Vitt vin

2023 Chenin Blanc, David & Nadia Wines

nr 7725901

Från hyllade äkta makarna David och Nadia Sadie kommer här deras utsökta ”visitkort”: en Old Vine Project (OVP) Chenin Blanc från åtta olika vingårdar i det soldränkta Swartland. Tim Atkins MW: 94 poäng

Pris 349 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Sötma har ett värde på 1 av 6

Sötma

Syra har ett värde på 6 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig för beställning

Beskrivning

Producent
David & Nadia Wines

Ursprung
Swartland

Druvor
100% chenin blanc

Alkoholhalt
12,5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Vinets doft är komplext doftrik med uttalade aromer av gula plommon, grillad citron, aprikos, vita blommor, färska örter och söta kryddor. Munkänslan är djup och komplex med en enastående struktur och en nyansrik smakprofil. Vinet har en voluminös men samtidigt strukturerad kropp med en syra som bär upp helheten och mynnar ut i en imponerande lång eftersmak.

Passar till
Passar väl till rätter med fågel, kalv och fläsk

Lagringspotential
Från nu till 2033

Mer information
Servera i stora kupor vid 8-10 grader

Om produkten

David och Nadia Sadie hade båda sökt sig till Stennebosch University i slutet av 00-talet – David för att studera vitikultur och oenologi och Nadia för att fokusera på soil science och vitikultur. År 2009 ringde bröllopsklockorna och 2010 gjorde de sitt första vin ihop. De första åren hade de andra anställningar och gjorde sina viner på fritiden, men framgångarna kom tidigt vilket ledde till att David sa upp sig 2013, tätt följt av Nadia år 2016 för att helhjärtat satsa på de egna vinerna som fått namnet ”David & Nadia Wines”. Att de hamnade i just Swartland var ingen slump – David är född och uppvuxen här – och idag bor de på gården Paardebosch tillsammans med sönerna Wilhelm och Malan och hunden Tarzan.

Under de första åren kallades vinerna bara ”David” – enligt dem båda eftersom Nadia inte ville ha sitt namn på etiketten. Sedan 2016 syns emellertid båda makarnas namn på de vackert designade etiketterna. De har aktivt valt att inte använda efternamnet ”Sadie” för att inte förväxlas med ett annat av regionens stora vinmakarnamn (där heller inga släktskap finns). Ungefär i denna veva uppmärksammades de stort av såväl Tim Atkins och Jancis Robinson som beskriv deras viner som ”banbrytande” och i samma veva fick deras cheninbaserade blend Aristargos  98 poäng av Decanter Magazine om det första sydafrikanska vinet någonsin. Efter det har allt rullat på i en rasande fart, och idag räknas det gifta paret som en av Sydafrikas starkaste krafter att räkna med.

Tim Atkins MW räknar David & Nadia Wines som en av Sydafrikas ”First Growths” i sin 2024 Cape Classification, vilket är en tydlig blinkning till den högsta klassifikation man kan få i Bordeaux: 1er Cru Classé – ett betyg som säger någonting om vilken upplevelse det är att njuta av David och Nadias viner. David är också invald i Cape Winemakers Guild.

2023 Chenin Blanc kommer från Certified Heritage Vineyards-vingårdar som planterats mellan 1968-1986 där merparten vuxit på granitjordar och brunt skiffer från Paardeberg och lerjordar med högt järninnehåll i Malmesbury – totalt åtta olika vingårdar. De olika lägena genomgick 25 olika plockningar, beroende på jordmån, sluttningar och rankornas ålder – allt för att hitta den perfekta balansen och mognaden i Swartlands varma klimat. Druvorna pressades i hela klasar och jäsningen skedde med hjälp av naturlig jäst. Vinet lagrades därefter i 11 månader på gamla franska ekfat och 20% betong följt av 9 månaders flasklagring innan det släpptes på marknaden. Vinet har certifikatet  Certified Heritage Vineyards (CHV), – ett initiativ startat av Old Vine Project (OVP).

Är du nyfiken på mer om årgångar i Sydafrika? Läs vår Sydafrika årgångsguide här!

Vinexperternas omdömen

South Africa 2024 Special Report (Tim Atkins MW): 94 poäng ”Our bread and butter”, is how David Sadie describes this old-vine Chenin Blanc, sourced from eight different sites on the Paardeberg, most of which are on granite. Earthy, stony, layered and refreshing, it offers scents of fennel and lanolin and a palate of citrus, green apple, leesy complexity and a palate-cleansing finish.”