Rött vin

2019 Barolo Cannubi (magnum), Diego e Damiano Barale

nr 7078306

Barolo Cru från bröderna Barale från den högt eftertraktade MgA-klassade vingården Cannubi. Detta vin släpps i mycket få magnumbuteljer varje år och här ser vi dem i den hyllade Piemonteårgången 2019.

Pris 1899 kr

Kropp har ett värde på 4 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 5 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig för beställning
ÖvrigtEkologiskt

Beskrivning

Producent
Diego e Damiano Barale

Ursprung
Barolo DOCG

Druvor
100% nebbiolo

Alkoholhalt
14.5%

Flaskstorlek
1500 ml

Doft och smak
Vinet har en lång, förförisk doft med livliga toner av mörka bär, florala toner av rosor, örter och kryddor. Fatkaraktären är snyggt balanserad av toner av svartpeppar och nejlika. Vinet är ursprungstypiskt kraftfullt med en tydlig tanninstruktur, men med in imponerande finess och längd. Vinet vinner på lagring.

Passar till
Vinets eleganta karaktär och strama tanniner lämpar sig väl till en fin köttbit med feta tillbehör. Fram med grädde, ost och tryffel! Undvik helst söta tillbehör. Älgfärsbiffar med viltsås, lammfärsbiffar med gräddsås, pasta carbonara, rostbiff med rostad potatis och svampstuvning är även några exempel på enklare rätter som passar utmärkt till vinet.

Lagringspotential
Från nu till 2050

Mer information

Om produkten

Efternamnet Barale är i Piemonte synonymt med viner av högsta kvalitet och som en av områdets mest uppburna familjer. Grenar av familjeträdet sträcker sig in i legendariska producenter såsom Barale-Rinaldi och Bartolo Mascarello – så att nykomlingarna, tillika bröderna, Diego och Damiano Barale har vinmakning i blodet är allt annat än en överdrift. Vinfirman Diego e Damiano Barale är förhållandevis ung – första vinet lanserades år 2012 – men deras familj har haft Piemonte som sitt hem sedan 1600-talet. Familjens vinhistoria började dock på 1800-talet när landägaren Francesco Barale började producera vin. Efter Francescos död lämnades företaget över till hans son Carlo – tillika Diego och Damianos gammelfarfar –  som grundade företaget Barale-Rinaldi. Barale-Rinaldi togs i sin tur över av Carlos söner Giovanni och Giuseppe (brödernas farfar) som samtidigt döpte om egendomen till Barale Fratelli.

Efter Giovanni och Giuseppes död på 1980-talet var det dags för deras söner, kusinerna Sergio och Carlo Barale, att ta över. Carlo dog emellertid mycket ung, redan 1985, och Barale Fratelli drevs vidare av Sergio (som än idag driver vidare vineriet tillsammans med döttrarna Eleonora och Gloria). År 2012 var Carlos båda söner, Diego och Damiano gamla nog att ta över de delar av vingårdarna som blev deras arv i samband med faderns död. I samband med arvsövertagandet genomgick gården Aie Sottane en grundlig renovering och bröderna släppte sitt allra första vin; en 2010 Langhe Nebbiolo. Arbetsfördelningen bröderna emellan innebär att Diego sköter om vingårdarna medan Damiano är gårdens vinmakare. Sin korta bana till trots har de redan visat sig vara den mest spännande grenen i detta imponerande familjeträd. Londonbaserade Berry Bros & Rudd skriver om bröderna ”If the quality of their ’18 Barolo is anything to go by, they have already achieved the quality needed to become a household name”. Här har vi sannerligen ett namn värt att följa!

2019 Barolo Cannubi produceras med frukt från vden MgA-klassade cruvingården Cannubi där bröderna äger en eftertraktad andel i mitten av vingården. Druvorna handskördas i 20-kiloslådor och transporteras till vineriet där de jäses i temperaturkontrollerade ståltankar vid 25-28 grader celsius i 25 dagar med pigeage. Efter avslutad jäsning förs det färdiga vinet över till franska 500-litersfat där de lagras i 24 månader innan buteljering som sker utan klarning eller filtrering. Vinet lagras därefter ytterligare 12 månader på flaska innan det släpps på marknaden. Vinet släpps i ungefär 200 magnumflaskor.

Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!