07 juli 2020

Vad är egentligen veganvin?

Vad är egentligen definitionen av ett veganvin? Finns det några certifieringar? Kan det finnas spår av fisk i vin? Kan jag dricka vin som vegan? Vi har svaret!

När används animaliska produkter i vinmakning?

Att animaliska produkter används i vinmakning kanske kommer som en överraskning för många eftersom vin är en jordbruksprodukt bestående av druvor. Animaliska produkter används emellertid ibland som ett klarningsmedel. Klarning av vinet görs för att minska mängden fällning och oklarheter i ett vin som uppstått vid jäsningen. Det är alltså inte själva vinet som innehåller animaliska produkter – snarare är det så att animaliska produkter använts vid vinets tillverkning. Rätt utfört skall inga klarningsmedel finnas kvar i slutprodukten.

När animaliska produkter inte används är det istället olika typer av lerjordsämnen (alginater, bentonit, kaolin, tanniner, kiselsol, enzymer och aktivt kol) som kan förekomma – till exempel när ett vin benämns som ”Veganvänligt”. Vissa vinmakare väljer också att inte klarna sina viner alls eftersom de menar att det även tar bort lite av smaken – dessa viner brukar vara lite grumliga i färgen.

Vilka är de tillåtna animaliska produkterna?

Albumin: Äggvita är rikt på albumin och är en gammal, välanvänd teknik för att klarna vin. Äggvita kan ge reaktioner även i små halter man är allergisk. Är vinet från 2012 eller senare ska det framgå på förpackningen om vinet innehåller spår av äggprodukter.
Kasein: Det viktigaste proteinet i mjölk, kan användas för att klarna vita viner
Gelatin: Animal produkt som kan användas för att reducera tanniner och för att klarna vin
Isinglass: Utvinns ur simblåsan på vissa fiskarter, används för att reducera tanniner och för att klarna vin

Finns det certifieringar för veganvänliga viner?

Ja, det finns – men det är en ny företeelse och det finns ingen övergripande organisation. Värt att veta är dock att många viner är helt veganvänliga även om de inte har en veganmärkning. Det kan därför vara svårt att veta vilka viner som inte innehåller animaliska produkter. En lista på några av våra veganvänliga viner hittar du nedan!

Text: Anna Rönngren

Tryffelsvinet tipsar

Veganvänliga viner

2019 Pinot Noir Tradition, Philipp Kuhn

Pfalz189 kr

2021 Riesling Tradition, Philipp Kuhn

Pfalz169 kr
95poäng

2017 Barolo Serralunga d’Alba, Rivetto Dal 1902

Piemonte499 kr
bio

2019 Langhe Nebbiolo, Rivetto Dal 1902

Piemonte259 kr
nyhet

2018 Cuvée Royale Blanc de Blancs, Simonsig Estate

Stellenbosch195 kr

2018 Tiara, Simonsig Estate

Stellenbosch215 kr
årgång slut

2018 The Grapesmith Die Kluisenaar, Simonsig Estate

Stellenbosch199 kr

2020 Simonsig Cape Blend, Simonsig Estate

Stellenbosch89 kr
tillfälligt slut

2021 Langhe Nebbiolo, Josetta Saffirio

Piemonte199 kr

2021 Langhe Rossese Bianco, Josetta Saffirio

Piemonte167 kr

2020 Kaapse Vonkel Brut, Simonsig Estate

Stellenbosch155 kr

2020 Simonsig Chardonnay, Simonsig Estate

Stellenbosch98 kr

Tryffelsvinet tipsar

Mer spännande vinkunskap

Vinets dag 22 januari – varför firar man?

Att fira vinets dag är en tradition som sträcker sig ända tillbaka till medeltiden då vinmakare och vingårdsarbetare började tillbe Saint Vincent som sitt skyddshelgon. Men vem var då denne Saint Vincent, och varför är han förknippad med vin? 

Läs mer

Grenache – vinvärldens viktigaste doldisdruva

Dn 16 september firas den internationella grenache-dagen. Lär dig mer om druvan, vad man kan äta till och hitta Tryffelsvinets godaste viner som innehåller grenache!

Läs mer

Beaujolais – södra Bourgognes pärla

Beaujolais har sedan flera hundra år vart en del av Bourgogne – fast relationen mellan de två har kanske inte alltid vart den bästa. Men hur kommer det sig att dom har ansetts vara så olika från varandra och hur skiljer sig Beaujolais inom området? Alla dessa frågor kommer besvaras i Tryffelsvinets djupdykning i Beaujolais och dess byar!

Läs mer