Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
2022 Rossojbleo, Gulfi Cantina
nr 7307201Rossojbleo är gjort på den sicilianskan druvan nero d’Avola från ekologiska druvor odlade på hög höjd. Ett juicigt och förtjusande rött instegsvin från Gulfi Cantina.
Pris 219 kr
Kropp
Tannin
Syra
Beskrivning
Producent
Gulfi Cantina
Ursprung
Terre Siciliane IGT
Druvor
100% nero d’Avola
Alkoholhalt
13%
Flaskstorlek
750 ml
Doft och smak
Fruktig doft med toner av solmogna mörka och röda bär, färska örter, mullbär, stenmineral och lite lakrits. Smaken har en inbjudande fruktighet med en elegant kropp – de mjuka tanninerna är i perfekt balans med frukten och inramas av en lång, örtig eftersmak.
Passar till
Passar till krämig pasta eller risotto, grillad eller stekt kyckling med klyftpotatis toppad med riven parmesan eller grillade grönsaker om du tar på rikligt med god olivolja, örter och salt när du grillar.
Lagringspotential
Från nu till 2029
Mer information
Servera vinet vid 17 grader. Dekantera gärna innan servering.
Om produkten
Efter andra världskriget flyttade Raffaele Catania till Paris för att söka arbete. För pengarna han tjänade ihop köpte han de första jordlotterna som skulle komma att bli grundstenen till Gulfis framgångssaga. I Paris fick Raffaele lära sig att respektera vinrankan och att uppskatta elegans snarare än kraft. Raffaeles son, Vito, var 5 år när familjen flyttade till Paris och 20 år när de flyttade tillbaka till Sicilien. 1995 ärvde han egendomen som startades av hans far och så här förklarade han sin filosofi: ”Vi uppfann inget nytt. Det vi har skapat fanns här för 2000 år sedan, vi behövde bara anpassa våra förfäders tekniker och kultur till vad som gäller idag. Vi har fått en bit jord att se efter, att respektera eftersom den är vår och våra barns framtid. Vi måste föra över det vi lärt oss till våra barn”. Vito Catania gick bort år 2017 och lämnade då över till sin sönerna Matteo, Raffaele och Davide. Matteo hade då redan arbetat sida vid sida med sin far i över 20 år och har sedan dess varit ansvarig förr att leda vingården in i framtiden.
Gulfi Cantina är beläget sydöstra Sicilien, med vingårdar tillhörande underregionerna Noto, Etna och Cerasuolo di Vittoria. Vingårdarna omfattar cirka 70 hektar och är odlade med klassiska sicilianska druvsorter som nero d’Avola, frappato, nerello mascalese, nerello cappuccio och carricante. Egendomen har framför allt lyckats bevara Siciliens mångtusenåriga vintradition och deras hårda arbete i vingården och beskärning av vinrankor har till exempel gjort att ingen konstbevattning behövs. Gulfi har alltid jobbat efter ekologiska principer och sedan 2007 är hela deras produktion ekologiskt certifierade. Resultatet är ovanligt koncentrerade druvor och en minimal påverkan på landskapet.
Rossojbleo är gjort på den klassiska sicilianskan druvan Nero d’Avola från den 10 hektar stora vingården ”Vigna Ragoleti” i Licodia Eubea på sydöstra Sicilien och ligger belägen på hög höjd, närmare bestämt på en kalkrik platå på Mount Ibleian, 450 meter över havet. Rankornas planteringsdensitet är 8,900 rankor per hektar. Här råder ett moderat klimat, tack vare den höga höjden och skyddet från närliggande tallskogar. Vingårdens yngsta rankor används för att skapa detta juicigt munvattnande vin. Druvorna skördades för hand i slutet på september och genomgår en lång macerationstid vid vinifieringen, som sker i ståltank. Vinet lagades sedan i ståltank i åtta månader följt av 12 månader på flaska innan den når marknaden. Det här är Gulfis utmärkta och mycket prisvärda instegsvin som dessutom är ekologiskt certifierat.
Nyfiken på att läsa mer om årgången? Då kan du göra det här!