Recept

Dovhjort med jordärtskockskräm

Dovhjortsfilé med kräm på jordärtskockor blir till en underbar kombination i denna lyxiga rätt. Syrliga, syltade lökar, en ljuvlig löksky och krispigt ostströssel toppar rätten.

Gör såhär

Ostströssel
Skiva och stek svampen hårt i smör-&rapsolja. Blanda med ost. Linda in i plastfolie, forma till en rulle och frys in.

Citronsyltad lök
Skala och dela steklökarna. Koka upp socker och citronsaft. Häll den varma lagen över lökarna och låt kallna.

Jordärtskockskräm
Skala jordärtskockorna och skär i bitar. Koka dem mjuka i grädden. Lyft upp jordärtskockorna och mixa dem till en slät kräm tillsammans med osten. Späd med grädden lite i taget. Smaka av med salt.

Löksky
Skala och skiva lökarna. Bryn dem i olja. Tillsätt socker och låt karamellisera. Slå på citronsaft och buljong, och koka ihop tills ca 3 dl återstår. Red med majsstärkelse utrört med lite vatten. Sila.

  • Sätt ugnen på 125°.
  • Putsa köttet fritt från senor, salta och peppra.
  • Bryn köttet runt om i smör, lägg ner timjan mot slutet.
  • Stek i mitten av ugnen till 50° innertemperatur. Låt vila ca 10 min.
  • Skiva köttet och servera med jordärtskockskräm, löksky och syltad lök. Riv över den frysta osten och servera genast

Receptkreatör: Arla

Ingredienser

4 personer

800 g dovhjortsfilé eller rådjursfilé
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
10 kvistar färsk timjan

Ostströssel
4 stora champinjoner
1 msk Smör-& rapsolja
75 g riven cheddar

Citronsyltad lök
4 röda steklökar
½ dl strösocker
¾ dl pressad citronsaft

Jordärtskockskräm
700 g jordärtskockor
3 dl vispgrädde
75 g riven cheddar

Löksky
2 rödlökar
2 msk Smör-& rapsolja
1 msk strösocker
2 msk pressad citronsaft
5 dl viltbuljong
1 tsk majsstärkelse

 

Rekommenderade viner

Eleganta och strama röda viner