Rött vin

2022 Chianti Classico, Fattoria Poggerino

nr 9332601

Äntligen är det dags för nya årgången från Fattoria Poggerino! Deras 2022 Chianti Classico görs på 100% ekologiskt certifierad sangiovese och levererar en stiltypisk och charmerande chianti classico – som gjord för att njuta till det italienska köket. Årgången hyllas av såväl Din Vinguide som Alf Tumble. Läs mer nedan!
Vinbanken: ”FYND”
Vinsider: ”Mycket vin för pengarna.”
Din Vinguide:  ”Chianti-favorit”
Alf Tumble: ” En expressiv sangiovese där frukten drivs fram på alla cylindrar”

Pris 249 kr

Kropp har ett värde på 4 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 5 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Tillfälligt sortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig i butik samt för beställning
ÖvrigtEkologiskt, Biodynamiskt

Beskrivning

Producent 
Fattoria Poggerino

Ursprung
Chianti Classico DOCG

Druvor 
100% sangiovese grosso

Alkoholhalt
14,5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
En stiltypiskt aptitretande doft med klassiska aromer av röda körsbär, röda plommon, vinbär och tranbär, stilfullt matchade med aromer av söta kryddor, skogsbädd, örter och tobaksblad. Smaken är frisk med en pigg syra, välintegrerade och eleganta tanniner som ryggrad. Smakintrycket är ungdomligt och fruktdrivet med komplexitet från vinets många lager och långa örtiga eftersmak.

Passar till
Njut till klassisk mat av lamm, nöt eller vilt, gärna med inslag av örter och gräddsås. Passar även till smakrika grytor och stekar.

Lagringspotential
Från nu till 2030

Mer information
Servera vid 16-18 grader i glas med stor kupa.

Om produkten

Fattoria Poggerino är en liten familjevingård som ligger i Radda i Chianti. De hyser den allra största respekt för naturen, och praktiserar ekologisk och biodynamisk odling. Vingården drivs idag av syskonen Piero och Benedetta. Piero är utbildad agronom och oenolog, med fast övertygelse för de biodynamiska principernas vikt för att skapa vin. Han spenderar så mycket tid i vingårdarna att han lokalt är känd som “vinmakaren som känner och omtalar alla sina vinstockar med namn”. Fattoria Poggerino omfattar idag 43 hektar, varav 12,5 hektar är vigd åt vinodling. Vingårdsnamnet Poggerino kommer från ordet “poggio” som betyder kulle, eftersom alla hus som tillhör vingården ligger på just en kulle. Vinfälten ligger i de kallaste delarna av Chianti, på 450 till 500 meter över havet i syd och sydvästlig riktning. Det skapar möjlighet för rankorna att bada i värme på dagarna samtidigt som nätternas kyla göra att vinernas fräschör bibehålls. Jordmånen, som de lokalt kallar “galestro” är mycket stenig och ger bra dränering. Den långa mognadsprocessen och den väldränerade jordmånen bidrar till att sangiovese utvecklas på bästa möjliga sätt.

Druvorna till 2022 Chianti Classico skördades för hand med en rigorös kontroll av varje druvklase. Druvorna transporteras därefter varsamt till vineriet i  små lådor (för att druvorna skall komma fram i så fint skick som möjligt), där jäsningen sakta påbörjades i temperaturkontrollerade så kallade rotofermentorer där skalen rörs om tillsammans med musten. Poggerino nyttjar såväl modern teknik som gamla traditioner i sin vinmakning. Jäsningen och den malolaktiska jäsningen sker i cementtankar. De tillsätter ingen jäst eller enzymer utan låter den naturliga jästen som sitter på druvornas skal initiera jäsningen. Lagringen sker i stora, begagnade slavonska ekfat på 2000 och 2500 liter, samt franska tonneauxfat. Fatlagringen äger rum i 12 månader, och därefter blandas vinerna från de olika faten innan de buteljeras. Poggerino varken filtrerar eller klarar vinet – all stabilisering sker med hjälp av gravitationen. Vinet ligger därefter minst åtta månader i flaska före lansering.

