Vitt vin

2023 Ferrum Chardonnay, Crystallum

nr 9271001

Crystallums vingårdsspecifika Ferrum Chardonnay från deras egen vingård vid Shaw’s Mountain precis utanför Hemel-en-Aarde. Ett mycket komplext och energiskt vin och en storslagen chardonnay som till fullo visar upp varför Sydafrika är ett av de viktigaste och mest spännande vinländerna just nu.

Pris 399 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Sötma har ett värde på 0 av 6

Sötma

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Tillfälligt sortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig i butik samt för beställning

Beskrivning

Producent 
Crystallum

Ursprung
Walker Bay

Druvor
100% chardonnay

Alkoholhalt
13.5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Ung, stor och nyanserad doft av citron, lime,  stenfrukt, gröna äpplen, brioche, grapefrukt, lemoncurd och blommor. Ung, fruktig och mycket frisk smak i knivskarp balans med krispig syra. Vinet har en tydlig mineralisk karaktär med en imponerande komplexitet och en tilltalande sälta i avslutet.

Passar till
Detta vin har många matchningsmöjligheter med sin fokuserade mineralitet och härliga fräschör. Prova till eleganta fiskrätter eller ostron!

Lagringspotential
Från nu till 2033

Mer information
Är du nyfiken på mer om årgångar i Sydafrika? Läs vår Sydafrikanska årgångsguide här!

Om produkten

Crystallum Wine personifierar framtidens Sydafrika. Och det kanske inte är så konstigt – den lilla familjeägda egendomen drivs av bröderna Andrew och Peter-Allan, söner till den man som var en av pionjärerna för odling av druvan pinot noir i regionen Hemel-en-Aarde redan på 80-talet: Peter Finlayson (som grundat familjevineriet Bouchard Finlayson Winery). Just namnet Finlayson är djupt förknippat med vinmakning i Sydafrika och de båda bröderna utgör tredje generationens Finlaysons som klivit in i vinbranchen. Men att så skulle ske var ingen självklarhet; medan Andrew är utbildad arkitekt, studerande Peter-Allan filosofi och ekonomi innan vinmakarkallet drog de båda bröderna tillbaka till vinets värld och de bestämde sig för att starta ett helt eget vineri tillsammans i slutet av 00-talet. Resultatet blev Crystallum Wines där de delar upp arbetet genom att Andrew sköter om vingårdarna medan Peter-Allan utövar sin magi i vineriet.

Att bröderna sedan dess varit lyckosamma råder det inget tvivel om: Tim Atkins MW räknar Crystallum som en av Sydafrikas ”First Growths” i sin 2024 Cape Classification, vilket är en tydlig blinkning till den högsta klassifikation man kan få i Bordeaux: 1er Cru Classé – ett betyg som säger någonting om vilken upplevelse det är att njuta av Crystallums viner. 2021 utsågs dessutom Peter-Allan till ”Winemaker of the year” i Tim Atkins MW’s South Africa Special Report som ett slutgiltigt erkännande för sin enorma skicklighet och kunskap.

Är du nyfiken på mer om årgångar i Sydafrika? Läs vår Sydafrikanska årgångsguide här!

Crystallums vingårdsspecifika Ferrum Chardonnay från deras egen vingård vid Shaw’s Mountain precis utanför Hemel-en-Aarde. Ett mycket komplext och energiskt vin och en storslagen chardonnay som till fullo visar upp varför Sydafrika är ett av de viktigaste och mest spännande vinländerna just nu. 2023 Ferrum Chardonnay består av 100% chardonnay. Druvorna pressas i hela klasar och fermenteras i 300- och 500-litersfat av fransk ek varav 20% är nya. Vinet lagras sedan i samma fat i 10 månader innan buteljering.

Vinexperternas omdömen

WineTable, Pär Strömberg (2024-10-03): ”Senaste adderingen av single vinyards i Crystallums svit. Mer järn i jordarna i Overberg där de här chardonnaydruvorna kommer ifrån, dessutom något tidigare skördat i den här årgången. Pigg mineralisk och krispigt syrligt. Gulfruktig med syran i topp, explosivt energiskt i en lång koncentrerad eftersmak.”

Vinbanken, Christian Stojkovic (2024-10-01): Ung, frisk och ren chardonnay med citron, lime, gröna äpple, grapefrukt, lemoncurd, örter, vita blommor och diskreta fat. Härligt vässad eftersmak med eleganta syror och krispig sälta. Stilmässigt på samma bana som the Agnes men här är lyfts precisonen ett par snäpp.”