Rött vin

2016 Barolo Margheria, Azelia

nr 9324801

Cru Barolo från fantastiska årgång 2016 i form av vingården Margheria från familjen Scavino på Azelia. Vinet är gjort enligt gammal piemontestisk tradition med lång macerationstid och lagring på stora slavonska ekfat. Ett mycket stort vin från en stor årgång! Wine Advocate: 95+ poäng:

Pris 729 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 5 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig via beställningssortiment

Beskrivning

Producent
Azelia

Ursprung
Barolo DOCG

Druvor
100% nebbiolo

Alkoholhalt
14,5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Mycket komplex och utvecklad doft av röda bär, nypon, lingon, söta kryddor, rosor och violer. Fatkaraktären är mycket välintegrerad och vinet kröns av en liten kryddighet. Det första man slås av är typiciteten – det här är en text book-Barolo, med sin friska syra och välmarkerade med mycket välsnidade tanniner. Vinet visar upp en imponerande balans och koncentration i frukten som har mycket att ge i from av vidare lagring. Eftersmaken fortsätter längt efter att vinet försvunnit och klingar ut i ett stort smakregister.

Passar till
Passar bra till smakrika kötträtter, vilt, risotto, mustiga grytor och charktallrik.

Lagringspotential
Från nu till 2040

Mer information

Om produkten

Idag är det femte generationen som driver gården; Luigi och hans fru Lorella. Sonen som döptes efter grundaren, Lorenzo har också en aktiv del i verksamheten. Vingårdarna ligger i fantastiska lägen och deras filosofi är att sköta sina vingårdar minutiöst för hand, något som de har fått med sig genom åren. som år 2020 firade 100 års vinmakning. Domänen omfattar idag 16 ha och de producerar i genomsnitt 80 000 flaskor per år. De odlar Nebbiolo, Dolcetto och Barbera. Även deras enklare viner är vingårdsbetecknade. Gårdarna ligger i flera topplägen som Bricco Fiasco, San Rocco, Margheria och så även Voghera Brea där de gör en Barolo Riserva. De har mycket gamla stockar och tar ut väldigt låga skördeuttag vilket ger små druvor med en fantastisk koncentration i vinerna. Filosofin är att alltid låta en vinranka dö en naturlig död och detta innebär att man aldrig organiserat planterar om en vingård utan man byter ut rankorna när det behövs. Innan rankorna uppnått tillräckligt hög ålder så används druvorna till deras Langhe Nebbiolo – och Luigi är tuff i sin selektion; deras yngsta rankor är idag 25 år. I samband med 100-årsjubileet år 2020 släppte man vingårdsläget Barolo Ceretta för första gången efter att Luigi väntat i 30 år på att rankorna skall bli gamla nog. Sonen Lorenzo skojar därför ofta om att de varje år gör mindre och mindre vin eftersom de gamla rankorna producerar färre druvor (de äldsta 120-åriga rankorna producerar enbart 2-3 klasar per ranka), men belöningen är att vinerna för varje år blir än mer koncentrerade. De genomför minst 2 gröna skördar varje år för att öka kraften i vinerna.

Druvorna till 2016 Barolo Margheria kommer från vingården Margheria i Serralunga D’Alba där dom mera lerdominerade jordarna skapar viner som är något intensivare än resterande del av Barolo, Även i vineriet använder man sig av samma gamla metoder som de äldre generationerna med lång, varsam maceration (55-60dagar), naturlig jäst och med efterföljande lagring på stora bottis i 30månader. 2016 var en exceptionell årgång i Piemonte. Inledningsvis under växtsäsongen var man rädd att den skulle bli våt men under sommar och höst rådde i det närmaste perfekta förhållanden med varma dagar och svala nätter. Inga sjukdomar drabbade Azelias rankor och man kunde därför lugnt invänta druvornas optimala mognad innan skörd. Årgången prisas som en av de största årgångarna på 2000-talet med viner som förväntas lagras väldigt väl, men som också är fullt drickbara redan i sin ungdom. Till skillnad från årgång 2015 så var 2016 något varmare och torrare och skörden skedde för många inte förens andra halvan av oktober. Lorenzo själv kallar det den perfekta årgången.

Så här säger Antonio Galloni om Azelia: “Proprietor Luigi Scavino doesn’t get anywhere near the attention he deserves, but make no mistake about it, his top Barolos play in the same league with Piedmont’s elite bottlings. The Barolos see malolactic fermentation and aging in French oak barriques, although the Margheria is aged in medium-size French oak barrels.”

The Wine Advocate, 95 poäng: “Here is a wonderfully executed Barolo to applaud. The Azelia 2016 Barolo Margheria offers that classic twofold punch of power and elegance that is so nicely highlighted in wines from Serralunga d’Alba. For sure, the textural fiber of this wine is richer, denser and tighter than the others, and there is an attractive point of inner black fruit energy and tension that I did not find to the same extent in the Cerretta. If that wine is more focused on the base tones, this wine hits those high tones with better precision. The Margheria vines are 60 years old on average and planted in clayey and calcareous soils that render minerality to the wine. Some 6,100 bottles were rolled out.”

Vinous, 95 poäng:  “The 2016 Barolo Margheria shows the natural weight and gravitas of Serralunga in its dark flavor profile and textural resonance. Black cherry, plum, lavender, spice, mint, chalk and bright saline notes are all laced throughout. Deceptive in its mid-weight structure, the 2016 possesses tremendous persistence and class to burn. Wilder suggestions of sage and lavender add savory top notes, while searing tannins punctuate the finish.”

James Suckling, 95 poäng:  “A full-bodied Barolo with very finely curated tannins that give a fine-grained, powder-like texture. The flavors show subtle cherry, berry, cedar and floral character. Long and driven finish. Drink after 2023.”