Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.

2022 The Smuggler’s Boot Sauvignon Blanc, Kershaw Wines
nr 5661201The Smuggler’s Boot – experimental-vinerna från Richard Kershaw som firar sydafrikas uppfinningsrika vinhistoria. Här i form av en välbalanserad och aromatisk Sauvignon Blanc med druvor sourceade från hela Western Cape-området! Ett perfekt husvin, om vi får säga så själva.
Pris 159 kr
Kropp
Sötma
Syra
Beskrivning
Producent
Kershaw Wines
Ursprung
Western Cape
Druvor
100% sauvignon blanc
Alkoholhalt
14%
Flaskstorlek
750 ml
Doft och smak
En aromatisk doft med aptitretande toner av krusbär, nässlor, mandarin, kiwi, citrus, stenfrukt och mineral. Smaken är mjuk och inbjudan med fruktiga och mineraliska drag som kombineras med en fräsch och uppfriskande syra. Eftersmaken är krispig och lång.
Passar till
Elengantare rätter på fisk och skaldjur eller varför inte prova den till en aromatisk pasta pesto eller en risotto med nässlor?
Lagringspotential
Från nu till 2026
Mer information
Om produkten
Richard Kershaw själv beskriver sig som en person med passion för detaljer – en nörd i ordets rätta bemärkelse. I sin vinmakning älskar han att grotta ner sig i varenda liten detalj av arbetet för att hela tiden flytta fram positionerna för sin profession. Hans motto är att skapa viner som är förankrade i sitt ursprung genom så lite handpåläggning som möjligt, så kallad non-interventionist winemaking.
Innan Richard startade sitt eget vineri hann han vara vinmakare på såväl Mulderbosch och Kanu, och sedan starten 2012 har allting rullat på i hög fart. Hans första årgångar fick direkt fem stjärnor i Platter’s Wine Guide och hyllades av Jancis Robinson. Dessutom utsågs hans 2012 Kershaw Elgin Chardonnay till en av ‘Top 10 Chardonnays in the World outside Burgundy’ av Decanter. En imponerande bedrift. Ursprungligen stod enbart chardonnay och syrah i fokus, för att sedan få sällskap av pinot noir från årgång 2015, följt av små odlingar sauvignon blanc, semillon, grenache, mourvèdre, cabernet sauvignon och cabernet franc. I november 2021 gick man med i Cape Winemakers Guild, ett medlemskap som enbart erbjuds särskilt passionerade vinmakare som spelat en avgörande roll i Sydafrikas vinutveckling. När Richard inte är i vineriet reser han världen runt och dömer vintävlingar. Han är också en del av utbildningspanelen för Institute of Masters of Wine och undervisar inom WSET för Sydafrikas sommelierstudenter.
Tim Atkins MW räknar Kershaw Wines som en av Sydafrikas ”First Growths” i sin 2023 Cape Classification, vilket är en tydlig blinkning till en av de högsta klassifikationerna man kan få i Bordeaux: 1ème Cru Classé – ett betyg som säger någonting om vilken upplevelse det är att njuta av Richard Kershaws viner. Men framgångarna har inte stigit Richard åt huvudet som, trots att hans viner är hårt allokerade och mycket eftertraktade, håller priserna på en rimlig nivå. Han har heller inte investerat i ett storslaget och iögonfallande vineri med dyra material. Här är fokus på rå vinmakartalang, fantastiskt druvmaterial och ett skjul där han gör sina viner.
2022 The Smuggler’s Boot Sauvignon Blanc består av 100% sauvignon blanc sourceade i Western Cape-området. Druvorna handskördas och pressas varsamt innan de får stå i tank och sedimentera i 2 dagar. Vinet hälls sedan av sin fällning och inokuleras med en blandning av jäststammar innan den fermenteras mellan 12-14 grader. En liten dos svavel adderas för att blockera den malolaktiska jäsningen. Under 4 månader lagras vinet på sin jästfällning med viss rörning av fällningen innan det filtreras och buteljeras!
Total produktion: 7000 flaskor.
Årgång 2022 är ännu för ung för att riktigt kunna berätta hur vinerna kommer arta sig (då många av de röda fortfarande ligger och lagras) – men de initiala uppfattningarna har vart överhängande positiva. Överlag är det en något mindre årgång i Sydafrikanska mått mätt (men fortfarande över genomsnittet de 5 senaste åren) och den har definierats av sin något svalare temperatur som i genomsnitt försenade skördedatumen med mellan 10 till 14 dagar.
Vintern var var perfekt och det svala vädret tillät rankorna att gå i dvala tidigt. I de högt belägna områdena föll det snö medan man i de resterande delarna fick över genomsnittliga nivåer av regn vilket bättrade på förutsättningar att bygga upp grundvattenreserver inför den kommande växtsäsongen. Knoppningen började tack vare en kall vår mellan 1-2 veckor senare än vanligt och till skillnad mot tidigare årgångar så stördes den inte av regn/blåst och den resulterande skörden var därför överlag mer konsistent och utan problem som millerandange och dålig fruktsättning.
Temperaturökningen inför sommaren skedde försiktigt men i december/januari kom höga temperaturtoppar och rejält med solsken som på sina ställen skadade skörden. Överlag spås det att årgången blir högkvalitativ, men möjligen utan delar av lagringsdugligheten som de tidigare (och mindre) årgångarna har haft.