Recept

Svamp- och purjolökspaj

Pajen för dig som fyllt svampkorgen. Fungerar lika bra med goda champinjoner i grönsaksdisken.

Gör såhär

  1. Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt kvarg och arbeta snabbt ihop degen. Tryck ut degen i en pajform, ca 23 cm i diameter.
  2. Nagga med en gaffel. Låt pajen vila i kylen i ca 30 min.
  3. Sätt ugnen på 200°.
  4. Skär svampen i bitar och purjolöken i skivor. Fräs först svampen i smör i en stekpanna, ca 5 min. Lägg i purjolöken och låt den fräsa några min. Salta och peppra.
  5. Vispa ihop ägg och grädde.
  6. Förgrädda pajskalet i ca 10 min.
  7. Lägg i svamp, purjolök och ost blandat i pajskalet. Häll över äggstanningen.
  8. Grädda i nedre delen av ugnen i 35-40 min.

Receptkreatör: Arla

Ingredienser

4 personer
Tillagningstid: 60+ minuter

Pajdeg
2,5 dl vetemjöl
75 gram Arla® svenskt smör
¾ dl Arla Köket® Kesella® kvarg

Fyllning
1 liter färsk svamp
2 purjolökar
Arla® svenskt smör
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
4 ägg
2,5 dl Arla Köket® ekologisk vispgrädde
2 dl Kvibille® Riven ost Cheddar

Eleganta och strama röda viner

2021 Langhe Nebbiolo, Josetta Saffirio

Piemonte199 kr
årgång slut

2017 Barolo, Fratelli Alessandria

Piemonte439 kr

Bäriga och juiciga röda viner

eko

2021 Galets Rouges, Château Mourgues du Grès

Rhône135 kr
nyhet

2020 Beaujolais-Villages, Mommessin

Bourgogne179 kr

2020 Rosso di Montalcino, Ciacci Piccolomini

Toskana211 kr

2018 Acusp Pinot Noir, Castell d’Encus

Katalonien439 kr