Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
2022 Syrah on Sandstone, Gabriëlskloof
nr 7229301Syrah on Sandstone är en del av Gabriëlskloofs ”landscape series” där Peter-Allan Finlayson fokuserar på egendomens toppvingårdar med de äldsta rankorna. Behöver lagras innan de avnjutes för bästa upplevelse. Från Sydafrikas ”Winemaker of the year 2021” kommer här ett riktigt prestigevin i liten upplaga. Vinet listades som en av landets bästa syrah-viner i Tim Atkins South Africa 2024 Special Report.
Pris 379 kr
Kropp
Tannin
Syra
Beskrivning
Doft och smak
Vinet har en elegant parfymerad doft med aromer av svarta körsbär, plommon, svarta vinbär, soltorkade tomater, tapenade, tryffel, timjan, svart te och vit peppar. En fyllig palett kombineras med en frisk syra och greppiga tanniner som skapar en helhetsupplevelse som mynnar ut i ett friskt och elegant avslut.
Passar till
Grillat kött och smakrika anrättningar – perfekt till sommarens grillbufféer.
Lagringspotential
Dricks nu, men tåls att lagras till 2037
Mer information
Om produkten
Gabriëlskloof är en familjestyrd egendom i den sydafrikanska kustregionen Walker Bay, beläget mellan två bergskedjor och med närhet till Atlanten. Företaget grundades år 2001 av affärsmannen Bernhard Heyns, och för den sydafrikanske Heyns är Gabriëlskloof en dröm som blivit verklighet. Tillsammans med den lokale druvbonden Barry Andersson fann man en gård strax utanför Bot River. Gården gick då under namnet ‘Avontuur, och var en mark där man tidigare odlat vete. Det visade sig snabbt att marken hade stor potential för att framställa högkvalitativa premiumviner, och idag – över 20 år senare – är gården fortfarande en framgångsrik, familjedriven angelägenhet. I vineriet basar Bernhards svärson Peter-Allan Finlayson, som 2021 blev utsedd till ”Winemaker of the year” i Tim Atkins MW’s South Africa Special Report som ett slutgiltigt erkännande för sin enorma skicklighet och kunskap. Peter-Allan är mest känd för egna vineriet Crystallum Wines (som han driver tillsammans med brodern Andrew), och precis som på Crystallum arbetar Peter-Allan med så lite mänsklig intervention i vinmakningen. Allt arbete sker för hand och ett miljömässigt hållbarhetstänk genomsyras i besluten som fattas.
Ankomsten av Peter-Allan Finlayson som källarmästare 2014 inledde en ny och spännande era för företaget, speciellt med sina vinprojekt så som The Gabriëlskloof Range (med fokus på egna vingårdarna och som kan drickas direkt vid lansering), The Landscape Range (med fokus på toppvingårdarna och de äldsta rankorna, som gärna behöver lagras innan de avnjutes) och The Projects Range (där Peter-Allan kan experimentera med alternativa jäsnings- och lagringsmetoder). Viner som haft en återkommande plats i kritikers val av vin de senaste åren. Tim Atkins MW räknar Gabriëlskloof som en av Sydafrikas ”First Growths” i sin 2023 Cape Classification, vilket är en tydlig blinkning till en av de högsta klassifikation man kan få i Bordeaux: 1ème Cru Classé. År 2021 utsåg han också Peter-Allan till ”Winemaker of the year”.
2022 Syrah on Sandstone är ett single vineyard-vin som enbart producerades i 3,300 flaskor. Druvorna kommer från en vingård med nedbruten sandstensjordar som ligger i väldigt bergig terräng. Jordmånen är extremt fattig och skördeuttagen är därför per definition väldigt låga. Druvorna handplockas och placeras i små korgar för att därefter föras direkt till gårdens kylrum, där de spenderar en natt. Ungefär 60% av druvorna avstjälkas och resterande del pressades som hela klasar. Vinet jästes med hjälp av vilda jäststammar i öppna jäskar med förlängd maceration efter jäsningsprocessen var avslutad. Vinet lagrades därefter i 18 månader på 500-litersfat av fransk ek varav 10% var nya.
Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!
Vinexperternas omdömen
South Africa 2024 Special Report (Tim Atkins MW): 95 poäng ”Rhône comparisons aren’t always helpful perhaps, but this could be described as Gabriëlskloof’s Côte Rôtie because of its haunting perfume. Rose petal and potpourri aromas segue into a palate of bramble, red berries and fine tannins, freshened by lovely acidity and vibrancy and spicy 40% whole bunches.”