Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.

2020 Brunello di Montalcino, Ciacci Piccolomini
nr 9567301En stiltypisk och stor Brunello från en årgång som verkligen ger Ciacci Piccolomini chansen att skina med sin skicklighet. Lagra för framtida njutning eller servera redan nu till eleganta rätter på nöt, vilt eller lamm. Ett stort vin!
Pris 499 kr
Kropp
Tannin
Syra
Beskrivning
Producent
Ciacci Piccolomini
Ursprung
Brunello di Montalcino DOCG
Druvor
100% sangiovese
Alkoholhalt
15%
Flaskstorlek
750 ml
Doft och smak
Stor och inbjudande doft av tobak, mogna körsbär, varma hallon, torkad frukt, salvia, lakrits, ceder, kanel och vanilj. Välbalanserad och fyllig smak med både färsk och torkad frukt, mjuka men tydliga tanniner och härlig syra. Lång eftersmak.
Passar till
Fantastiskt gott till grillat lamm och mustiga köttgrytor eller viltkött med enbär och kraftigt reducerad rödvinssky.
Lagringspotential
Från nu till 2035
Mer information
Om produkten
Ciacci Piccolominis ursprungliga källare ligger i byn Castelnuovo e’Abate i Montalcino i ett gammalt och välbevarat hus från 1600-talet. Huset uppfördes av biskopen Fabius de Vecchis och kallades för Palazzo, ”palatset” och köptes av släkten Ciacci i slutet av 1800-talet. Efter ett giftermål mellan släktena Ciacci och Piccolomini slogs familjenamnen ihop. År 1985 när den sista grevinnan i släkten Ciacci Piccolomini gick bort ärvdes huset och ägorna av Giuseppe Bianchini som länge skött om ägorna. Giuseppe applicerade en modernare filosofi med fokus på kvalitet. Sedan 2004 drivs gården av Giuseppes barn Paolo och Lucia som moderniserat framställningen ytterligare och flyttat in i en mycket större och mer modern anläggning inte långt ifrån det ursprungliga huset som fortfarande används. Tenuta Ciacci Piccolomini är välkända för sina strålande Brunello di Montalcino. De förvaltar över 53 hektar varav ca 30 hektar är Brunello och vingårdarna breder ut sig i syd- och sydvästsluttning runtom byn Montalcino med vingården Pianrosso som domänens bästa läge. Men det är långt ifrån det enda man producerar. Piccolomini gör även strålande viner av andra internationellt kända druvsorter.
2020 Brunello di Montalcino består av 100 procent sangiovese (vars klon i Montalcino går under namnet brunello). Druvorna kommer från en 8 hektar står vingård, belägen på en höjd av ungefär 240-360 meter över havet och selekteras mycket noggrant vid skörd. Vinet jäser i temperaturreglerade tankar av rostfritt stål och cement och lagras sedan i 24 månader på stora slovenska ekfat (20-85 hl) samt ytterligare åtta månader på flaska.
Vinexperternas omdömen
Vinsider/Winomaten, Patrik Bennet (2025-02-13): ”Körsbärstonerna fullkomligen studsar ur glaset. Rejäl koncentration i frukten med mörka körsbär, blyga nypon, salviatoner, piptobak och fatkryddor. Går förstås att lagra länge men en rejäl vända i karaffen bjuder på en examen i körsbärsskolan.”
Picky Wino, Joakim Gumpert (2025-02-13): ”En favorit från Montalcino som skriker Brunello. Fyllig och koncentrerad mörkbärig frukt som känns lite torkad. Tanninerna är rejäla men samtidigt integrerade och balanserade av en hög syra som ger en friskhet. Smakerna av körsbär, plommon, kryddor, jord och järn möts i en lång finish, som lämnar en behagligt komplex känsla.”
Wine Table, Pär Strömberg (2025-02-12): ”Återigen storartat och ståtligt med driven blodjärnig mineralitet i nosen. Svartbärigt moget med jordig mineralitet, stramt och tight, strävt med tuggigt tuffa tanniner, läskande syra och svart frukt. Släpps även som halvflaska i 1 200 exemplar. Ciacci Piccolomini behåller sitt rykte som en av de riktigt ärbara klassikerna i Montalcino.”
Munskänkarna (2025-02-10): ”Mer än prisvärt. Utvecklad doft av mörk choklad, torkade hallon, tobak, te, mynta, torkade rosor, mörka och röda körsbär och torkade örter. Torr, medelfyllig smak med nyanserad smak av torkad frukt, örter och mörk choklad, drygt medelhög syra, integrerade tanniner och ett långt, nyansrikt slut med fatprägel och alkoholvärme.”
Din Vinguide, Sofia Ander (2025-02-10): ”Helflaskan har aningen mer energi och fräschör. Samtidigt är den trogen sin Ciacci Piccolomini-stil dock där man gör hyfsat tillgängliga och lätt utvecklade viner. Njut redan till helgen (det är ju ändå vinter och kallt) av torkade körsbär, salvia, nougat och solvarma jordgubbar. Jag tänker ossobuco. Vad tänker ni?”
James Suckling: 96 poäng ”A profound wine with vibrancy and complexity, exuding restrained cherries and raspberries, together with touches of ash and fresh orange peel. Leafiness and meaty minerality add an extra dimension. The attack is lush and ripe, with full body, velvety tannins, refreshing acidity and violet-soaked cherries to finish. Real precision here. Drinkable now, but best after 2025.”
Kerin O’Keefe: 95 poäng ”The striking 2020 Brunello from Ciacci Piccolomini d’Aragona is intensely fragrant, offering aromas of ripe wild berry, blue flower, Mediterranean scrub and dark spice. Full-bodied and structured but also boasting weightless finesse, the savory palate delivers Morello cherry, ripe raspberry, licorice and tobacco framed in firm, velvety tannins.”
Vinous: 95 poäng ”The 2020 Brunello di Montalcino is impossible to ignore, with a burst of crushed plums and black cherries accentuated by sweet herbs, hints of tobacco and wilted violets. It’s round and supple with dark red fruits, autumnal spices that swirl throughout and a hint of cocoa that embellishes the close. Despite its depth and concentration, the 2020 maintains energy while coming across as wonderfully refined, leaves fine-grained tannins to resonate beneath an air of lavender and mocha.”