Recept

Sotad lax med ljummen Sveciamajonnäs

Vacker och lyxig förrätt med lax som gravas och sedan sotas i torr panna. Servera ljummen majonnäs med smak av lagrad ost till. Receptet är skapat av Tom Sjöstedt, Årets Kock 2008.

Gör såhär

  1. Dela laxen i 2 långa bitar.
  2. Blanda salt, socker och cayennepeppar och lägg i en påse tillsammans med laxen. Låt grava i kyl minst 4 tim, gärna över natten.
  3. Torka av laxen och sota den i en torr, varm stekpanna runt om. Låt kallna och skiva.

 

Sveciamajonnäs

  1. Riv osten.
  2. Koka upp grädden och låt osten smälta i den.
  3. Mixa ostkrämen med ägget och droppa försiktigt i oljan till en krämig konsistens. Smaka av med salt.
  4. Plocka sallad och örter i mindre bitar.
  5. Lägg laxen på tallrikar. Fördela sallad, örter och sardeller över laxen. Klicka på majonnäsen, peppra och riv citronskal och ost över tallrikarna precis innan servering.

Receptkreatör: Arla

Ingredienser

För 4 personer

400 g laxfilé, mittenbiten
1 msk salt
1 msk strösocker
2 tsk cayennepeppar

Sveciamajonnäs
100 g Svecia
1 dl vispgrädde
1 ägg
2 dl matolja
½ tsk salt

Sallad
2 huvuden gemsallad
1 kruka färsk körvel
1 kruka färsk dill
6 sardellfiléer
1 krm svartpeppar
finrivet skal av 1 citron
50 g riven Svecia

Fylliga och krämiga vita viner

2018 Estate Chardonnay, Paul Cluver

Elgin219 kr

2020 Simonsig Chardonnay, Simonsig Estate

Stellenbosch94 kr
prissänkt

2016 Chardonnay, The Paring

Kalifornien249 kr 299 kr

2011 Château La Louvière Blanc, André Lurton

Bordeaux279 kr