Recept

Kantarellmacka

Alla kan ju göra en kantarellsmörgås men det här är en uppgraderad version med en ostkräm från himmelriket. Om du dessutom toppar den med syrliga lingon och lite färsk tryffel så har du en rätt i absolut världsklass. Receptet är skapat av Jessie Sommarström, Årets kock 2022.

Gör såhär

  1. Börja med ostkrämen: Riv osten på fina sidan av rivjärnet. Lägg osten i en mixerbunke.
  2. Koka upp grädden. Häll den över osten och rör om. Låt svalna något.
  3. Tillsätt äggulan. Mixa ihop med en stavmixer.
  4. Tillsätt oljan i en jämn stråle, under ständig mixning, tills du får en slät och tjock kräm. Smaka av med sherryvinäger, salt och nymalen peppar.
  5. Ansa och skär svampen i mindre bitar. Skala och finhacka schalottenlöken.
  6. Stek svampen i rapsolja på medelvärme tills all vätska kokats in. Tillsätt smör och schalottenlök.
  7. Bryn tills svampen fått fin färg.
  8. Strössla över persiljan och smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
  9. Bred smör på båda sidorna av surdegsbrödet. Stek gyllene i stekpanna.
  10. Bred eller spritsa ostkrämen på det nystekta brödet. Toppa med svampen och avsluta med lingonen.

Tillagningstid: 45 minuter

Receptkreatör: Arla
Originalrecept: Kantarellmacka

Ingredienser

4 personer

600 gram kantareller eller svamp efter tycke och smak (var noga med rensningen)
2 schalottenlökar
1 msk rapsolja
2 msk Svenskt Smör från Arla®
4 msk hackad färsk persilja
Salt och svartpeppar

4 skivor surdegsbröd
50 gram Svenskt Smör från Arla®, till stekning
1 msk färska lingon

Ostkräm:
50 gram Arla Ko® Dackeost
½ dl Arla Ko® ekologisk vispgrädde
1 äggula
ca ¾ dl rapsolja
ca 1 tsk sherryvinäger
Salt och svartpeppar

Eleganta och strama röda viner

2021 Langhe Nebbiolo, Josetta Saffirio

Piemonte219 kr
nyhet

2021 Pinot Noir Tradition, Philipp Kuhn

Pfalz195 kr

Fylliga och krämiga vita viner

2022 Chardonnay, Meerlust Estate

Stellenbosch309 kr

2018 Estate Chardonnay, Paul Cluver

Elgin259 kr