Weingut Philipp Kuhn. Tyskland, Pfalz

Philipp Kuhns hemsida

Hantverk på hög nivå i Pfalz

Weingut Philipp Kuhn är en familjeegendom döpt efter dagens ägare och vinmakare, men egendomen omnämns första gången redan 1692. Då beskrevs ägorna som ett blandjordbruk och första skörden av druvor ägde rum först 1922 då man skördade druvor i vingården Kirschgarten för första gången. Idag jobbar Philipp enbart med odling av druvor och tillverkning av vin och hans viner vinner årligen både kritiker och vinälskares hjärtan. År 2020 utsågs han för fjärde gången till ”Riesling Champion of the Year” av magasinet Vinum.

Historia

Philipp Kuhn tog över familjegården i början av 1990-talet när han var endast 20 år gammal och har trots sin ännu relativt unga ålder många skördar i bagaget –  alltid efter devisen att älska livet och njuta av det i sällskap av gott vin. Sedan Philipp Kuhn tog över familjeföretaget har det bokstavligen talat strösslats priser över hans viner. Hans senaste bragd var då han i september 2020 gick vinnande ur striden när 15 jurymedlemmar utsedda av magasinet Vinum skulle utse ”the Riesling Champion 2020”. Från framstående hus, ambitiösa nykomlingar, engagerade traditionalister, skickliga kooperativ och statligt ägda egendomar provades sammanlagt 1,600 rieslingviner (och 50 rieslingrelaterade druvor som rieslaner och scheurube) i flera steg för att utse vinnaren. När juryn provat alla vinerna var det en vinmakare kvar som hade det bästa genomsnittet för sina inskickade viner, nämligen ödmjuke Philipp Kuhn som vunnit priset tre gånger tidigare.

Vingårdar

Philipp Kuhn håller till i Pfalz som ligger i Rhendalen. Här bidrar Rhenfloden med värme och regionen åtnjuter drygt 2000 soltimmar och knappt 600 liter regn per år. Jordmånen karaktäriseras av massiv kalksten och på vissa ställen har det blåst upp löss – ett mineralrikt sediment. Man äger idag 40 hektar vingårdar där 60% av produktionen är vita viner och hela 40% är vigd åt blå druvsorter. Eftersom Pfalz är Tysklands varmaste vinregion lämpar sig klimatet väl för just blå druvor och på gården finns för Tyskland ovanliga druvsorter som bland annat merlot. De viktigaste druvorna är emellertid riesling och pinot noir. Utöver dem odlar Philipp även weissburgunder (pinot blanc), chardonnay och grauer burgunder (pinot gris). Gården är stolta medlemmar i VDP (Vereinigung Deutsche Prädikatsweingüter).  Philipp Kuhn har fem olika Grosse Lage: Kirschgarten, Steinbuckel, Im Grossen Garten, Saumagen och Schwarzer Herrgott. Utöver dessa har de även tre Erste lage: Kapellenberg, Steinacker och Burgweg.

Vinifikation

Alla druvor skördas för hand och de jobbar helt utan kemiska bekämpningsmedel och tillsätter ingen jäst. Majoriteten av alla viner som produceras är torra. De vita vinerna vinifieras och lagras i ståltank, vissa viner får lagras på sin jästfällning som bidra med krämighet och rondör. En mindre del av dem har viss kontakt med ek. När det gäller de röda vinerna lagras de i 228 liters ekfat och buteljeras utan filtrering. Philipp är ett stort fan av Bourgogne vilket tydligt märks både i hans chardonnay och pinot noir. Philipp Kuhn är certifierad enligt ”FAIR’N GREEN”, som förutom att odla ekologisk även innebär att han tar ett socialt ansvar. Nytt för årgång 2018, är att vinerna nu även är vegancertifierade.