Recept

Kantarellsås som passar till det mesta

Kantarellsås smakar ljuvligt till nötkött, vilt eller kyckling. Den godaste kantarellsåsen görs på färska kantareller, men torkade eller konserverade funkar också bra.

Gör såhär

  1. Rensa svampen och dela den ev i mindre bitar.
  2. Lägg svampen i en stekpanna eller kastrull och låt det mesta av vätskan koka in.
  3. Tillsätt smöret och fräs svampen 3-4 min. Strö över mjölet och rör om.
  4. Tillsätt vatten, grädde och fond under omrörning. Låt koka 3-5 min. Smaka av med salt, peppar och eventuellt portvin.

Receptkreatör: Arla

Ingredienser

5 deciliter sås

1 liter färska kantareller
2 msk mör
2 msk vetemjöl
2 dl vatten
2 dl vispgrädde
1½ msk svampfond
Salt och peppar
Eventuellt 1 msk portvin

Fylliga och krämiga vita viner

2018 Estate Chardonnay, Paul Cluver

Elgin219 kr

2020 Simonsig Chardonnay, Simonsig Estate

Stellenbosch94 kr
prissänkt

2016 Chardonnay, The Paring

Kalifornien249 kr 299 kr

2011 Château La Louvière Blanc, André Lurton

Bordeaux279 kr