Head på hemsidan:

07 juli 2024

Vad är egentligen veganvin – en guide till veganska viner och deras tillverkning

Vad är egentligen definitionen av ett veganvin? Finns det några certifieringar? Kan det finnas spår av fisk i vin? Kan jag dricka vin som vegan? Vi har svaret!

Animaliska produkter i vinframställning

Att animaliska produkter används i vinmakning kanske kommer som en överraskning för många eftersom vin är en jordbruksprodukt bestående av druvor. Animaliska produkter används emellertid ibland som ett klarningsmedel. Klarning av vinet görs för att minska mängden fällning och oklarheter i ett vin som uppstått vid jäsningen. Det är alltså inte själva vinet som innehåller animaliska produkter – snarare är det så att animaliska produkter använts vid vinets tillverkning. Rätt utfört skall inga klarningsmedel finnas kvar i slutprodukten.

När animaliska produkter inte används är det istället olika typer av lerjordsämnen (alginater, bentonit, kaolin, tanniner, kiselsol, enzymer och aktivt kol) som kan förekomma – till exempel när ett vin benämns som ”Veganvänligt”. Vissa vinmakare väljer också att inte klarna sina viner alls eftersom de menar att det även tar bort lite av smaken – dessa viner brukar vara lite grumliga i färgen.

Vilka är de tillåtna animaliska produkterna?

Albumin: Äggvita är rikt på albumin och är en gammal, välanvänd teknik för att klarna vin. Äggvita kan ge reaktioner även i små halter man är allergisk. Är vinet från 2012 eller senare ska det framgå på förpackningen om vinet innehåller spår av äggprodukter.
Kasein: Det viktigaste proteinet i mjölk, kan användas för att klarna vita viner
Gelatin: Animal produkt som kan användas för att reducera tanniner och för att klarna vin
Isinglass: Utvinns ur simblåsan på vissa fiskarter, används för att reducera tanniner och för att klarna vin

Finns det certifieringar för veganvänliga viner?

Ja, det finns – men det är en ny företeelse och det finns ingen övergripande organisation. Värt att veta är dock att många viner är helt veganvänliga även om de inte har en veganmärkning. Det kan därför vara svårt att veta vilka viner som inte innehåller animaliska produkter. En lista på några av våra veganvänliga viner hittar du nedan!

Text: Anna Rönngren

Tryffelsvinet tipsar

Mer spännande vinkunskap

Barolo Boys – revolutionen som delade Langhe

Barolo Boys var en grupp unga vinmakare i Langhe i Piemonte som under 1980- och 90-talen moderniserade Barolo. Till de mest kända hör Elio Altare, Roberto Voerzio, Domenico Clerico, Luciano Sandrone, Chiara Boschis och Enrico Scavino på Paolo Scavino. Med grön skörd, kortare maceration och små franska barriquer gjorde de Barolo fruktigare och tillgängligare som ungt – och fick kritikernas hyllningar. Samtidigt splittrade striden mellan modernister och traditionalister byar och familjer. Utan den hade Barolo knappast varit det vi känner idag.

Läs mer

Kabinett, spätlese och auslese – vad betyder det egentligen?

När man pratar om tysk riesling dyker orden kabinett, spätlese och auslese ofta upp på etiketten. Många tror att de beskriver hur sött vinet är, men rent tekniskt handlar de egentligen om druvornas mognadsgrad vid skörd. Ju mognare druvor, desto högre naturlig sockerhalt i musten och desto större möjlighet för vinmakaren att skapa både fylligare och mer koncentrerade viner. Det är också viktigt att komma ihåg att alla tre kategorierna kan förekomma i både torra och söta stilar, även om vissa uttryck är vanligare än andra. Här grottar vi djupare i begreppen!

Läs mer

Lär dig mer om rosévin

Från Provence till Piemonte, från blekaste lökskal till hallonsyltstoner – rosévin är långt ifrån ett enkelt sommarvin. Här reder vi ut hur det rosa vinet egentligen blir till, varför färgen inte säger ett dyft om kvalitet, och varför rosé är ett av vinvärldens mest mångsidiga matviner.

Läs mer