Head på hemsidan:
Vitt vin

2023 Clonal Selection Elgin Chardonnay, Kershaw Wines

nr 9391601

Richard Kershaw själv beskriver sig som en person med passion för detaljer – en nörd i ordets rätta bemärkelse. I sin vinmakning älskar han att grotta ner sig i varenda liten detalj av arbetet för att hela tiden flytta fram positionerna för sin profession. Hans motto är att skapa viner som är förankrade i sitt ursprung genom så lite handpåläggning som möjligt, så kallad non-interventionist winemaking. Denna svalklimats-chardonnay visar upp en spännande och oemotståndligt välgjord sida av vinlandet Sydafrika i allmänhet och Elgin i synnerhet.

Pris 479 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Sötma har ett värde på 1 av 6

Sötma

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Tillfälligt sortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Kommer snart
Lanseringsdatum28/11/2025

Beskrivning

Producent
Kershaw Wines

Ursprung 
Elgin

Druvor
100% Chardonnay

Alkoholhalt
13,5%

Flaskstorlek 
750 ml

Doft och smak
Ung, stor och nyanserad doft av citron,  stenfrukt, äpplen, brioche, grapefrukt, lemoncurd och blommor med en välavvägd ekfatston som bidrar med aromer av nejlika och kryddor. Ung, fruktig och mycket frisk smak i knivskarp balans med krispig syra. Vinet har en tydlig mineralisk karaktär med en imponerande komplexitet och en tilltalande sälta i avslutet.

Passar till 
Prova till eleganta fiskrätter eller ostron!

Lagringspotential 
Från nu till 2033

Mer information
Är du nyfiken på mer om årgångar i Sydafrika? Läs vår Sydafrikanska årgångsguide här!

Om produkten

Richard Kershaw själv beskriver sig som en person med passion för detaljer – en nörd i ordets rätta bemärkelse. I sin vinmakning älskar han att grotta ner sig i varenda liten detalj av arbetet för att hela tiden flytta fram positionerna för sin profession. Hans motto är att skapa viner som är förankrade i sitt ursprung genom så lite handpåläggning som möjligt, så kallad non-interventionist winemaking.

Innan Richard startade sitt eget vineri hann han vara vinmakare på såväl Mulderbosch och Kanu, och sedan starten 2012 har allting rullat på i hög fart. Hans första årgångar fick direkt fem stjärnor i Platter’s Wine Guide och hyllades av Jancis Robinson. Dessutom utsågs hans 2012 Kershaw Elgin Chardonnay till en av ‘Top 10 Chardonnays in the World outside Burgundy’ av Decanter. En imponerande bedrift. Ursprungligen stod enbart chardonnay och syrah i fokus, för att sedan få sällskap av pinot noir från årgång 2015, följt av små odlingar sauvignon blanc, semillon, grenache, mourvèdre, cabernet sauvignon och cabernet franc. I november 2021 gick man med i Cape Winemakers Guild, ett medlemskap som enbart erbjuds särskilt passionerade vinmakare som spelat en avgörande roll i Sydafrikas vinutveckling. När Richard inte är i vineriet reser han världen runt och dömer vintävlingar. Han är också en del av utbildningspanelen för Institute of Masters of Wine och undervisar inom WSET för Sydafrikas sommelierstudenter.

Tim Atkins MW räknar Kershaw Wines som en av Sydafrikas ”First Growths” i sin 2023 Cape Classification, vilket är en tydlig blinkning till en av de högsta klassifikationerna man kan få i Bordeaux: 1ème Cru Classé – ett betyg som säger någonting om vilken upplevelse det är att njuta av Richard Kershaws viner. Men framgångarna har inte stigit Richard åt huvudet som, trots att hans viner är hårt allokerade och mycket eftertraktade, håller priserna på en rimlig nivå. Han har heller inte investerat i ett storslaget och iögonfallande vineri med dyra material. Här är fokus på rå vinmakartalang, fantastiskt druvmaterial och ett skjul där han gör sina viner.

2023 Elgin Chardonnay kommer från 8 stycken små vingårdar i svalklimatsområdet Elgin. Vingårdarna var alla planterade med 100% chardonnay av Dijon kloner (CY96, CY95, CY76) och Entav klonen CY548. Druvorna handskördades under morgontimmarna i små korgar innan de transporteras till vineriet och töms direkt ner i en pneumatisk press av typ Willmes Sigma 5 där de försiktigt pressas tills dess att 620 liter juice har utvunnits per ton skördad frukt. Juicen transporteras sedan till ekfat där de genomgår alkoholfermentering helt utan tillsats av enzymer eller jäst. Ingen malolaktisk jäsning sker. Vinet lagras sedan i 11 månader på franska ekfat (varav ungefär 40% av faten är nya) innan de dekanteras av sin fällning, blandas och buteljeras.

Vinexperternas omdömen

South Africa 2025 Special Report (Tim Atkins MW): 94 poäng
”This complex Chardonnay uses four different clones – CY95, 96, 76 and 548 – with the first of the quartet in the driving seat. Smoky, malty and comparatively rich in texture, this has layers of oatmeal, chamomile, citrus and pear and a toasty finish.”