Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
2020 The Grapesmith Die Kluisenaar, Simonsig Estate
nr 7839701Die Kluisenaar ingår i The Grapesmith-serien som är Johan Malans eget specialprojekt. Endast 4 fat av denna spännande cuvée bestående av en mix av rhônedruvorna marsanne och rousanne producerades årgång 2020. Platters Wine Guide 2024: ”4,5 stars”
Pris 259 kr
Kropp
Sötma
Syra
Beskrivning
Producent
Simonsig Estate
Ursprung
Stellenbosch
Druvor
60% marsanne, 40% roussanne
Alkoholhalt
14%
Flaskstorlek
750 ml
Doft och smak
På doften finns en stor parfymerad aromatik med toner av citron, bakade äpplen, stenmineralitet och nötter. Smaken är komplex med en frisk syra som balanserar upp vinets rondör. Eftersmaken och lång och kryddig. Ett djupt intensivt vin och en stor upplevelse!
Passar till
Matcha till smakrika rätter med fågel, stekt, grillad eller ugnsbakad fisk, grönsaksbiffar, gratänger eller matiga soppor.
Lagringspotential
Från nu till 2030
Mer information
Är du nyfiken på mer om årgångar i Sydafrika? Läs vår Sydafrikanska årgångsguide här!
Om produkten
”Simonsig” är afrikaans för ”Simons utsikt” och som namnet antyder ligger ägorna vid foten av Simonsberg. Namnet Simonsig är dock kanske främst förknippat med deras roll som pionjärer inom Sydafrikansk vinmakning. Familjen Malan kom till Sydafrika år 1688 då Jaques Malan klev av skeppet vid kapudden, men det skulle dröja fram till 1952 innan Frans och Liza Malan köpte Simonsig Estate i Stellenbosch. Frans var en riktig pionjär och bidrog på många sätt till viktiga innovationer inom vinmakningen och vinnäringen i regionen som kom att sätta Sydafrika på vinkartan. Bland annat var han först att buteljera mousserande vin gjort enligt den traditionella metoden (idag känt som Méthode Cap Classique) i form av Kaapse Vonkel år 1971. Frans Malan grundade redan 1978 en förskola och en fotbollsplan till vingårdsarbetarnas barn för att barnen skulle kunna växa upp i trygghet. Han var också en av grundarna till Stellenbosch Wine Route som besöks av hundratusentals turister årligen. Idag drivs gården av den numera avlidne Frans söner; François Malan (som sköter om vingårdarna) och Johan Malan (som är egendomens wine director som år 2020 utsågs till ”Diners International Wine Maker of the Year ”). Barnbarnen François-Jaques, Christelle och Michael utgör tredje generationen som idag också är involverade i företaget, bland annat utsågs Michael Malan nyligen till Cellarmaster på gården.
Är du nyfiken på mer om årgångar i Sydafrika? Läs vår Sydafrikanska årgångsguide här!
Die Kluisenaar ingår i The Grapesmith-serien som är Johan Malans eget specialprojekt med lågsvavlade hantverksviner. Endast ett fåtal fat släpps årligen av denna spännande cuvée bestående av en mix av rhônedruvorna marsanne och roussanne. Denna blend ligger bakom nåra av Frankrikes mest lagringsbara viner – de vita Rhônevinerna.
“Something that I discovered is that often the half bottle left in the fridge for a day or two tastes even better with a bit of aeration. This type of wine is not so much about the primary grape aromas, but a lot of the pleasure comes from the structure, palate weight and texture of the wine with a touch of the elusive minerality.” säger Johan Malan själv om Grapesmith-projektet.
Roussanne-druvorna skördades tidigt i mitten av februari från en liten sval vingård på hög höjd i perfekt sydvästlig exponering vid Simonsbergs fot. Druvorna jästes i hela klasar och pressades varsamt för att enbart utvinna den finaste juicen. Jäsningen startade naturligt i 225-liters och 400-liters franska ekfat (7-12 år gamla), där också den efterföljande fatlagringen ägde rum under 11 månader tillsammans med sin jästfällning, utan malolaktisk jäsning. Marsanne-druvorna skördades den 12:a februari från en sval, liten vingård som överblickar False Bay. Även dessa druvor vinifierades på samma sätt som roussanne. Målbilden var att skapa ett lika lagringsdugligt vin som de vita vinerna från Rhônedalen – fokus ligger på vinets tyngd och textur snarare än primäraromer och är därför ett ypperligt matvin.
Platters Wine Guide 2024: ”4,5 stars”