Josetta Saffirio. Italien, Piemonte, Barolo.

Josetta Saffirios hemsida

”Tomtevinet” som tagit Sverige med storm

En av Vinklubbens mest älskade producenter är Josetta Saffirio med sina så karaktäristiska etiketter som pryds av vackra små tomtar.

Historia

Familjen Saffirio kom till området i Monforte d’Alba år 1890 men dess moderna historia börjar 1945 då Ernest Saffirio köpte loss familjens mark från sina bröder för att säkerställa att familjeägorna gick i arv. Ernesto hade en dotter – Josetta – som i början av 70-talet arbetat som lärare i vinmakning på universitetet i Alba. 1975 lyckades Ernesto övertala sin dotter att ta över vingårdarna som hörde till familjegården. Det var nu idén om att starta ett eget vineri föddes.

År 1982 såg den första flaskan Josetta Saffirio Barolo dagens ljus – redan då med tomten på etiketten – och det dröjde inte länge innan priserna och utmärkelserna började delas ut till den unga, skickliga vinmakerskan. Till allas bestörtning valde dock Josetta att sluta göra vin efter redan 10 år och vineriet låg i malpåse mellan 1992 och 1999. Då klev nämligen Josettas dotter, Sara Vezza, in i handlingen. Med en total dedikation har Sara utvecklat familjegården mot nya höjder och har successivt ökat produktionen. 2006 inleddes ett arbete mot att göra vingårdarna ekologiska och 2010 flyttade Sara in i ett nytt, modernt vineri som kommer att ta produktionen till ännu högre höjder.

Vingårdar

Saffirio producerar vin från vingårdar i Monforte d’Alba – Castelletto. Man producerar förutom Barolo DOCG en vingårdsbetecknad Barolo från Persiera samt Barbera d’Alba, Langhe Nebbiolo och Langhe Rosso och Bianco. De sistnämnda vinerna produceras huvudsakligen av Merlot (rosso) och Rossese (bianco), som Sara har satsat på att nyplantera. Rossese är en druva som ursprungligen odlades i Cinque Terre, en kustremsa på Italiens västkust men som även planterades en del i Piemonte i slutet av 1800-talet.

Vinifikation

Saffirio producerar modern Barolo. Druvorna handskördas och jäser i temperaturkontrollerade ståltankar i ca 30-32 grader. Skalmaceration sker under ca 7-10 dagar och efter den malolaktiska jäsningen tappas vinet i fransk barrique (delvis nya) där det får vila i 24 månader för att avslutas i cementtankar i ca 6 månader före buteljering. Saffirio håller ett lågt skördeuttag, 30-45 hl/ha för Barolo och ca 50-60 hl/ha för de övriga vinerna. Saffirios Barolo är tillgänglig att dricka redan som unga, vilket gör dem lämpliga att servera på restaurang.

Historien bakom tomtarna

”Vättarna är samvetet från goda människor”. Citatet är Ernestos och inspirationen bakom etiketternas tomtar – eller vättar om man så vill – kommer från de godnattsagor han varje kväll läste för Josetta. Ernesto berättade för sin lilla dotter om hur han som barn sett en vätte som kommit till vineriet i en vagn dragen av en mus. Vättarna sades hjälpa till i vineriet om nätterna och fascinerade Josetta så mycket att när hon blivit äldre – och därtill en skicklig tecknare – så valde hon att rita av hennes vision om hur dessa vättar såg ut. Det blev hennes sätt att hylla dessa små varelser som tog hand om gårdens grödor och djur i utbyte mot en skvätt vin – dessa historier höll hon också vid liv när hon fick de egna barnen Sara och Alessio. Vättarna kom slutligen att hamna på vinernas etiketter – en specifik vätte per vin.

Rekommenderade viner
Rekommenderade viner
Rekommenderade viner