Recept

Sotad lax med ljummen Sveciamajonnäs

Vacker och lyxig förrätt med lax som gravas och sedan sotas i torr panna. Servera ljummen majonnäs med smak av lagrad ost till. Receptet är skapat av Tom Sjöstedt, Årets Kock 2008.

Gör såhär

  1. Dela laxen i 2 långa bitar.
  2. Blanda salt, socker och cayennepeppar och lägg i en påse tillsammans med laxen. Låt grava i kyl minst 4 tim, gärna över natten.
  3. Torka av laxen och sota den i en torr, varm stekpanna runt om. Låt kallna och skiva.

 

Sveciamajonnäs

  1. Riv osten.
  2. Koka upp grädden och låt osten smälta i den.
  3. Mixa ostkrämen med ägget och droppa försiktigt i oljan till en krämig konsistens. Smaka av med salt.
  4. Plocka sallad och örter i mindre bitar.
  5. Lägg laxen på tallrikar. Fördela sallad, örter och sardeller över laxen. Klicka på majonnäsen, peppra och riv citronskal och ost över tallrikarna precis innan servering.

Receptkreatör: Arla

Ingredienser

För 4 personer

400 g laxfilé, mittenbiten
1 msk salt
1 msk strösocker
2 tsk cayennepeppar

Sveciamajonnäs
100 g Svecia
1 dl vispgrädde
1 ägg
2 dl matolja
½ tsk salt

Sallad
2 huvuden gemsallad
1 kruka färsk körvel
1 kruka färsk dill
6 sardellfiléer
1 krm svartpeppar
finrivet skal av 1 citron
50 g riven Svecia

Rekommenderade viner

Fylliga och krämiga vita viner

årgång slut