Rött vin

2022 Kalmoesfontein Red Blend, Badenhorst Family Wines

nr 9311601

Kalmoesfontein Red Blend (i folkmun kallad ”Family Red”) är nog det vin som Adi Badenhorst är mest känd för – och det med rätta; den förtjusande “Kalmoesfontein”-serien kombinerar såväl personlighet, prisvärdhet och potential för lagring. Tim Atkins MW: 94 poäng 

Pris 299 kr

Kropp har ett värde på 4 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 4 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Kommer snart
ÖvrigtVeganvänligt
Lanseringsdatum25/11/2024

Beskrivning

Producent
Badenhorst Family Wines

Ursprung
Swartland

Druvor
shiraz, grenache, cinsault, tinta barocca, touriga national.

Alkoholhalt
14%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Vinets doft är ännu mycket ung och fullpackad med aromer av peppar, lakrits, mörka körsbär, söta kryddor, lavendel och mörka bär. Smaken komplex och intensiv. Vinet är fylligt men samtidigt elegant strukturerar med stadiga och välsvarvade tanniner, en stor nyansrikedom och en lång, lång eftersmak.

Passar till
Passar väl till rätter med fågel, kalv och fläsk

Lagringspotential
Från nu till 2032

Mer information
Servera i stora kupor vid 16-18 grader

Om produkten

Badenhorst Family Wines växer, tillverkas och lagras på gården Kalmoesfontein i Swartland. Av egendomens 60 hektar är 28 hektar planterade med vingårdar bevuxna av gamla bushvines i Siebritskloof-delen av berget Paardeberg. Gården ägs av de – enligt dem själva – mycket stiliga kusinerna Hein och Adi Badenhorst. Kusinerna kommer ursprungligen från Constantia där deras farfar var vingårdsansvarig på Groot Constantia i 46 år. Deras pappor växte upp bland rankorna och kom med tiden att rusta upp en förfallen källare som inte hade använts sedan 1930-talet där de börja göra naturviner enligt gamla metoder. Adi (Andre Adriaan) kom själv att växa upp i dess vingårdar där han spenderade sin ungdom med att plocka (stjäla) druvor. Han själv hävdar att allting började på riktigt för honom när Jean Daneel på Buitenverwachting lät honom göra sitt första vin där som 13-åring. Adi kom senare att studera vin i Elsenburg och spenderade därefter några skördar hos bland annat Château Angelus i Bordeaux, Alain Graillot i Rhône och Winter Hills i Nya Zeeland, men också på hemmaplan hos Simonsig, Steenberg och Groote Post för att slutligen vara vinmakare på Rustenberg i nio år. 2008 packade han ihop allting och köpte 60 hektar mark i Paardeberg med sin kusin Hein. Här praktiserar de ekologisk vinodling och gör naturliga viner enligt gamla metoder – precis som sina pappor. Dessa metoder innefattar traditionell vinmakarutrustning som gamla betongkar. Idag har Adi fått en smärre kultstatus i området, bland annat genom sina karaktärsfulla viner, men också som en medlem i Cape Winemakers Guild och som en grundare av Swartland Revolution och Swartland Independent. Dessutom är han en stolt pappa till Samuel Sunnyskies & Ana Kalander, papegoj-ägare, LP-samlare, äggkokarmästare och te-konnässör (för att nämna några av hans självutnämnda egenskaper). Med sitt långa hår och vänliga sätt är han verkligen en karaktär man aldrig glömmer.

2022 Kalmoesfontein Red Blend (i folkmun kallad ”Family Red”) är nog det vin som Adi Badenhorst är mest känd för – och det med rätta; den förtjusande “Kalmoesfontein”-serien kombinerar såväl personlighet, prisvärdhet och potential för lagring. 2021 är den sjutton årgången av vinet och består av en blandning av shiraz, cinsault, grenache samt portvinsdruvorna tinta barocca och touriga national. Dricker du vinet ungt bör det dekanteras för att verkligen låta alla aromer blomma ut, men orkar du vänta 3-5 år kommer du att bli rikt belönad. De handskördade druvorna kommer från utvalda vingårdsdelar på de egna och grannarnas ägor. Druvorna selekteras hårt i vingården och får jäsa på en mix av cement och gammal ek, utan tillsats av sulfit. Druvorna fottrampas för att hjälpa till att sätta igång en naturlig jäsning av musten. När jäsningen väl startat genomförs pigeage två gånger dagligen. De druvor som jäser i slutna betongkar får ligga med skalen och macerera i 6 månader. Efter pressningen förs vinet över till gamla 400 liters ekfat där det spenderar 16 månader. Produktionen är liten – cirka 10,000 flaskor släpps årligen.

Är du nyfiken på mer om årgångar i Sydafrika? Läs vår Sydafrikanska årgångsguide här!

Vinexperternas omdömen

South Africa 2024 Special Report (Tim Atkins MW): 94 poäng ”Seven parcels and six varieties make up this impressive co-fermentation from Adi Badenhorst’s home base, featuring mostly Syrah, Grenache and Tinta Barocca, with lesser amounts of Mourvèdre, Cabernet Sauvignon and Touriga Nacional. Grippy, dense and stony, it has layers of fynbos, tobacco leaf and garrigue, damson, fig and blackberry fruit and the backbone to age.”