Rött vin

2015 Brunello di Montalcino Vigna di Pianrosso Santa Caterina d’Oro Riserva (magnum), Ciacci Piccolomini

nr 9285506

Brunello di Montalcino Vigna di Pianrosso Santa Caterina d’Oro Riserva är Ciacci Piccolominis flaggskeppsvin som enbart släpps de allra bästa åren. 2015 är just ett sådant år som dessutom förärats med hela 100 poäng av James Suckling. Webblanseras i enbart 10 magnumflaskor den 12 september 2024.

Pris 2599 kr

Kropp har ett värde på 5 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 5 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Tillfälligt sortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Årgång slut

Beskrivning

Producent
Ciacci Piccolomini

Ursprung
Brunello di Montalcino DOC

Druvor
100% sangiovese

Alkoholhalt
15%

Flaskstorlek
1500 ml

Doft och smak
Intensiv och närmast eterisk doft med begynnande mognad där toner av söta orientaliska kryddor och en fruktig karaktär med röda körsbär i fokus. Aromerna innefattar också örter, torkad tobak, rött te och bigarråer i spektrat. Smaken inbjudande harmonisk och varm med välmarkerade men mjuka tanniner som börjat ta sig en mer silkig karaktär. Vinet kombinerar både kraft och elegans på ett ypperligt skickligt sätt och med sin friska syra och långa kryddiga eftersmak visar detta vin på alla tänkbara sätt vart skåpet skall stå.

Passar till
Ett härligt vin att dricka till grillat lamm, mustiga köttgrytor på vilt med enbär och kraftigt reducerad rödvinssky, nötkött med örtiga inslag och potatisgratäng.

Lagringspotential
Från nu till 2050

Mer information

Om produkten

Ciacci Piccolominis ursprungliga källare ligger i byn Castelnuovo e’Abate i Montalcino i ett gammalt och välbevarat hus från 1600-talet. Huset uppfördes av biskopen Fabius de Vecchis och kallades för Palazzo, ”palatset” och köptes av släkten Ciacci i slutet av 1800-talet. Efter ett giftermål mellan släktena Ciacci och Piccolomini slogs familjenamnen ihop. År 1985 när den sista grevinnan i släkten Ciacci Piccolomini gick bort ärvdes huset och ägorna av Guiseppe Bianchini som länge skött om ägorna. Guiseppe applicerade en modernare filosofi med fokus på kvalitet. Sedan 2004 drivs gården av Guieseppes barn Paolo och Lucia som moderniserat framställningen ytterligare och flyttat in i en mycket större och mer modern anläggning inte långt ifrån det ursprungliga huset som fortfarande används. Tenuta Ciacci Piccolomini är välkända för sina strålande Brunello di Montalcino. De förvaltar över 53 hektar varav ca 30 hektar är Brunello och vingårdarna breder ut sig i syd- och sydvästsluttning runtom byn Montalcino med vingården Pianrosso som domänens bästa läge. Men det är långt ifrån det enda man producerar. Piccolomini gör även strålande viner av andra internationellt kända druvsorter. Bland annat Fabvis som är en 100 % Syrah, Ateo som är en blandning av Cabernet Sauvignon och Merlot och deras kanske mest prisvärda vin Ciacci Piccolomini d’Aragona IGT, ett vin gjort i huvudsak på Sangiovese med en skvätt Cabernet och Merlot. Utöver det produceras även en hel del grappa och olivolja från egna odlingar.

Vigna di Pianrosso Santa Caterina d’Oro Riserva görs bara de allra bästa åren och är familjens toppvin från prestigevingården som fått just namnet Pianrosso. 2015 var just ett sådant år och detta år förärades Ciacci Piccolomini med 100 poäng från James Suckling. Pianrosso är 11,69 hektar och ligger belägen 240-360 meter över havsnivå. Ciacci Piccolomini har anammat den nya, modernare stilen i Montalcino vilket bl.a. innebär att vinerna är fruktiga och inte kräver  lika lång lagring i flaska innan de är njutbara. Vinet har lagrats i tre år på slovenska ekfat (20-62 hektoliter) samt ca 12 månader på flaska. Samtliga korkar har fått ett hologram för att skydda mot förfalskningar.

Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!

Vinexperternas omdömen

James Suckling: 100 poäng ”The opulence of fruit and complexity of earth, meat, mushroom and cedar is breathtaking. It’s full-bodied, deep and powerful with so much intensity and depth. Chewy and layered, it goes on for minutes. Give it even more time.”

The Wine Advocate (Monica Larner): 97 poäng ”The 2015 Brunello di Montalcino Riserva Vigna di Pianrosso Santa Caterina d’Oro is a fine and delicate wine that cleverly delivers the intensity of the vintage but without the heaviness or the ripeness. This wine holds back, just enough, to affirm its poised balance in terms of fruit richness, texture and tannic structure. It shows symmetry throughout. Dark cherry fruit, cassis, plum, lavender and campfire ash set the tone. The mouthfeel is thickly woven and generous, more so than the more linear and focused 2016 Brunello Pianrosso (that I preferred by a tiny margin).”

The Wine Spectator: 97 poäng ”There’s a bright edge to this red, harnessing the cherry, strawberry, rosehip, mineral and tobacco flavors that build on the palate to a long finish. Displays terrific energy and balance, with an aftertaste that echoes both fruit and savory elements.”