Nyfiken på att läsa mer om årgången? Då kan du göra det här!

Vinexperternas omdömen

Vinbanken. Christian Stojkovic (2025-01-22): ”FYND! Poggerinos viner från årgången 2021 var strålande och utrustade med både kraft och återhållen elegans. 2022 Chianti Classico når långt men tangerar inte riktigt superbalansen som ägaren och vinmakaren Piero Lanza hittade i sin 2021or. Men jag gillar verkligen båda årgångarna – det finns ett djup och en härligt mörk körbärsfrukt i det här vinet som kommer att utvecklas ännu mer med något år i vila och en fyndmarkering blir det även denna gång.”

Vinsider, Winomaten/Patrik Bennet (2025-01-23): ”Körsbär, rosor, lakrits och smått ljuvliga toner av skogshallon bildar en fin enhet där örter & fatkryddor lurar i bakgrunden. Väldigt elegant sammansatt och som gjort för pasta bolognese eller varför inte en pizza med pepprig salami på. Solklart fynd som värmer vinsjälen!”

Elle Mat & Vin, Elin Grube (2025-01-22): ”Om det är någon chianti classico som jag ser till att haffa varje år så är det denna! Här har jag tyvärr inte hunnit prova senaste årgången, men jag litar på att den är lika försvinnande läcker som alltid. Det brukar vara ett utmärkt exempel på vad regionen kan erbjuda med sin klara rubinröda färg och inbjudande doft av mogna körsbär, viol, lite crunchiga frukt och finkalibrerade inslag av örter och kryddor. Till en tomatbaserad pasta eller en klassisk margeritha? Javisst!”

Vinlepp, Dan Lepp (2025-01-23): ”Elegant, platstypisk och referensgod toskansk sangiovese från Piero Lanza och hans familjs ömt vårdade vingårdar i området Radda. Med sin noggrant utvalda frukt, sin fina syra och kännbara men finkorniga strävhet kommer vinet sitta perfekt till husets bästa ragu eller till söndagssteken. Vingårdarna har brukats ekologiskt (med biodynamiska influenser) sedan 2009. Vinet lagras 12 mån på stora gamla fat samt 8 mån på flaska.”

Wine Table, Pär Strömberg (2025-01-23): ”Från byn Radda i Toscana där vinets vagga för sangiovese förvaltas av familjen Lanza genom ekologiska och biodynamiska odlingsprinciper. Rustikt men elegant av körsbär och örter i jordig minerlisk ton. Stramt och torrt med läskande syra, grovhuggen frukt, vildvuxen örtighet och stenig mineralitet, jord och blod och en massa energier som lyfter både vinet och mitt humör.”

Vinsider, Peter Axelsson (2025-01-22): ”Medelstor och lite utvecklad doft. Elegant. Jag hittar här körsbär, the, mineral och lite fat. Smaken känns ganska ung och fruktig med läcker tydlig syra och silkiga tanniner. Balanserad med bra längd och ett rent slut. Mycket vin för pengarna vin.”

Din Vinguide, Sofia Ander (2025-01-20): ”Chianti-favorit laddad med en kärna av körsbär, plommon, viol och en väldoft av täta kryddor, balsamico och friska rosiga tanniner. Ett vin som fortfarande har mycket att ge. Det är bara att vänta, eller lufta några timmar innan bolognesen är klar.”

Tumble Top 10, Alf Tumble (2025-01-17): ”Ibland vill man bara att livet ska vara köttfärsås och spaghetti. Lady och Lufsen-comfort style! Här har vi vinet som passar. En expressiv sangiovese där frukten drivs fram på alla cylindrar med körsbäraromer i olika kulörer. Här finns också viss struktur med tanninbett i slutet som bullar upp för vilken långkokad tomatsåsbaserad pasta som helst. Mums!”