Recept

Helstekt kyckling med örter

Örter och citron under skinnet ger kycklingen extra mycket smak. Helstekt kyckling sköter sig själv i ugnen!

Gör såhär

  1. Sätt ugnen på 200°. Riv skalet och dela citronen i klyftor.
  2. Lossa skinnet vid bröstet på kycklingen och peta in hälften av citronskal och örter. Lägg citronklyftorna i kycklingen och knyt ihop benen.
  3. Lägg kycklingen i en ugnssäker form. Pensla med smör-&rapsolja blandat med soja. Salta och krydda med peppar, citronskal och örter.
  4. Stek i mitten av ugnen ca 45 min.
  5. Häll grädden i formen och fortsätt steka ca 40 min tills innertemperaturen är 82° intill lårbenet. Skär kycklingen i bitar.

Serveringsförslag: Servera med såsen, ugnstekt potatis och rotfrukter.

Receptkreatör: Arla

Ingredienser

4 personer

1 hel kyckling
½ citron
½ dl färska örter t ex basilika,gräslök, persilja
2 msk Smör-& rapsolja
1 tsk kinesisk soja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2½ dl grädde (vispgrädde eller mellangrädde efter smak)

Fylliga och krämiga vita viner

2018 Estate Chardonnay, Paul Cluver

Elgin219 kr

2020 Simonsig Chardonnay, Simonsig Estate

Stellenbosch94 kr
prissänkt

2016 Chardonnay, The Paring

Kalifornien249 kr 299 kr

2011 Château La Louvière Blanc, André Lurton

Bordeaux279 kr