Crystallum Wines. Sydafrika, Walker Bay.

Crystallum Wines hemsida

En kultproducent i vardande

Få sydafrikanska producenter har lämnat så stort avtryck på så kort tid som Crystallum Wines. Vinerna älskas av såväl vinsamlare som vinkritiker och även de mest svårflirtade sommeliererna världen över – ingen kan förneka de talangfulla brödernas oefterhärmliga hantverksviner. Det är således med stor stolthet och ödmjukhet som Tryffelsvinet hälsar Crystallum välkomna till Vinklubben – det här är Sydafrika 2,0!

Historia

Crystallum Wine personifierar framtidens Sydafrika. Och det kanske inte är så konstigt – den lilla familjeägda egendomen drivs av bröderna Andrew och Peter-Allan, söner till den man som var en av pionjärerna för odling av druvan pinot noir i regionen Hemel-en-Aarde redan på 80-talet: Peter Finlayson (som grundat familjevineriet Bouchard Finlayson Winery). Just namnet Finlayson är djupt förknippat med vinmakning i Sydafrika och de båda bröderna utgör tredje generationens Finlaysons som klivit in i vinbranchen. Men att så skulle ske var ingen självklarhet; medan Andrew är utbildad arkitekt, studerande Peter-Allan filosofi och ekonomi innan vinmakarkallet drog de båda bröderna tillbaka till vinets värld och de bestämde sig för att starta ett helt eget vineri tillsammans i slutet av 00-talet. Resultatet blev Crystallum Wines där de delar upp arbetet genom att Andrew sköter om vingårdarna medan Peter-Allan utövar sin magi i vineriet.

Att bröderna sedan dess varit lyckosamma råder det inget tvivel om: Tim Atkins MW räknar Crystallum som en av Sydafrikas ”First Growths” i sin 2022 Cape Classification, vilket är en tydlig blinkning till den högsta klassifikation man kan få i Bordeaux: 1er Cru Classé – ett betyg som säger någonting om vilken upplevelse det är att njuta av Crystallums viner. 2021 var även året då Peter-Allen utsågs till ”Winemaker of the year” i Tim Atkins MW’s South Africa Special Report som ett slutgiltigt erkännande för sin enorma skicklighet och kunskap.

Vingårdar

Crystallum Wines grundades 2007 och den årliga produktionen låg då på blott 4,000 flaskor sauvignon blanc. Året därpå introducerades såväl pinot noir och chardonnay, som idag har blivit brödernas signum. Numera består produktionen enbart av dessa burgundiska druvsorter och vinportföljen består av såväl vingårdsspecifika viner samt blends mellan olika vingårdar.

Precis som många unga vinmakare i Sydafrika började bröderna sin bana med att köpa frukt från odlare de litade på i distriktet Hemel-en-Aarde som åtnjuter ett sällsynt svalt klimat för att vara Sydafrika. Här finns landets bästa chardonnay- och pinot noir-druvor, som kan ge Bourgogne en god match. Det dröjde inte länge innan de istället började arrendera vingårdar på långtida kontrakt. På senare år har man ökat sina egna vingårdsägor för att säkerställa att framtidens tillgång på druvor är av yttersta kvalitet. De egna vingårdarna består av: Cinema (i hjärtat av Hemel-en-Aard Ridge), högt belägna Elandskloof, rurala Shaw’s Mountain (som var brödernas första egna vingård), Vrede som är belägen i en dalgång och Kerksaal (kyrkosalen). All frukt handskördas och förs därefter till vineriet i Hemel-en-Aarde.

Viner

Peter-Allans vinmakningsapproach innebär en så liten mänsklig involvering som möjligt. Han använder sig enbart av naturliga jäststammar för att starta jäsningen. Alla pinot noir-druvor jäser på rostfritt stål och mognar därefter på franska ekfat i 11-16 månader innan buteljering. Chardonnaydruvorna pressas i hela klasar och både jäses och lagras på ekfat i 11 månader.

Peter-Allan Finlayson säger själv om sin vinmakningsfilosofi: “We strive to find a balance between using old-world methods and traditions while keeping in tune with the vineyards we source our fruit from. This philosophy is followed through in the cellar, where we nurture what comes off the vines rather than manipulating the fruit to fit a predetermined outcome.”

TIPS! Får du inte nog av Peter-Allan? Spana gärna in Gabriëlskloof som drivs av hustrun Nicolenes familj där Peter-Allan ansvarar för vinmakningen!

Tryffelsvinet tipsar

Viner från Crystallum Wines

årgång slut

2021 Bona Fide Pinot Noir, Crystallum

Walker Bay359 kr
årgång slut

2021 Clay Shales Chardonnay, Crystallum

Walker Bay349 kr
årgång slut

2021 Cuvée Cinéma Pinot Noir, Crystallum

Walker Bay359 kr
årgång slut

2021 Ferrum Chardonnay, Crystallum

Walker Bay349 kr
årgång slut

2021 Mabalel Pinot Noir, Crystallum

Walker Bay359 kr
nyhet

2021 Peter Max Pinot Noir, Crystallum

Walker Bay269 kr
nyhet

2021 The Agnes Chardonnay, Crystallum

Walker Bay249 kr