Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
2021 Clonal Selection Elgin Chardonnay, Kershaw Wines
nr 9391601Svalklimats chardonnay från sydafrika från Kershaw – en av Sydafrikas sannerligen storartade producenter. Tim Atkins MW: 93 poäng
Pris 399 kr
Kropp
Sötma
Syra
Beskrivning
Doft och smak
Ung, stor och nyanserad doft av citron, stenfrukt, äpplen, brioche, grapefrukt, lemoncurd och blommor med en välavvägd ekfatston som bidrar med aromer av nejlika och kryddor. Ung, fruktig och mycket frisk smak i knivskarp balans med krispig syra. Vinet har en tydlig mineralisk karaktär med en imponerande komplexitet och en tilltalande sälta i avslutet.
Passar till
Prova till eleganta fiskrätter eller ostron!
Lagringspotential
Från nu till 2030
Mer information
Är du nyfiken på mer om årgångar i Sydafrika? Läs vår Sydafrikanska årgångsguide här!
Om produkten
Richard Kershaw själv beskriver sig som en person med passion för detaljer – en nörd i ordets rätta bemärkelse. I sin vinmakning älskar han att grotta ner sig i varenda liten detalj av arbetet för att hela tiden flytta fram positionerna för sin profession. Hans motto är att skapa viner som är förankrade i sitt ursprung genom så lite handpåläggning som möjligt, så kallad non-interventionist winemaking.
Innan Richard startade sitt eget vineri hann han vara vinmakare på såväl Mulderbosch och Kanu, och sedan starten 2012 har allting rullat på i hög fart. Hans första årgångar fick direkt fem stjärnor i Platter’s Wine Guide och hyllades av Jancis Robinson. Dessutom utsågs hans 2012 Kershaw Elgin Chardonnay till en av ‘Top 10 Chardonnays in the World outside Burgundy’ av Decanter. En imponerande bedrift. Ursprungligen stod enbart chardonnay och syrah i fokus, för att sedan få sällskap av pinot noir från årgång 2015, följt av små odlingar sauvignon blanc, semillon, grenache, mourvèdre, cabernet sauvignon och cabernet franc. I november 2021 gick man med i Cape Winemakers Guild, ett medlemskap som enbart erbjuds särskilt passionerade vinmakare som spelat en avgörande roll i Sydafrikas vinutveckling. När Richard inte är i vineriet reser han världen runt och dömer vintävlingar. Han är också en del av utbildningspanelen för Institute of Masters of Wine och undervisar inom WSET för Sydafrikas sommelierstudenter.
Tim Atkins MW räknar Kershaw Wines som en av Sydafrikas ”First Growths” i sin 2023 Cape Classification, vilket är en tydlig blinkning till en av de högsta klassifikationerna man kan få i Bordeaux: 1ème Cru Classé – ett betyg som säger någonting om vilken upplevelse det är att njuta av Richard Kershaws viner. Men framgångarna har inte stigit Richard åt huvudet som, trots att hans viner är hårt allokerade och mycket eftertraktade, håller priserna på en rimlig nivå. Han har heller inte investerat i ett storslaget och iögonfallande vineri med dyra material. Här är fokus på rå vinmakartalang, fantastiskt druvmaterial och ett skjul där han gör sina viner.
2021 Elgin Chardonnay kommer från 8 stycken små vingårdar i svalklimatsområdet Elgin. Vingårdarna var alla planterade med 100% chardonnay av Dijon kloner (CY96, CY95, CY76) och Entav klonen CY548. Druvorna handskördades under morgontimmarna i små korgar innan de transporteras till vineriet och töms direkt ner i en pneumatisk press av typ Willmes Sigma 5 där de försiktigt pressas tills dess att 620 liter juice har utvunnits per ton skördad frukt. Juicen transporteras sedan till ekfat där de genomgår alkoholfermentering helt utan tillsats av enzymer eller jäst. Ingen malolaktisk jäsning sker. Vinet lagras sedan i 11 månader på franska ekfat (varav ungefär 40% av faten är nya) innan de dekanteras av sin fällning, blandas och buteljeras.
Vinexperternas omdömen
Tim Atkins MW (South Africa Report 2023): 93 poäng ”Showing what Richard Kershaw MW calls the ”tighter belt of acidity” of the 2021 Cape whites, this Elgin Chardonnay is made with 21 batches from 11 separate sites. Fermented in one-third new wood with 15% malolactic, it has beeswax and oatmeal top notes, tangerine and citrus zest fruit and a dollop of crème fraîche.”
Wine table Pär Strömberg (2023-11-16): ”Ännu en vinmakare som hittat ”hem” till rätt importör, vilket skapar fördelen att vi i avlägsna lilla Sverige kommer att få se och höra, förhoppningsvis också prova mer av den brittiska smått excentriske vinprofessorn (Master of Wine class of 2011) Richard Kershaw. Med ”vingården först” som devis har han tagit non-interventionist winemaking till ett nytt steg i Sydafrika och är en av de mest inflytelsesrika personerna i det nya Sydafrikas vinvärld. Initiealt vag hint av reduktion, fylligt gul fruktig, mogen syrlig frukt, välbalanserat med frisk hög syra, energi och torra (nästan som) tanniner, verkligen ett kalasgott vin. Att det kostar en del beror på att Kershaw endast gör små produktioner av varje vin, som är hårt allokerade i världen. ”Tim Atkins MW räknar Kershaw Wines som en av Sydafrikas ”First Growths” i sin 2023 Cape Classification, vilket är en tydlig blinkning till en av de högsta klassifikationerna man kan få i Bordeaux: 1ème Cru Classé – ett betyg som säger någonting om vilken upplevelse det är att njuta av Richard Kershaw MWs viner”. Tack till Tryffelsvinet som låter oss njuta av Richards viner igen.”