammans med pappa Roberto utvecklat familjegården mot nya höjder och har successivt ökat produktionen. Sedan Saras första årgång av 1000 flaskor är den årliga produktionen cirka 120,000 flaskor. Sara var en av de första visionärerna i Piemonte när hon redan 2006 inleddes ett arbete mot att göra vingårdarna ekologiska – ett arbete hon brinner för med total dedikation. Vingårdarna odlas ekologiskt enligt CCPB Organic Enterprise Certification.

Efter att ha forsatt att göra sina viner hos Marchesi di Barolo var det 2010 äntligen dags för Sara att flytta in i sitt eget nya vineri som tagit produktionen till ännu högre höjder. Här görs också mousserande viner under egna namnet Az. Agr. Sara Vezza. 2023 gick Renzo Rosso in som investerare i Sara Vezzas vineri och siktet för framtiden är klart – vinernas kvalitet skall höjas till nya nivåer och man satsar hårt på hennes fyra MGA-klassade cruer. Vi har knappt sett början ännu!

Vingårdar

Josetta Saffirio ursprungliga 5,5 hektar har i takt med tiden vuxit så att man idag producerar. Sara äger fyra MGA-klassade cruer:  Castelletto (härifrån kommer druvorna till vingårdsvinerna Persiera och Millenovocento48), Perno och Bussia i Monforte d’Alba och Ravera i Novello. Man producerar förutom Barolo även Barbera d’Alba, Langhe Nebbiolo och Langhe Rosso och Rossese. Rossese är en druva som ursprungligen odlades i Cinque Terre, en kustremsa på Italiens västkust men som även planterades en del i Piemonte i slutet av 1800-talet.

Saras första steg till att jobba med mousserande vin inleddes 2015 när hon köpte den första vingården Murazzano i Alta Langha, belägen över 700 meter över havet.  Ägorna består idag således av 5,5 hektar i Monforte (Castelletto och Perno), 0,4 hektar i Novello (Ravera), 5,5 hektar i Roddino och 16 hektar i Murazzano. Senaste tillskottet är en del vinmark i aktade crun Bussia som kommer att lanseras 2026.

Vinifikation

Josetta Saffirio producerar modern Barolo. Druvorna handskördas och jäser i temperaturkontrollerade ståltankar i ca 30-32 grader. Skalmaceration sker under ca 7-10 dagar och efter den malolaktiska jäsningen tappas vinet i fransk barrique (delvis nya) där det får vila i 24 månader för att avslutas i cementtankar i ca 6 månader före buteljering. Saffirio håller ett lågt skördeuttag, 30-45 hl/ha för Barolo och ca 50-60 hl/ha för de övriga vinerna. Saffirios Barolo är tillgänglig att dricka redan som unga, vilket gör dem lämpliga att servera på restaurang.

Historien bakom tomtarna

Vättarna är samvetet från goda människor”. Citatet är Ernestos och inspirationen bakom etiketternas tomtar – eller vättar om man så vill – kommer från de godnattsagor han varje kväll läste för Josetta. Ernesto berättade för sin lilla dotter om hur han som barn sett en vätte som kommit till vineriet i en vagn dragen av en mus. Vättarna sades hjälpa till i vineriet om nätterna och fascinerade Josetta så mycket att när hon blivit äldre – och därtill en skicklig tecknare – så valde hon att rita av hennes vision om hur dessa vättar såg ut. Det blev hennes sätt att hylla dessa små varelser som tog hand om gårdens grödor och djur i utbyte mot en skvätt vin – dessa historier höll hon också vid liv när hon fick de egna barnen Sara och Alessio. Vättarna kom slutligen att hamna på vinernas etiketter – en specifik vätte per vin.