Rött vin

2022 Barbera d’Alba Superiore (magnum), Josetta Saffirio

nr 7556606

2022 Barbera d’Alba Superiore Magnum är en stiltypikt klassisk Barbera på härliga formatet magnum. Perfekt att lagra eller njuta till det italienska köket.

Pris 439 kr

Kropp har ett värde på 4 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 3 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 4 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig för beställning
ÖvrigtEkologiskt, Veganvänligt

Beskrivning

Producent
Josetta Saffirio

Ursprung
Barbera d’Alba DOC

Druvor
100% barbera

Alkoholhalt
14%

Flaskstorlek
1500 ml

Doft och smak
Vinet har en ren och stor bärig doft med inslag av körsbär, hallon, plommon, blommor, lakrits och en hint av choklad. Smaken är stiltypiskt frisk och fruktigt, med sammetslena tanniner som bidrar till en tilltalande struktur tillsammans med vinets medelfylliga kropp. Eftersmaken är lång, fruktig och uppfriskande.

Passar till
Vinet är smakrikt, har mjuka tanniner och en hög syra, vilket gör att det passar till många olika typer av maträtter som till exempel grillat fågel och rött kött, bufféer, hamburgare med nötkött eller halloumi, pastarätter med kyckling eller en vällagad pizza.

Lagringspotential
Från nu till 2033

Mer information

Om produkten

En av Vinklubbens mest älskade producenter är Sara Vezza som skapar magi på familjegården Josetta Saffirio. Från att ha tagit över vingården som ung 19-årgång (som enligt egen utsago på denna tid inte såg skillnad på en vinranka och ett äppelträd) har hon idag blivit en av Piemontes viktigaste krafter med sin elektriska personlighet, aldrig sinande energi och kompromisslösa approach till sitt hantverk där människan och miljön står i fokus. Familjen Saffirio kom till området i Monforte d’Alba år 1890 men dess moderna historia börjar 1945 då Ernest Saffirio köpte loss familjens mark från sina bröder för att säkerställa att familjeägorna gick i arv. Ernesto hade en dotter – Josetta – som i början av 70-talet arbetat som lärare i vinmakning på universitetet i Alba. 1975 lyckades Ernesto övertala sin dotter att ta över vingårdarna som hörde till familjegården. Här föds idén om att starta ett eget vineri. År 1982 såg den första flaskan Josetta Saffirio Barolo dagens ljus och det dröjde inte länge innan priserna och utmärkelserna började delas ut till den unga, skickliga vinmakaren. Till allas bestörtning valde dock Josetta att sluta göra vin efter redan 10 år och vineriet låg i malpåse mellan 1992 och 1999. Då klev nämligen Josettas dotter, Sara Vezza, in i handlingen. Med en total dedikation har Sara utvecklat familjegården mot nya höjder och har successivt ökat produktionen. 2006 inleddes ett arbete mot att göra vingårdarna ekologiska och 2010 flyttade Sara in i ett nytt, modernt vineri som kommit att ta produktionen till ännu högre höjder.

Druvorna till det Barbera d’Alba Superiore kommer från Monforte och jordmånen här kallas för ”Elveziano”. Den består av en gammal havsbotten som höjts upp till dagens altitud och är mycket rik på mineraler och kalk. Sedan årgång 2015 är klassifikationen uppdaterad till Superiore vilket innebär striktare regler än för en vanlig Barbera d’Alba. Druvorna plockas för hand och avstjälkas innan pressning. Druvjuicen jäser sedan i temperaturkontrollerande tankar, genomgår malolaktisk jäsning och dras sedan om till stora ekfat där vinet lagras i 12 månader.

Nyfiken på att läsa mer om årgången? Då kan du göra det här!