Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
2018 Barolo Perno, Josetta Saffirio
nr 76595012019 är första årgången av Josetta Saffirios Barolo Cru Perno – och dessutom första årgången med den nya etiketten! Ett utsökt vin från en storslagen årgång, signerad en av Vinklubbens mest älskade producenter. The Wine Advocate: 94 poäng
Pris 629 kr
Kropp
Tannin
Syra
Beskrivning
Producent
Josetta Saffirio
Ursprung
Barolo DOCG
Druvor
100% nebbiolo (klon: michet)
Alkoholhalt
14%
Flaskstorlek
750 ml
Doft och smak
Doften är är generös och elegant doft med ursprungstypiska toner av nypon, syrliga körsbär, rosor, kryddor, mint, lakrits och mineral. Stram men ändå inbjudande och fruktig smak av syrliga röda körsbär, nypon, tobak och tjära. Tilltalande eftersmak av röda bär och tjära. Vinet gör sig bäst om det luftas i karaff några timmar om du vill njuta av vinet idag. Vinet vinner på lagring.
Passar till
Ett kraftigt och smakrikt vin som detta kräver kött, gärna feta tillbehör eller ost. Vilt i olika former eller mörkt kött med krämig potatisgratäng passar utmärkt till. Gärna rätter med tryffel i.
Lagringspotential
Från nu till 2038
Mer information
Om produkten
En av Vinklubbens mest älskade producenter är Josetta Saffirio med sina så karaktäristiska etiketter som pryds av vackra små tomtar. Familjen Saffirio kom till området i Monforte d’Alba år 1890 men dess moderna historia börjar 1945 då Ernest Saffirio köpte loss familjens mark från sina bröder för att säkerställa att familjeägorna gick i arv. Ernesto hade en dotter – Josetta – som i början av 70-talet arbetat som lärare i vinmakning på universitetet i Alba. 1975 lyckades Ernesto övertala sin dotter att ta över vingårdarna som hörde till familjegården. Här föds idén om att starta ett eget vineri. År 1982 såg den första flaskan Josetta Saffirio Barolo dagens ljus – redan då med tomten på etiketten – och det dröjde inte länge innan priserna och utmärkelserna började delas ut till den unga, skickliga vinmakaren. Till allas bestörtning valde dock Josetta att sluta göra vin efter redan 10 år och vineriet låg i malpåse mellan 1992 och 1999. Då klev nämligen Josettas dotter, Sara Vezza, in i handlingen. Med en total dedikation har Sara utvecklat familjegården mot nya höjder och har successivt ökat produktionen. 2006 inleddes ett arbete mot att göra vingårdarna ekologiska och 2010 flyttade Sara in i ett nytt, modernt vineri som kommer att ta produktionen till ännu högre höjder.
2018 Barolo Perno är en MGA-klassad Cru i kommunen Monforte d’Alba. Själva byn ligger på en charmig kulle, 300 meter över havet, med branta vingårdar runt omkring. Detta öppet exponerade läge gjorde att dess vingårdar tidigare utsattes för extrema väderfluktuationer och dess viner var ingenting man ofta såg på vinetiketter, men med rådande klimatförändringar har nu Perno snarare ett excellent läge för att skapa viner av högsta klass och vingårdarna är högt eftertraktade. Vinerna från Perno vinner på lagring och vill du dricka dem i sin ungdom är dekantering att rekommendera. Sara Vezza gillar inte att jobba efter färdiga recept för sina viner utan låter varje årgång berätta vad den behöver i vingård och vineri. Hennes approach mer den moderna skolan med kortare macerationstid och vinerna hon skapar har en elegant rödfruktig nerv med stor personlighet. Druvorna handskördas och jäser i temperaturkontrollerade ståltankar i ca 30-32 grader, med en skalmaceration som sker under 10 dagar. Efter den malolaktiska jäsningen tappas vinet i en mix av stora 2000-litersfat små franska barriquer i 24 månader. Enbart 2000 etiketter producerades i årgången.
Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!
Vinexperternas omdömen
The Wine Advocate (Monica Larner): 94 poäng ”This is a new submission from Josetta Saffirio that had been held back for an extra year of aging. The 2018 Barolo Perno shows broad structure and substance with ripe fruit flavors and a glycerin-rich finish. There is elegance too with streamlined, almost tart berry flavors and drying mineral notes to conclude. Perno is a site next to a charming hilltop hamlet at the center of the appellation surrounded by steep vineyards on all sides. Not too long ago, it suffered some severe weather patterns because of its open exposures, but that is no longer necessarily the case given changes to the climate. We are seeing more wines from Perno today.”