Recept

Hjortytterfilé med rödvinssås smaksatt med choklad

Makalöst god sås med choklad. Denna möra hjortfilé blir kvällens givna samtalsämne. Mustigt och gott.

Gör såhär

  1. Börja med såsen. Skala lök och rotsaker och skär i mindre bitar. Strimla baconet.
  2. Fräs lök, rotsaker, bacon och timjan i smör i en kastrull. Tillsätt vin, vinäger och kalvfond. Koka ihop tills ca 4 dl återstår.
  3. Låt kanelstång och ingefära koka med mot slutet. Tillsätt socker och smaka av med salt och svartpeppar. Red eventuellt av med majsstärkelse utrört i lite vatten.
  4. Sila såsen och häll tillbaka i kastrullen. Vispa eller rör i smör och choklad precis innan servering.
  5. Sätt ugnen på 125°.
  6. Salta och peppra köttet och bryn det runt om i en stekpanna. Tillaga i mitten av ugnen tills innertemperaturen är 58°, ca 30 min.
  7. Låt köttet vila 10 min innan servering. Höj ugnsvärmen till 225°.
  8. Skala och skär squashen i tärningar. Rosta dem i ugnen 10-15 min.
  9. Skär svampen i bitar. Skär av nedersta delen på brysselkålen. Dela kålen i fjärdedelar. Skala och skär löken i tunna klyftor. Stek svampen i smör i en stekpanna.
  10. Tillsätt brysselkål, lök och squash och stek ca 2 min. Smaka av med salt och peppar.
  11. Skär filén i skivor och servera med såsen och grönsakerna.

Receptkreatör: Arla

Ingredienser

4 personer

600 g hjortytterfilé
1 tsk svartpeppar
1 tsk salt
1 msk smör

Sås
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
½ morot
½ rotselleri
1 skiva bacon
10 kvistar färsk timjan
1 msk smör
4 dl rödvin
½ dl balsamvinäger
4 dl kalvbuljong
1 kanelstång
1 msk riven färsk ingefära
1 tsk strösocker
salt och peppar
majsstärkelse
30 g smör
50 g mörk choklad

Grönsaker
300 g butternutpumpa
200 g svamp
150 g färsk brysselkål
1 rödlök
2 msk smör
Salt och peppar

Rekommenderade viner

Eleganta och strama röda viner