Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
Recept
Musselsoppa
Musslor är en av extremt få råvaror som kan kallas för klimatpositiva. Eftersom musslor inte behöver något foder utan silar växtplankton ur vattnet så bidrar musselodlingar till att minska övergödningen av havet. Dessutom är de fulla av näring såsom protein och järn. Att de dessutom är vansinnigt goda med bara lite lök, matlagningsvin och grädde är en bonus. Detta recept är skapat av Jessie Sommarström, Årets kock 2022.
Gör såhär
- Hyvla fänkålen tunt med en mandolin, lägg i isvatten. Finhacka persiljan.
- Rensa och skölj musslorna. Ta bort de som är öppna och trasiga.
- Skala och hacka lök och vitlök. Fräs lök och vitlök i rapsolja i en vid kastrull, lägg i musslorna och häll på vin.
- Lägg ett lock på kastrullen och koka upp, låt koka tills musslorna öppnat sig 2–3 min.
- Häll av musslorna i en finmaskig sil med en kastrull under. Släng musslor som inte öppnat sig.
- Reducera ner musselbuljongen en aning. Häll på grädden och låt koka ihop ett par minuter.
- Lägg musselköttet i serveringsskålarna tillsammans med fänkål och persilja.
- Mixa ner crème fraiche i musselsoppan med en mixerstav. Smaka a
Tillagningstid: 30 minuter
Receptkreatör: Arla
Originalrecept: Musselsoppa
Ingredienser
6 personer
1 kilo blåmusslor
4 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
1 msk rapsolja
3 dl torrt vitt vin
3 dl Arla Ko® ekologisk vispgrädde
1 msk Arla Köket® ekologisk crème fraiche
Salt
Till servering:
½ fänkål
1 kruka färsk persilja