Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
2020 G.P.S. Walker Bay Pinot Noir, Kershaw Wines
nr 5287801Richard Kershaws G.P.S-serie (Grape Positioning System) – görs på druvor från intressanta växtplatser utanför Elgin-området. Denna exceptionella svalklimatspinot har belönats med 92 poäng från Tim Atkins MW.
Pris 489 kr
Kropp
Sötma
Syra
Beskrivning
Producent
Kershaw Wines
Ursprung
Hemel-En-Aarde
Druvor
100% Pinot noir
Alkoholhalt
13,5 %
Flaskstorlek
750 ml
Doft och smak
Doften är charmigt rödfruktig med toner av jordgubbar, hallon, körsbär, nejlika, kanel, rosor och apelsinblommor. Vinet är enormt komplext med silkiga tanniner, medelfyllig kropp, frisk syra och lång, mineraliska eftersmak i en mycket burgundisk stil.
Passar till
Elegantare kötträtter (provas med fördel till en klassisk steak tartare) och smakrika fiskrätter.
Lagringspotential
Från nu till 2036
Mer information
Är du nyfiken på mer om årgångar i Sydafrika? Läs vår Sydafrikanska årgångsguide här!
Om produkten
Richard Kershaw själv beskriver sig som en person med passion för detaljer – en nörd i ordets rätta bemärkelse. I sin vinmakning älskar han att grotta ner sig i varenda liten detalj av arbetet för att hela tiden flytta fram positionerna för sin profession. Hans motto är att skapa viner som är förankrade i sitt ursprung genom så lite handpåläggning som möjligt, så kallad non-interventionist winemaking.
Innan Richard startade sitt eget vineri hann han vara vinmakare på såväl Mulderbosch och Kanu, och sedan starten 2012 har allting rullat på i hög fart. Hans första årgångar fick direkt fem stjärnor i Platter’s Wine Guide och hyllades av Jancis Robinson. Dessutom utsågs hans 2012 Kershaw Elgin Chardonnay till en av ‘Top 10 Chardonnays in the World outside Burgundy’ av Decanter. En imponerande bedrift. Ursprungligen stod enbart chardonnay och syrah i fokus, för att sedan få sällskap av pinot noir från årgång 2015, följt av små odlingar sauvignon blanc, semillon, grenache, mourvèdre, cabernet sauvignon och cabernet franc. I november 2021 gick man med i Cape Winemakers Guild, ett medlemskap som enbart erbjuds särskilt passionerade vinmakare som spelat en avgörande roll i Sydafrikas vinutveckling. När Richard inte är i vineriet reser han världen runt och dömer vintävlingar. Han är också en del av utbildningspanelen för Institute of Masters of Wine och undervisar inom WSET för Sydafrikas sommelierstudenter.
Tim Atkins MW räknar Kershaw Wines som en av Sydafrikas ”First Growths” i sin 2023 Cape Classification, vilket är en tydlig blinkning till en av de högsta klassifikationerna man kan få i Bordeaux: 1ème Cru Classé – ett betyg som säger någonting om vilken upplevelse det är att njuta av Richard Kershaws viner. Men framgångarna har inte stigit Richard åt huvudet som, trots att hans viner är hårt allokerade och mycket eftertraktade, håller priserna på en rimlig nivå. Han har heller inte investerat i ett storslaget och iögonfallande vineri med dyra material. Här är fokus på rå vinmakartalang, fantastiskt druvmaterial och ett skjul där han gör sina viner.
Är du nyfiken på mer om årgångar i Sydafrika? Läs vår Sydafrikanska årgångsguide här!
2020 G.P.S. Walker Bay Pinot Noir tillhör Richard Kershaw’s G.P.S.-serie som är en förkortning av Grape Positioning System. Alla viner som ingår i serien har alla valts ut nog av Richard; ”During the year, I have the opportunity to visit a number of areas outside of Elgin. Occasionally, I come across something so fascinating it deserves a closer look”. År 2018 upptäckte Richard två små parceller med pinot noir-druvor som växte på Bokkeveld-skiffer i en skyddad del av Hemel-en-Aarde Ridge. Dess viner var så speciella att Richard snabbt insåg att detta var en så kallad G.P.S-plats. Vingården är planterad med 100% pinot noir av de franska klonerna PN777 och PN115. Druvorna sorterades manuellt och avstjälkades till 80% och vinifierades sedan i mindre öppna jäskärl (utan krossning) där varje klon och jordmån microvinifierades. Efter 3 dagars maceration påbörjades spontanjäsningen som pågick i 14 dagar innan vinet tömdes från tanken och fördes över till ekfat för lagring (efter en kortare sedimentering i tank). Vinet lagrades sedan 11 månader på fransk ek från utvalda tunnbinderier i Bourgogne, varav ungefär 24% var ny (en mix av 228- och 500-litersfat).
Vinexperternas omdömen
Tim Atkins MW: 92 poäng ”Richard Kershaw buys grapes from the Upper Hemel-en-Aarde and Hemel-en-Aarde Ridge sub-zones to produce this sappy, savoury Pinot Noir. Fermented with 20% whole bunches, it’s layered and refreshing, with raspberry and redcurrant flavours and refined 24% new oak.”