Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
2020 Langhe Rosso Rossoluna, Fratelli Alessandria
nr 5257801En spännande blend på 40% nebbiolo, 30% barbera, 30% freisa från Verdunos stolthet – Fratelli Alessandria.
Pris 289 kr
Kropp
Tannin
Syra
Beskrivning
Producent
Fratelli Alessandria
Ursprung
Langhe Rosso DOC
Druvor
40% nebbiolo, 30% barbera, 30% freisa
Alkoholhalt
14,5%
Flaskstorlek
750 ml
Doft och smak
Doften är är generös och intensiv med ursprungstypiska toner av röda och svarta körsbär, vilda jordgubbar, plommon, rosor och kryddor som nejlika och muskotnöt. Smaken är juicig och inbjudande med välintegrerade tanniner och en fruktdriven eftersmak.
Passar till
Ett husvin i ordets rätta bemärkelse – passar till såväl den lyxiga pastan, hemgjord pizza och hantverkskorv som till chark- och ostbrickan.
Lagringspotential
Från nu till 2028
Mer information
Om produkten
Familjen Fratelli har kallat de böljande kullarna i Verduno, Monforte d’Alba, för sitt hem sedan mitten av 1800-talet. När firman grundades år 1870 var just Verduno det absoluta centrat för vinmakning i Barolo. Verduno kom under många år att falla i glömska, men det är tack vare ihärdiga familjer som Alessandria som området idag upplever en stor renässans. Idag drivs vinieriet av femte generationen, genom de två bröderna Gian Battista och Alessandro, samt Alessandros son Vittore. Sedan Vittore återvände till familjeegendomen år 2001 har stora förändringar genomförts där den minutiösa noggrannheten numera är total. Enligt devisen att “Ett fantastiskt vin görs i en fantastisk vingård” producerar man endast viner på sina egna druvor och har behållit den familjedrivna förvaltningen. Det har gjort att de har ett direkt och personligt förhållande med varje vingård. Vinerna görs med hantverksmässig respekt och utmärks av stolt elegans och charmig kryddighet. Verduno ligger nära den sandiga regionen Roero. Här påverkas mesoklimatet av en jordmån med andelar av kalk och floden Tanaro som rinner förbi staden. Dessa förutsättningar ger vinerna en oefterhärmlig mjukhet och parfymerad charm som blivit familjen Alessandrias varumärke. De 12 hektaren odlas efter ekologiska principer men man är inte certifierade, och man äger vingårdlägen i såväl Gramolere som Monvigliero. Dessutom gör man en fantastisk pelaverga som görs på klonen pelaverga piccolo som enbart finns i just Verduno.
Fratelli Alessandrias Langhe Rosso Rossoluna är ett vin som första gången såg dagens ljus år 1999. Vinet är gjord enligt den gamla traditionen att samla druvor från olika vingårdar – i detta fall Campasso (östlig sluttning) och Neiane (västlig sluttning) från totalt 0,4 hektar i kommunen Verduno. Jordmånen består huvudsakligen av kalksten men med tillskott av sand och lera och vinrankorna är i genomsnitt 20 år gamla. Druvorna plockades för hand i oktober och fick jäsa med hjälp av naturlig jäst i ståltank. Vinet lagrades sedan i ett år på franska 500 litersfat följt av 3 månader i en mix av betong- och ståltankar (detta är familjens enda vin där 100% fransk ek används under lagringen). Vinet filtreras inte och lagras ytterligare 3 månader på flaska innan lansering. Mycket få flaskor görs varje år. Den vackra etiketten – som sticker ut från familjens övriga – har gjorts av en konstnär, tillika vän till Vittore, och föreställer den röda månen; rossoluna. (Kuriosa: När hela månen glider in i jordens skugga, uppstår total månförmörkelse. Det innebär dock inte att månen blir svart. Tack vare jordens atmosfär sprids solens ljus och färgar månen röd. Fenomenet kallas blodmåne, eller röd måne.)
Rossoluna är något så ovanligt som en blend av nebbiolo, barbera och freisa. Medan de första två druvorna är de som satt Piemonte på kartan kan man lugnt säga att freisa är mer av en doldis, även om den odlats i regionen sedan åtminstone 1500-talet. Sedan dess har den hyllats för sin livlighet av bland annat Ernest Hemingway i boken ”Farväl till vapen”. Friesa är släkt med nebbiolo och sticker ut med sin tanninrika karaktär och höga syra. Traditionellt har freisa använts för att göra lätt mousserande viner där man sparat en viss mängd restsocker för att balansera ut tanninerna, men i sin moderna tappning ger de viner av kraft och karaktär med stor personlighet. Decanter Magazines Marisa Finetto beskriver duvan som: ”Freisa is the wild and more rustic kin of one of the world’s greatest cultivars, Nebbiolo. A close but little-known relative of Nebbiolo, the Freisa wine grape is also capable of producing ’mesmerising’ wines and is making a comeback in Piedmont”.
Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!