Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
07 juli 2020
Vad är egentligen veganvin?
Vad är egentligen definitionen av ett veganvin? Finns det några certifieringar? Kan det finnas spår av fisk i vin? Kan jag dricka vin som vegan? Vi har svaret!
När används animaliska produkter i vinmakning?
Att animaliska produkter används i vinmakning kanske kommer som en överraskning för många eftersom vin är en jordbruksprodukt bestående av druvor. Animaliska produkter används emellertid ibland som ett klarningsmedel. Klarning av vinet görs för att minska mängden fällning och oklarheter i ett vin som uppstått vid jäsningen. Det är alltså inte själva vinet som innehåller animaliska produkter – snarare är det så att animaliska produkter använts vid vinets tillverkning. Rätt utfört skall inga klarningsmedel finnas kvar i slutprodukten.
När animaliska produkter inte används är det istället olika typer av lerjordsämnen (alginater, bentonit, kaolin, tanniner, kiselsol, enzymer och aktivt kol) som kan förekomma – till exempel när ett vin benämns som ”Veganvänligt”. Vissa vinmakare väljer också att inte klarna sina viner alls eftersom de menar att det även tar bort lite av smaken – dessa viner brukar vara lite grumliga i färgen.
Vilka är de tillåtna animaliska produkterna?
Albumin: Äggvita är rikt på albumin och är en gammal, välanvänd teknik för att klarna vin. Äggvita kan ge reaktioner även i små halter man är allergisk. Är vinet från 2012 eller senare ska det framgå på förpackningen om vinet innehåller spår av äggprodukter.
Kasein: Det viktigaste proteinet i mjölk, kan användas för att klarna vita viner
Gelatin: Animal produkt som kan användas för att reducera tanniner och för att klarna vin
Isinglass: Utvinns ur simblåsan på vissa fiskarter, används för att reducera tanniner och för att klarna vin
Finns det certifieringar för veganvänliga viner?
Ja, det finns – men det är en ny företeelse och det finns ingen övergripande organisation. Värt att veta är dock att många viner är helt veganvänliga även om de inte har en veganmärkning. Det kan därför vara svårt att veta vilka viner som inte innehåller animaliska produkter. En lista på några av våra veganvänliga viner hittar du nedan!
Text: Anna Rönngren
Veganvänliga viner
Tryffelsvinet tipsar
Mer spännande vinkunskap
Tryffelsvinets svampguide – så matchar du vin till svamp
Att kombinera vin med svamp kan vara en himmelsk kombination men det gäller att veta vad man skall tänka på. Svamp är nämligen ett umamirikt livsmedel som vid en felaktig kombination kan lyfta fram metalliska och beska bismaker i vinet. Tryffelsvinet hjälper dig att navigera i svampskogen!
Läs merVad dricker man till midsommarmaten?
En av våra mest älskade traditioner står för dörren med dignande bord och kylda snapsar. Snart får vi åter snöra på oss folkdräkten och rätta till knätofsarna innan vi ger oss in i dansen kring stången, klättrar över gärdsgårdar och tävlar om vem som kan hoppa säck snabbast. Men vad dricker man på midsommar? Vi har tipsen på hur man förhöjer maten med den rätta drycken!
Läs merTryffelsvinets ultimata grillguide del 1
Nötkött. Lagom till att grillsäsongen sätter igång kommer Tryffelsvinets ultimata grillguide – vi kompletterar givetvis med de bästa vintipsen.
Läs mer