Recept

Svamp- och purjolökspaj

Pajen för dig som fyllt svampkorgen. Fungerar lika bra med goda champinjoner i grönsaksdisken.

Gör såhär

  1. Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt kvarg och arbeta snabbt ihop degen. Tryck ut degen i en pajform, ca 23 cm i diameter.
  2. Nagga med en gaffel. Låt pajen vila i kylen i ca 30 min.
  3. Sätt ugnen på 200°.
  4. Skär svampen i bitar och purjolöken i skivor. Fräs först svampen i smör i en stekpanna, ca 5 min. Lägg i purjolöken och låt den fräsa några min. Salta och peppra.
  5. Vispa ihop ägg och grädde.
  6. Förgrädda pajskalet i ca 10 min.
  7. Lägg i svamp, purjolök och ost blandat i pajskalet. Häll över äggstanningen.
  8. Grädda i nedre delen av ugnen i 35-40 min.

Receptkreatör: Arla
Tillagningstid: 60+ minuter

Ingredienser

4 personer

Pajdeg
2,5 dl vetemjöl
75 gram Smör
¾ dl Kesella kvarg

Fyllning
1 liter färsk svamp
2 purjolökar
Smör
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
4 ägg
2,5 dl grädde
2 dl riven lagrad ost (t ex Kvibille Präst)

Eleganta och strama röda viner

bio

2019 Langhe Nebbiolo, Rivetto Dal 1902

Piemonte259 kr
kommer snart

2019 Rosso di Montalcino Rossofonte, Ciacci Piccolomini

Toskana249 krLanseringsdatum: 07/12

Bäriga och juiciga röda viner

bio

2017 Chapelle 1441 Pinot Noir, Domaine Trapet

Alsace329 kr

2019 Langhe Nebbiolo, Azelia

Piemonte199 kr

2018 Pinot Noir Tradition, Philipp Kuhn

Pfalz189 kr
eko

2018 Chinon Silènes, Charles Joguet

Loire169 kr