Rött vin

2020 Barolo San Lorenzo, Fratelli Alessandria

nr 9262001

Fratelli Alessandria är tillbaka med ny årgång – denna gång i form av magiska 2019 Barolo San Lorenzo. En mycket stor upplevelse som kan lagras i minst 20 år. Webblanseras i 60 buteljer den 31 oktober 2024.

Add to Calendar

Få en kalenderpåminnelse 15 minuter innan lansering

Pris 729 kr

Kropp har ett värde på 4 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 5 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Tillfälligt sortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Kommer snart
ÖvrigtEkologiskt, Veganvänligt

Beskrivning

Producent
Fratelli Alessandria

Ursprung
Barolo DOCG

Druvor
100% nebbiolo

Alkoholhalt
14,5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Mycket ung men redan komplex och harmonisk doft av mogna, röda bär, örter, stenig mineral, nypon, tryffel och tjära. Elegant, stram och nyanserad smak och en fräsch, härlig syra möter upp doftens fina aromer. Vinet är mycket ungt men bjuder redan på en imponerande komplexitet. Strama, matvänliga tanniner och en mycket lång eftersmak.  Vinner på lagring.

Passar till
Vinets eleganta karaktär och strama tanniner lämpar sig väl till en fin köttbit med feta tillbehör. Fram med grädde, ost och tryffel! Undvik helst söta tillbehör. Älgfärsbiffar med viltsås, lammfärsbiffar med gräddsås, pasta carbonara, rostbiff med rostad potatis och svampstuvning är även några exempel på enklare rätter som passar utmärkt till vinet.

Lagringspotential
Från nu till 2045

Mer information 
Nyfiken på att läsa mer om årgången? Då kan du göra detta här!

Om produkten

Familjen Fratelli har kallat de böljande kullarna i Verduno, Monforte d’Alba, för sitt hem sedan mitten av 1800-talet. När firman grundades år 1870 var just Verduno det absoluta centrat för vinmakning i Barolo. Verduno kom under många år att falla i glömska, men det är tack vare ihärdiga familjer som Alessandria som området idag upplever en stor renässans. Idag drivs vinieriet av femte generationen, genom de två bröderna Gian Battista och Alessandro, samt Alessandros son Vittore. Sedan Vittore återvände till familjeegendomen år 2001 har stora förändringar genomförts där den minutiösa noggrannheten numera är total. Enligt devisen att “Ett fantastiskt vin görs i en fantastisk vingård” producerar man endast viner på sina egna druvor och har behållit den familjedrivna förvaltningen. Det har gjort att de har ett direkt och personligt förhållande med varje vingård. Vinerna görs med hantverksmässig respekt och utmärks av stolt elegans och charmig kryddighet. Verduno ligger nära den sandiga regionen Roero. Här påverkas mesoklimatet av en jordmån med andelar av kalk och floden Tanaro som rinner förbi staden. Dessa förutsättningar ger vinerna en oefterhärmlig mjukhet och parfymerad charm som blivit familjen Alessandrias varumärke. De 12 hektaren odlas efter ekologiska principer men man är inte certifierade, och man äger vingårdlägen i såväl Gramolere som Monvigliero. Dessutom gör man en fantastisk pelaverga som görs på klonen pelaverga piccolo som enbart finns i just Verduno.

Nyfiken på att läsa mer om årgången? Då kan du göra det här!

San Lorenzo är en 0,8 hektar stor cru-vingård i kommunen Verduno. Första gången familjen buteljerade vinet var 1997. Vingården har sydlig exponering, ligger 240-260 meter över havet och har över 30 år gamla vinrankor. Vingården har en kalkhaltig och sandig jordmån. Druvorna till 2020 Barolo San Lorenzo plockades för hand i oktober och fick jäsa och macerera i ståltank tre-fyra veckor vid en temperatur på 28-30 grader. Vinet lagrades sedan i tre år på slavonska fat om 20–40 hektoliter, sedan två månader på ståltank och sedan minst sex månader på flaska. Vinet buteljeras alltid 4 år efter skörden.

Vinexperternas omdömen

Kerin O’Keefe: 95 poäng ”Showing depth and elegance the site is known for, the 2020 San Lorenzo di Verduno has multi-faceted scents of ripe red berry, underbrush, dog rose, leather and eucalyptus. Full-bodied and loaded with finesse, the delicious palate delivers ripe Morello cherry, wild raspberry, star anise and ground clove set against a backbone of refined tannins. Fresh acidity keeps it balanced.