Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
Screaming Eagle Winery. USA, Kalifornien, Oaksville
Screaming Eagles hemsidaDet första amerikanska kultvinet
Screaming Eagle Winery är ett av världens mest kultförklarade viner som varje år producerar enbart mellan 450-700 lådor vin. Dess limiterade produktion gör att vinerna är extremt hårt allokerade och vinerna betingar höga priser. Här har såväl Jay Z som världskända sommelierer och vinmagasin försökt boka tid förgäves – så gott som ingen släpps inför de anspråkslösa grindar som leder upp till vineriet. Läs mer om vinet som står på alla vinälskares bucket-list!Historia
När Jean startade vineriet hade hon inga drömmar om en sådan ikonstatus. Hon hade precis lämnat en karriär som framgångsrik mäklare i Napa Valley och ingen vinmakarerfarenhet när hon köpte mark i det det vid denna tid helt okända Oakville, norr om Napa år 1986. När hon tog över hade det odlas vin på platsen sedan åtminstone 1940-talet, men gården bestod främst av en mischmasch av druvsorter av påver kvalitet, utom en cirka 4 hektar stor vingårdsdel, planterad med cabernet sauvignon. Det var från denna lilla plot som Jean utgick när hon anlitade Richard Peterson som konsult, genom vilken hon träffade Petersons dotter Heidi Peterson-Barrett som sedermera kom att bli Screaming Eagles första vinmakare. Phillips och Peterson-Barrett bestämde sig snabbt för att plantera om gårdens resterande 20 hektar med cabernet sauvignon, merlot och cabernet franc.
Första årgången av Screaming Eagle var årgång 1992 som släpptes släppes år 1995. Vinet gjordes på druvor från den lilla cabernet sauvignon-parcellen medan resten av druvorna såldes vidare. Det var här den perfekta stormen uppstod: kombinationen av en mycket liten produktion (enbart 200 lådor) och en 99-poängsbedömning av Robert Parker ledde till en omedelbar succé och vinet cementerades direkt som ett av världens bästa (och dyraste) viner. Och att det är en väletablerad sanning råder det inga tvivel om: en sexlitersbutelj av första årgången 1992 såldes nyligen på auktion för $500,000.
År 2006 såldes gården till dollarmiljonärerna Stan Kroenke och Charles Banks. Phillips kom senare att säga till Wine Spectator att hon fått ett erbjudande från Kroenke och Banks som hon helt enkelt inte kunde säga nej till. Köpesumman har aldrig avslöjats, men ryktet säger uppemot 30 miljoner dollar. Stan Kroenke äger även Domaine Bonneau du Martray, The Hilt, The Paring och Jonata som du också hittar i Tryffelsvinets producentportfölj.
Phillips lilla originalvineri
Vingårdar
En av anledningarna till att Philipps sålde var för att de stora renoveringar som krävdes för att rusta upp vineriet och rankor som angripts av leafroll virus helt enkelt var för kostsamma. Efter Stan Kroenkes intåg inleddes dessa stora renoveringar omgående; det byggdes en ny vinkällare eftersom Philipps lilla originalkällare i sten knappt rymde mer än några fat vin, och vingårdarna omplanterades på nytt efter problem med virus – gården är idag planterad med främst cabernet sauvignon, merlot och cabernet franc men har också en liten andel sauvignon blanc. Vid denna tid hade vinerna blivit så populära att det fanns en väntelista för att komma med på den officiella väntelistan. För att leda arbetet anlitades det unga stjärnskottet Andy Erickson tillsammans med konsulten Mickel Roland och kaliforniens mest berömda vitikulturist David Abreu. 2009 lämnade Banks ägarskapet av Screaming Eagle till Kroenke som sedan dess varit ensam ägare – vilket kanske var lika bra då han några år senare kom att fällas för ekonomiska bedrägerier. Gården sköts idag av estate manager Armand de Maigret och vinerna görs av underbarnet Nick Gislason som tog över rodret vid blott 28 års ålder år 2010 efter att Andy Erickson gåt vidare för att starta sitt eget vineri.
Gårdens vitikulturella och vinmakningsmässiga riktning har sedan dess skett under ledning av Gislason som tillsammans med sitt vinmakningsteam utvecklat integrerade odlingstekniker som skall leda till en hållbar vinmaking för framtiden (Abreu kommer in vid särskilda tillfällen och Rolland besöker fortfarande gården 2-3 gånger per år, särskilt när det är dags att skapa årets blend).
Gårdens 23 hektar består av en mix av jordmåner, bland annat vulkanisk jordmån från den närliggande Vaca Range, som blandas med alluvial jord och grus som förts dit av bergsfloder i området. Under växtsäsongen låter man täckgrödor skydda marken och under tidig och sen säsong låter man får beta mellan raderna (innan druvorna mognat och blivit oemotståndliga för fåren att mumsa på – då byts de ut mot höns). ”Do less but better” – är mottot. Vingårdarna är uppdelade i 50 olika block (mer än häldten utgörs av cabernet sauvignon) som alla vinifieras separat utifrån druvsort och jordmån.
Nick Gislason
Vinifikation
Gårdens flaggskepssvin är cabernet sauvignon-dominerade ”Screaming Eagle”. Gårdens systervin går under namnet ”The Flight” och är en merlotbaserad blend som såg dagens ljus 2006. Vinet kallades först ”The second flight” som en blinkning till det nya vinmakarteamet, men ändrades 2015 till enbart ”The Flight” för att cementerade det som ett syskon till ikonvinet, snarare än ett regelrätt andravin. Sedan 2012 görs också det vita vinet Screaming Eagle Sauvignon Blanc som är mycket ovanlig och enbart görs i cirka 30 lådor per år.
I vineriet vinifieras alla block separat, och man använder sig av olika metoder för vinifikation där såäl ståltank, ek och betong förekommer. Efter jäsningen förs vinerna över på ekfat för mognadslagring – först vid slutblenden mixas de olika blocken samman. Enbart cirka en fjärdedel till en tredjedel av vingårdarnas druvor buteljeras – enbart det allra bästa väljs ut. Resten av druvornas slutstation är en hemlighet som vineriet inte delar med sig av.