Rött vin

2020 Heritage Reserve Zinfandel, DeLoach Vineyards

nr 5792001

2020 Heritage Reserve Zinfandel är en del av DeLoach’s Heritage-serie vars mål är att visa upp The Golden States soldränkta terroir. Vinet görs på 100% zinfandeldruvor som hämtats från särskilt utvalda delar runt om i Kalifornien – samtliga lägen är hållbart odlade med minimal intervention enligt ekologiska principer.

Pris 159 kr

Kropp har ett värde på 4 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 4 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig för beställning

Beskrivning

Producent
DeLoach Vineyards

Ursprung
Kalifornien

Druvor
100% zinfandel

Alkoholhalt
14,5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Doften är fruktig, men bär på komplexa aromer av mörka körsbär,björnbär, persika, lakrits och choklad. I smaken friskar syran upp och balanserar upp mot vinets övriga komponenter – välplacerade tanniner som mynnar ut i en fruktig finish.

Passar till
Perfekt till rätter av fågel och vitt kött eller lite mildare rätter av vilt-, lamm- eller nötkött.

Lagringspotential
Från nu till 2026

Mer information
Serveras vid 16-17°C. Om vinet dricks ungt, lufta minst 1 timme i karaff före avnjutning.

Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!

Om produkten

DeLoach Vineyards grundades år 1975 av Cecil och Christine DeLoach ihop med Berle Beliz och Jack Fleming. De tillhörde den första vågen av kvalitetsmedvetna producenter som tog sig tillbaks till Russian River Valley efter den amerikanska förbudstiden som pågick 1920 till 1933. Det första kommersiella vin som DeLoach producerade gjordes samma år som egendomen grundades och bestod av old vine zinfandel från Barbieri Ranch som vinifierades in en industrilokal som hyrdes provisoriskt tills dess att deras första vineri stod klart år 1979 – samma år som man började producera viner på Chardonnay och pinot noir. År 2003 köptes DeLoach Vineyards upp av den franska vinfamiljen Boisset som deras första stora projekt utanför hemlandet. Med sig tog man två generationer av burgundisk vinmakningskunskap och i förarsätet för detta amerikanska äventyr hittar vi Jean-Claude Boissets karismatiske son Jean-Charles Boisset som sedan väldigt unga dagar närt en dröm om att etablera sig i USA.  Drömmen gick i uppfyllelse och Jean-Charles Boisset har sedan 90-talet vart bosatt i USA och beskriver Sonoma som det nästa Côte d’Or. Det arbetet man utför och de viner man producerar på DeLoach Vineyards ser han som en hyllning till sitt kära hemområde: Bourgogne.

På DeLoach Vineyards arbetar man efter strikta ekologiska och biodynamiska regler och Jean-Charles Boisset citerar ett ursprungsamerikanskt ordspråk för att beskriva sin filosofi – ”Vi ärver inte landet från våra förfäder, vi lånar det av våra barn.” Detta bevisades när han direkt efter skörden 2004 påbörjade ett enormt arbete med att återuppliva egendomens vingårdar (bland annat genom att plantera täckgrödor och låta dom vila innan omplantering). År 2008 blev man CCOF-certifierad (California Certified Organic Farmers) och 2009 blev domänens egna vingårdar såväl som egendomens trädgård demeter-certifierade.

Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!

2020 Heritage Reserve Zinfandel är en del av DeLoach’s Heritage-serie vars mål är att visa upp The Golden States soldränkta terroir. Vinet görs på 100% zinfandeldruvor som hämtats från särskilt utvalda delar runt om i Kalifornien – samtliga lägen är hållbart odlade med minimal intervention. Såväl unga som gamla rankor från prestigefyllda växtplatser har valts ut för att skapa ett komplext vin som visar upp druvans sanna karaktär.

Zinfandel kom troligtvis till USA med immigranter i början av 1800-talet. DNA-analys har visat att zinfandel är identisk med både den syditalienska druvan primitivo och den kroatiska druvan crljenak kaštelanski. I Kalifornien är känt för sin höga andel gamla vinstockar av zinfandel och vinodlarna har alltid betraktat druvan som ”sin”. Zinfandel ger viner med naturligt hög alkoholhalt och det gäller för vinmakaren att vara varsam så att vinerna inte upplevs som alkoholstinna och överextraherade – denna Zinfandel är emellertid allt man önskar av druvan när den är som allra bäst!