Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
2022 Chianti Classico (N)Uovo, Fattoria Poggerino
nr 90143012022 Poggerino Chianti Classico (N)Uovo är en ursprungstypisk Chianti Classico ”with a twist” – den är lagrad i en äggformad betongtank (därav namnet som anspelar på det italienska ordet för ägg). Här finner du ett strukturerat och seriöst vin som samtidigt charmar och förför. Lagra i upp till 10 år eller njut till det italienska köket.
Få en kalenderpåminnelse 15 minuter innan lansering
Pris 309 kr
Kropp
Tannin
Syra
Beskrivning
Producent
Fattoria Poggerino
Ursprung
Chianti Classico DOCG
Druvor
100% sangiovese grosso
Alkoholhalt
14,5%
Flaskstorlek
750 ml
Doft och smak
En stiltypiskt aptitretande doft med klassiska aromer av röda körsbär, röda plommon, vinbär och tranbär, stilfullt matchade med aromer av söta kryddor, skogsbädd, örter och tobaksblad. Smaken är frisk med en pigg syra, välintegrerade och eleganta tanniner som ryggrad. Smakintrycket är ungdomligt och fruktdrivet med komplexitet från vinets många lager och långa örtiga eftersmak.
Passar till
Njut till klassisk mat av lamm, nöt eller vilt, gärna med inslag av örter och gräddsås. Passar även till smakrika grytor och stekar.
Lagringspotential
Från nu till 2032
Mer information
Servera vid 16-18 grader i glas med stor kupa.
Om produkten
Fattoria Poggerino är en liten familjevingård som ligger i Radda i Chianti. De hyser den allra största respekt för naturen, och praktiserar ekologisk och biodynamisk odling. Vingården drivs idag av syskonen Piero och Benedetta. Piero är utbildad agronom och oenolog, med fast övertygelse för de biodynamiska principernas vikt för att skapa vin. Han spenderar så mycket tid i vingårdarna att han lokalt är känd som “vinmakaren som känner och omtalar alla sina vinstockar med namn”. Fattoria Poggerino omfattar idag 43 hektar, varav 12,5 hektar är vigd åt vinodling. Vingårdsnamnet Poggerino kommer från ordet “poggio” som betyder kulle, eftersom alla hus som tillhör vingården ligger på just en kulle. Vinfälten ligger i de kallaste delarna av Chianti, på 450 till 500 meter över havet i syd och sydvästlig riktning. Det skapar möjlighet för rankorna att bada i värme på dagarna samtidigt som nätternas kyla göra att vinernas fräschör bibehålls. Jordmånen, som de lokalt kallar “galestro” är mycket stenig och ger bra dränering. Den långa mognadsprocessen och den väldränerade jordmånen bidrar till att sangiovese utvecklas på bästa möjliga sätt.
Druvorna till 2022 Chianti Classico (N)Uovo skördades för hand med en rigorös kontroll av varje druvklase. Druvorna transporteras därefter varsamt till vineriet i små lådor (för att druvorna skall komma fram i så fint skick som möjligt), där jäsningen sakta påbörjades i temperaturkontrollerade så kallade rotofermentorer där skalen rörs om tillsammans med musten. Poggerino nyttjar såväl modern teknik som gamla traditioner i sin vinmakning. Jäsningen sker i cementtankar och efter ungefär 35 dagar så flyttas vinet över till en 6,5hl stort betongägg där vinet lagras i 12 månader innan buteljering. Poggerino varken filtrerar eller klarar vinet – all stabilisering sker med hjälp av gravitationen. Vinet ligger därefter minst åtta månader i flaska före lansering.
Vinet är således en stiltypisk Chianti Classico ”with a twist”. Namnet (N)Uovo alluderar nämligen till två saker – dels att det är ett av Poggerinos nyaste viner (nuovo) men också att det lagrats i en äggformad betongtank (som anspelar på det italienska ordet för ägg – uovo). Men vad är då grejen med denna ovanliga form och material? Denna form av lagringskärl har på senare tid blivit mycket populärt bland kvalitetsproducenter. Äggen – som finns i olika storlekar som varierar mellan 500-1500 liter – har nått denna status eftersom den spetsiga formen ger mindre kontakt med jästfällningen och därmed ger en bättre sedimentering vilken i sin tur anses ge särskilt livfulla viner. De äggformade kärlen producerar också fylligare viner på grund av den fina kontakten mellan vin och jästsediment. Äggformen verkar dessutom uppmuntra konvektionsströmmar som förbättrar fermenteringskinetiken och minskar behovet av bâttonage. Betong-äggen är framförallt förekommande bland biodynamiska vinmakare eftersom de menar att äggformen ”koncentrerar himlens energi” då gaser från jäsningen håller vinet inne i en virvelrörelse (så kallad vortex) vilket skall vara särskilt gynnsamt. Piero själv säger att han valt ut en särskild parcell med gamla sangiovesestockar som han anser prestera på en ännu högre topp med denna typ av lagringskärl.
Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!