Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.

2023 Langhe Nebbiolo, Paolo Scavino
nr 7190101Langhe Nebbiolo signerat hyllade Paolo Scavino. En perfekt följeslagare till det Italienska kökets läckerheter.
Pris 259 kr 279 kr
Kropp
Tannin
Syra
Beskrivning
Producent
Paolo Scavino
Ursprung
Langhe Nebbiolo DOC
Druvor
100% nebbiolo
Alkoholhalt
14%
Flaskstorlek
750 ml
Doft och smak
Inbjudande doft med stiltypiskt rödfruktiga aromer med toner av nypon, körsbär, moreller och en tilltalande kryddighet. Friskt, fruktigt, elegant smak med mjuka tanniner och en fin intensitet och fruktkoncentration. Vinet avslutas i en fruktig och kryddig eftersmak.
Passar till
Särskilt god till det italienska köket med hemgjord pizza, färsk pasta med egen tomatsås och kryddiga korvgrytor.
Lagringspotential
Från nu till 2030
Mer information
0.19 gram socker/100 ml
Om produkten
Piemontes moderna historia är tätt sammanlänkad med Paolo Scavino – en av regionens allra mest aktade namn som sedan starten varit med och drivit kvalitetsarbetet framåt med hjälp av passion och innovation. Över 100 år efter grundandet fortsätter fjärde generationen, Enrica och Elisa Scavino, att värna om familjenamnet genom att befästa deras roll som en av de allra största även i framtiden. Paolo Scavinos historia startade när patriarken och adelsmannen Lorenzo Scavino och hans son Paolo skapade familjeföretaget år 1921 i kommunen Castiglione Falletto. På 50-talet delades familjens då 11 hektar upp mellan de båda bröderna Paolo och Alfonso Scavino. Paolo förvaltade arvet genom att skapa viner under eget namn från de 5,5 hektar han erhöll efter uppdelningen. Den man som verkligen satt Paolo Scavino på kartan var Paolos son, Enrico Scavino. Enrico var bara 10 år gammal då han år 1951 började jobba sida vid sida med sin far i vineriet. Med tiden kom han att bli en av de välkända Barolo Boys som satte regionen på kartan under 80- och 90-talet. Vid sin död, i februari 2024, hade han över 71 års erfarenhet och drevs fram till slutet av en brinnande passion att hela tiden skapa bättre och bättre viner genom att aldrig sluta att experimentera. Döttrarna Elisa och Enrica, som i många år arbetat sida vid sida med sin far som vinmakare och exportansvarig, för idag vidare faderns fana, särskilt eftersom Elisa ärvt hans experimentlusta i vineriet. Vi lär kunna förvänta oss stordåd och innovation även i framtiden!
Paolo Scavino äger totalt 30 hektar i Barolo och har mark i 20 världskända Barolo Crus. Vineriet ligger i hjärtat av Barolo, Castiglione Falletto, en unik liten by i Barolo eftersom det är här som Barolos två jordmåner (från den Tartonianska och Helvetianska epoken) möts och lånar ut sina egenskaper av både kraft och elegans till områdets viner. Förutom Castiglione Falletto äger Paolo Scavino också vingårdar i Barolo, La Morra, Novello, Serralunga d’Alba, Verduno, Roddi och Monforte d’Alba.
2023 Langhe Nebbiolo görs på 100% nebboiolodruvor från vingårdar i La Morra som valts ut särskilt för att verkligen lyfta druvans eteriska natur och aromatiska struktur. Vinet jäses på låg temperatur för att uppnå en mjuk extraktion. En liten andel lagras på neutrala ekfat medan resten lagras på ståltankar i 10 månader för att framhäva nebbiolos samtliga nyanser. Vinet lagras därefter i 2 månader på flaska innan det släpps på marknaden. Första årgången som producerades var 2002. Finns också som halvflaska!
Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!
Vinexperternas omdömen
Kerin O’Keefe: 91 poäng ”The 2023 Paolo Scavino Langhe Nebbiolo shows Nebbiolo’s youthfully charming side, offering sensations of ripe black cherry, blood orange, dried herb, black tea and star anise. It’s delicious and bright, with lithe tannins that make ideal to enjoy now.”
Wine Spectator: 90 poäng ”Macerated cherry is the core flavor, with accents of earth and menthol. The firm structure keeps this reined in, yet there are echoes of the fruit and savory components on the finish.”