07 juli 2020

Vad är egentligen veganvin?

Vad är egentligen definitionen av ett veganvin? Finns det några certifieringar? Kan det finnas spår av fisk i vin? Kan jag dricka vin som vegan? Vi har svaret!

När används animaliska produkter i vinmakning?

Att animaliska produkter används i vinmakning kanske kommer som en överraskning för många eftersom vin är en jordbruksprodukt bestående av druvor. Animaliska produkter används emellertid ibland som ett klarningsmedel. Klarning av vinet görs för att minska mängden fällning och oklarheter i ett vin som uppstått vid jäsningen. Det är alltså inte själva vinet som innehåller animaliska produkter – snarare är det så att animaliska produkter använts vid vinets tillverkning. Rätt utfört skall inga klarningsmedel finnas kvar i slutprodukten.

När animaliska produkter inte används är det istället olika typer av lerjordsämnen (alginater, bentonit, kaolin, tanniner, kiselsol, enzymer och aktivt kol) som kan förekomma – till exempel när ett vin benämns som ”Veganvänligt”. Vissa vinmakare väljer också att inte klarna sina viner alls eftersom de menar att det även tar bort lite av smaken – dessa viner brukar vara lite grumliga i färgen.

Vilka är de tillåtna animaliska produkterna?

Albumin: Äggvita är rikt på albumin och är en gammal, välanvänd teknik för att klarna vin. Äggvita kan ge reaktioner även i små halter man är allergisk. Är vinet från 2012 eller senare ska det framgå på förpackningen om vinet innehåller spår av äggprodukter.
Kasein: Det viktigaste proteinet i mjölk, kan användas för att klarna vita viner
Gelatin: Animal produkt som kan användas för att reducera tanniner och för att klarna vin
Isinglass: Utvinns ur simblåsan på vissa fiskarter, används för att reducera tanniner och för att klarna vin

Finns det certifieringar för veganvänliga viner?

Ja, det finns – men det är en ny företeelse och det finns ingen övergripande organisation. Värt att veta är dock att många viner är helt veganvänliga även om de inte har en veganmärkning. Det kan därför vara svårt att veta vilka viner som inte innehåller animaliska produkter. En lista på några av våra veganvänliga viner hittar du nedan!

Text: Anna Rönngren

Tryffelsvinet tipsar

Veganvänliga viner

2019 Pinot Noir Tradition, Philipp Kuhn

Pfalz189 kr

2020 Riesling Tradition, Philipp Kuhn

Pfalz159 kr
95poäng

2017 Barolo Serralunga d’Alba, Rivetto Dal 1902

Piemonte499 kr
bio

2019 Langhe Nebbiolo, Rivetto Dal 1902

Piemonte259 kr

2017 Cuvée Royale Blanc de Blancs, Simonsig Estate

Stellenbosch189 kr

2017 Tiara, Simonsig Estate

Stellenbosch199 kr

2018 The Grapesmith Die Kluisenaar, Simonsig Estate

Stellenbosch199 kr

2020 Simonsig Cape Blend, Simonsig Estate

Stellenbosch89 kr

2020 Langhe Nebbiolo, Josetta Saffirio

Piemonte199 kr
nyhet

2020 Langhe Rossese Bianco, Josetta Saffirio

Piemonte159 kr
tillfälligt slut

2019 Kaapse Vonkel Brut, Simonsig Estate

Stellenbosch155 kr

2020 Simonsig Chardonnay, Simonsig Estate

Stellenbosch95 kr

Tryffelsvinet tipsar

Mer spännande vinkunskap

Josetta Saffirios Konstnärsserie Nr. 2: Stina Wirsén

Vi presenterar stolt andra upplagan av unika samlar-Barolon från Josetta Saffirio i form av årgång 2017 Barolo del Comune di Monforte d’Alba Konstnärsserie Nr. 2 med etikett designad av Stina Wirsén. 300 magnumflaskor à 769 kronor lanseras den 3:e maj klockan 10:00 under hemligt artikelnummer som skickas ut till medlemmar av Tryffelsvinets vinklubb via mejl. Håll utkik i din mejlkorg!

Läs mer

Aligoté – Bourgognes doldisdruva

Vit Bourgogne är i princip synonymt med chardonnay – men det är långt ifrån sanningen. Få känner till druvan aligoté – men det är en druva som på senare år fått ett stort uppsving i popularitet. När den är som bäst kan den till och med överglänsa chardonnay – särskilt när den vuxit på branta kullar med mager jordmån. Och det bästa? Den kostar bara en spottstyver av chardonnay från samma område!

Läs mer

Tryffelsvinets dekanteringsguide

Att dekantera – eller lufta – sitt vin kan tyckas avancerat. Det är inte utan anledning som det är ett vanligt tävlingsmoment i internationella sommeliertävlingar. Men behöver det verkligen vara så svårt? Tryffelsvinet har samlat de bästa tipsen om hur, när och varför du skall dekantera dina flaskor. Läs guiden här!

Läs mer