Rött vin

2022 Peter Finlayson Pinot Noir, Peter & Peter-Allan Finlayson

nr 7567001

2022 Peter Finlayson Pinot Noir markerar det första vinet som gjorts tillsammans av två av Sydafrikas viktigaste vinmakare i sin respektive generation; far och son Peter och Peter-Allan Finlayson.

Pris 949 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 3 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig för beställning

Beskrivning

Producent 
Peter & Peter-Allan Finlayson

Ursprung
Hemel-en-Aarde

Druvor
100% pinot noir

Alkoholhalt
13.5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Doften är komplext rödfruktig med toner av mogna salta jordgubbar, hallon, granatäpple,  körsbär, nejlika, kanel, choklad och örter som rosmarin och mynta. Vinet har elegant välpolerade tanniner,  energisk syra och en lång eftersmak i en stil som balanserar burgundiska influenser med det bästa av nya världen.

Passar till
Detta vin har många matchningsmöjligheter med sin eleganta tanninstruktur och rena fruktighet – matcha gärna med kyckling, fläskfilé och pasta, grillad biff, hjort och hårda ostar.

Lagringspotential
Från nu till 2035

Mer information
Är du nyfiken på mer om årgångar i Sydafrika? Läs vår Sydafrikanska årgångsguide här!

Om produkten

2022 Peter Finlayson Pinot Noir markerar det första vinet som gjorts tillsammans av två av Sydafrikas viktigaste vinmakare i sin respektive generation; far och son Peter och Peter-Allan Finlayson.

När man pratar om Sydafrikas pionjärer och levande legendarer är Peter Finlayson ett namn som alltid dyker upp. Wines of South Africa (WOSA) benämnde honom nyligen som ”vinvärldens Sinatra” eftersom han alltid inte bara gått sin egen väg – han hjälpte till att staka fram vägen för hela Sydafrika som vinland, och sedan 70-talet har han varit en av Sydafrikas mest tongivande vinmakare.

Allting började för mer än fyra decennier sedan när hans, på alla sätt, banbrytande karriär startade. Peter Finlayson var nämligen den som ”upptäckte” Hemel-en-Aarde som vinregion när han, som den första vinmakaren någonsin, öppnade ett vineri i regionen år 1979 – Hamilton Russell Vineyards.  Han var också en av de första vinmakarna i landet att ta sig an pinot noir två år senare – en druva som ditintills inte ansetts trivas i den varma Kapregionen. Efter att ha spenderat tid i Europa visste emellertid Peter att pinot noir behöver svala växtförhållanden, och det kom inte att dröja länge innan han bemästrade den svårodlade pinot noir och på köpet egenhändigt satte Walker Bay som en kvalitetsregion, inte bara på den Sydafrikanska vinkartan – utan i hela vinvärlden. År 1989 blev han utvald till ”Diners Club Winemaker of the Year” där han kom att bli nära vän med en av domarna; Paul Bouchard, som i sin tur var en del av familjen Bouchard. De två nyfunna vännerna startade sedermera upp vineriet Bouchard Finlayson som blev Hemel-en-Aardes andra vineri och det första i sitt slag där en fransk vinfamilj investerade i Sydafrika. Det var i detta nya vineri som Peter Finlayson implementerade högdensitetplantering som den första producenten i Sydafrika då han planterade sina vingårdar med imponerande 9000 rankor per hekter. Första vinet släpptes 1991 och de över 30 år som gått sedan dess har kantats med otaliga utmärkelser och hyllningar för dess viner. Än idag är Peter Finlayson källarmästare och gör vinerna tillsammans med chefsvinmakaren Chris Albrecht.

Peter Finlayson lärde sig tidigt vikten av att jobba hårt. Han må ha kommit från en priviligierad bakgrund som andra generationens vinmakare, men efter att hans föräldrar Dr. Maurice och Eleanor Finlayson (ursprungligen från Inverness in Scotland) förlorat familjegården Hartenberg, som de drev mellan 1948 och 1977, insåg Peter att han behövde vara sin egen lyckas smed. Denna filosofi har han fört över till de två sönerna Andrew och Peter-Allan Finlayson. Den idag så hyllade sonen Peter-Allan hade initialt sitt sikte på en karriär inom filosofi eller ekonomi. Tillsammans med sin bror Andrew sökte Peter-Allan upp sin pappa för att undersöka möjligheten att starta upp ett litet vineri i mitten av 00-talet. Från början var Peter-Allan mest intresserade av att bygga upp den affärsmässiga delen av ett vineri, som den ekonomistudent han var, men eftersom allt skedde med en strikt budget var han också ”tvungen” att göra vinerna själv – och således såg Crystallum dagens ljus år 2007. Redan vid sin andra årgång var Peter-Allan dock hopplöst förälskad i vinmakningens konst och han riktade all sin fokus på att skapa några av landets bästa viner. Som sin far stod Bourgognedruvorna pinot noir och chardonnay i fokus och det dröjde inte länge innan vinvärlden samlade vinälskare fick upp ögonen för den nya unge talangfulle vinmakaren.

Sedan dess har Crystallum gått från klarhet till klarhet. Tim Atkins MW räknar Crystallum som en av Sydafrikas ”First Growths” i sin 2023 Cape Classification, vilket är en tydlig blinkning till den högsta klassifikation man kan få i Bordeaux: 1er Cru Classé – ett betyg som säger någonting om vilken upplevelse det är att njuta av Crystallums viner. 2021 var även året då Peter-Allen utsågs till ”Winemaker of the year” i Tim Atkins MW’s South Africa Special Report som ett slutgiltigt erkännande för sin enorma skicklighet och kunskap. Peter Finlayson i sin tur utsågs till ”Wine Making Legend” hall of fame år 2020 av Tim Atkins.

Deras gemensamma projekt 2022 Peter Finlayson Pinot Noir är en single vinyard-buteljering där en far och sons kombinerade erfarenhet och kärlek för Hemel-en-Aarde kulminerat i detta spännande vin där 2022 utgör den allra första årgången. Druvorna kommer från vingården ”Cinema” där druvorna vinifieras med 100% hela klasar som därefter lagrats på 30% nya, franska ekfat i cirka ett år.

Är du nyfiken på mer om årgångar i Sydafrika? Läs vår Sydafrikanska årgångsguide här!

Vinexperternas omdömen

South Africa 2024 Special Report (Tim Atkins MW): 94 poäng ”Peter Finlayson’s maiden release under his own, eponymous label uses grapes from the Hemel-en-Aarde Ridge and was entirely fermented with whole bunches, a style that is comparatively rare in the Cape. Tobacco leaf, five spice and vanilla spice aromas segue into a palate with some underlying ferrous grip, fine tannins, plum and sweet berry flavours and subtle 30% new oak.”