Recept

Seafood boil

Seafood boil är en maffig kreolsk gryta med både majs, smakrik korv, potatis och skaldjur. Grytan kokas i en buljong smaksatt med apelsin, citron och cayennepeppar. När rätten är klar lyfts alla godsaker upp och läggs på ett stort fat. Buljongen serveras separat som en smakrik dipp. Vi tillagar denna seafood boil med kräftor, men det går att tillsätta de skaldjur som önskas!

Gör såhär

  1. Koka upp vatten, apelsinjuice och citronsaft i en rymlig kastrull. Tillsätt samtliga kryddor, honung och sambal oelek.
  2. Halvera potatisen. Skala och klyfta löken. Skala och krossa vitlöken. Lägg ner i kastrullen. Låt sjuda ca 20 min eller tills potatisen är klar.
  3. Dela båda majskolvarna i fyra bitar. Lägg ner i grytan och koka ytterligare 5 min.
  4. Halvera korven och stek den tills den är genomstekt.
  5. Lägg ner smör och skaldjur i kastrullen. Låt allt bli varmt
  6. Plocka upp allt med en hålslev och lägg upp på ett stort fat. Häll upp spadet i en separat skål.
  7. Toppa seafood boil med nystekta korvar, hackad persilja, chili flakes och citronskal. Servera med spadet, dipp och baguette.

Tillagningstid: 60 minuter

Receptkreatör: Arla
Originalrecept: Seafood boil

Ingredienser

4 personer

1½ liter vatten
3 dl apelsinjuice
3 citroner, finrivet skal och pressad saft
2 lagerblad
2 msk paprikapulver
1 msk cayennepeppar
1 msk mortlade svartpepparkorn
1 msk flingsalt
1 msk flytande honung
1 msk Sambal oelek
500 gram fast potatis
2 gula lökar
6 vitlöksklyftor
2 majskolvar
300 gram färsk chorizo
100 gram Svenskt Smör från Arla®
1 kilo färska kräftor

Till servering:
1 kruka färsk persilja
1 tsk koreanska chili flakes
2 dl Arla Köket® Dipp Ranch
1 surdegsbaguette

Krispiga och torra vita viner

2022 Simonsig Chenin Blanc, Simonsig Estate

Stellenbosch115 kr
tillfälligt slut

2022 Riesling Tradition, Philipp Kuhn

Pfalz189 kr
nyhet

Halvtorra och friska vita viner

årgång slut

2022 Estate Riesling, Paul Cluver

Elgin165 kr