Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
2017 Nerobufaleffj, Gulfi Cantina
nr 5242501Årgång 2017 av Gulfis toppvin Nerobufaleffj från vingården Bufaleffi i kommunen Pachino. Ett måste för älskaren av Gulfi och nero d’avola! Vinous (Eric Guida): 95 poäng
Pris 499 kr
Kropp
Tannin
Syra
Beskrivning
Producent
Gulfi Cantina
Ursprung
Sicilia Rosso DOC
Druvor
100% nero d’avola
Alkoholhalt
14%
Flaskstorlek
750 ml
Doft och smak
Doften är närmast obarmhärtigt charmig med fruktpackade aromer av björnbär och plommon följt av kryddiga toner av enbär, nejlika, örter och balsamico. Smaken definieras av sin friska syra och finlemmade tanniner som imponerar med sin exakta precision. Kroppen är koncentrerad, smakrik med en stor intensitet och en lång, örtig och kryddig eftersmak.
Passar till
Smakrika rätter av lamm, nöt och vilt, eller kanske Pasta alla Norma?
Lagringspotential
Från nu till 2036
Mer information
Servera vinet vid 17 grader. Dekantera gärna innan servering.
Om produkten
Gulfi grundades 1996 på sydöstra Sicilien, med vingårdar tillhörande underregionerna Noto, Etna och Cerasuolo di Vittoria. Vingårdarna omfattar cirka 70 hektar och är odlade med klassiska sicilianska druvsorter som nero d’Avola, frappato, nerello mascalese, nerello cappuccio och carricante. Gulfi räknas idag som en av de bästa producenterna på Sicilien och deras viner får ständigt nya utmärkelser och höga poäng av världens vinkritiker. Egendomen har framför allt lyckats bevara Siciliens mångtusenåriga vintradition och deras hårda arbete i vingården och beskärning av vinrankor har till exempel gjort att ingen konstbevattning behövs. Gulfi har alltid jobbat efter ekologiska principer och sedan 2007 är hela deras produktion ekologiskt certifierad. För att bevara vinets naturliga karaktär filtrerar de inte heller sina viner. Resultatet är ovanligt koncentrerade druvor och en minimal påverkan på landskapet.
Nerobufaleffj är gjord av Siciliens mest tongivande druvsort; nero d’avola. Druvsorten kallas ibland calaurisi som är en språklig variant av ett dialektalt ord som direktöversätts till “druvan (cala) från Avola (aurisi)”. Staden Avola är ett samhälle i Syracusa och man tror att det är från detta område som nero d’avola-rankor spridits till andra områden, via Val di Noto, Ragusano och Calatino till resten av Sicilien. Nerobufaleffj är en så kallad DOC Sicilia Rosso, men druvorna kommer från vingården Vigna Bufaleffi i byn Pachino, belägen just Val di Noto. Pachino är en klassisk cru (växtläge) för druvan nero d’avola. Området ligger 50 meter över havet och här råder varmt medelhavsklimat. Rankorna, som är 40 år gamla, producerar koncentrerade druvor i relativt låga volymer med stor lagringspotential. Druvorna skördas i mitten av september och vinifieras i ståltank där jäsningen initieras genom en lång skalmaceration. Efter den malolaktiska jäsningen, som också äger rum i ståltankar, spenderar vinet två år på 500-litersfat. Därefter buteljeras vinet och lagras åtminstone ett år på egendomen innan det släpps på marknaden.
Vinous (Eric Guida): 95 poäng