Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.

2023 Clonal Selection Elgin Chardonnay, Kershaw Wines
nr 9391601Richard Kershaw själv beskriver sig som en person med passion för detaljer – en nörd i ordets rätta bemärkelse. I sin vinmakning älskar han att grotta ner sig i varenda liten detalj av arbetet för att hela tiden flytta fram positionerna för sin profession. Hans motto är att skapa viner som är förankrade i sitt ursprung genom så lite handpåläggning som möjligt, så kallad non-interventionist winemaking. Denna svalklimats-chardonnay visar upp en spännande och oemotståndligt välgjord sida av vinlandet Sydafrika i allmänhet och Elgin i synnerhet.
Pris 479 kr
Kropp
Sötma
Syra
Beskrivning
Doft och smak
Ung, stor och nyanserad doft av citron, stenfrukt, äpplen, brioche, grapefrukt, lemoncurd och blommor med en välavvägd ekfatston som bidrar med aromer av nejlika och kryddor. Ung, fruktig och mycket frisk smak i knivskarp balans med krispig syra. Vinet har en tydlig mineralisk karaktär med en imponerande komplexitet och en tilltalande sälta i avslutet.
Passar till
Prova till eleganta fiskrätter eller ostron!
Lagringspotential
Från nu till 2033
Mer information
Är du nyfiken på mer om årgångar i Sydafrika? Läs vår Sydafrikanska årgångsguide här!
Om produkten
Richard Kershaw själv beskriver sig som en person med passion för detaljer – en nörd i ordets rätta bemärkelse. I sin vinmakning älskar han att grotta ner sig i varenda liten detalj av arbetet för att hela tiden flytta fram positionerna för sin profession. Hans motto är att skapa viner som är förankrade i sitt ursprung genom så lite handpåläggning som möjligt, så kallad non-interventionist winemaking.
Innan Richard startade sitt eget vineri hann han vara vinmakare på såväl Mulderbosch och Kanu, och sedan starten 2012 har allting rullat på i hög fart. Hans första årgångar fick direkt fem stjärnor i Platter’s Wine Guide och hyllades av Jancis Robinson. Dessutom utsågs hans 2012 Kershaw Elgin Chardonnay till en av ‘Top 10 Chardonnays in the World outside Burgundy’ av Decanter. En imponerande bedrift. Ursprungligen stod enbart chardonnay och syrah i fokus, för att sedan få sällskap av pinot noir från årgång 2015, följt av små odlingar sauvignon blanc, semillon, grenache, mourvèdre, cabernet sauvignon och cabernet franc. I november 2021 gick man med i Cape Winemakers Guild, ett medlemskap som enbart erbjuds särskilt passionerade vinmakare som spelat en avgörande roll i Sydafrikas vinutveckling. När Richard inte är i vineriet reser han världen runt och dömer vintävlingar. Han är också en del av utbildningspanelen för Institute of Masters of Wine och undervisar inom WSET för Sydafrikas sommelierstudenter.
Tim Atkins MW räknar Kershaw Wines som en av Sydafrikas ”First Growths” i sin 2023 Cape Classification, vilket är en tydlig blinkning till en av de högsta klassifikationerna man kan få i Bordeaux: 1ème Cru Classé – ett betyg som säger någonting om vilken upplevelse det är att njuta av Richard Kershaws viner. Men framgångarna har inte stigit Richard åt huvudet som, trots att hans viner är hårt allokerade och mycket eftertraktade, håller priserna på en rimlig nivå. Han har heller inte investerat i ett storslaget och iögonfallande vineri med dyra material. Här är fokus på rå vinmakartalang, fantastiskt druvmaterial och ett skjul där han gör sina viner.
2023 Elgin Chardonnay kommer från 8 stycken små vingårdar i svalklimatsområdet Elgin. Vingårdarna var alla planterade med 100% chardonnay av Dijon kloner (CY96, CY95, CY76) och Entav klonen CY548. Druvorna handskördades under morgontimmarna i små korgar innan de transporteras till vineriet och töms direkt ner i en pneumatisk press av typ Willmes Sigma 5 där de försiktigt pressas tills dess att 620 liter juice har utvunnits per ton skördad frukt. Juicen transporteras sedan till ekfat där de genomgår alkoholfermentering helt utan tillsats av enzymer eller jäst. Ingen malolaktisk jäsning sker. Vinet lagras sedan i 11 månader på franska ekfat (varav ungefär 40% av faten är nya) innan de dekanteras av sin fällning, blandas och buteljeras.
Vinexperternas omdömen
South Africa 2025 Special Report (Tim Atkins MW): 94 poäng
”This complex Chardonnay uses four different clones – CY95, 96, 76 and 548 – with the first of the quartet in the driving seat. Smoky, malty and comparatively rich in texture, this has layers of oatmeal, chamomile, citrus and pear and a toasty finish.”