Recept

Svamp- och purjolökspaj

Pajen för dig som fyllt svampkorgen. Fungerar lika bra med goda champinjoner i grönsaksdisken.

Gör såhär

  1. Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt kvarg och arbeta snabbt ihop degen. Tryck ut degen i en pajform, ca 23 cm i diameter.
  2. Nagga med en gaffel. Låt pajen vila i kylen i ca 30 min.
  3. Sätt ugnen på 200°.
  4. Skär svampen i bitar och purjolöken i skivor. Fräs först svampen i smör i en stekpanna, ca 5 min. Lägg i purjolöken och låt den fräsa några min. Salta och peppra.
  5. Vispa ihop ägg och grädde.
  6. Förgrädda pajskalet i ca 10 min.
  7. Lägg i svamp, purjolök och ost blandat i pajskalet. Häll över äggstanningen.
  8. Grädda i nedre delen av ugnen i 35-40 min.

Receptkreatör: Arla
Tillagningstid: 60+ minuter

Ingredienser

4 personer

Pajdeg
2,5 dl vetemjöl
75 gram Smör
¾ dl Kesella kvarg

Fyllning
1 liter färsk svamp
2 purjolökar
Smör
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
4 ägg
2,5 dl grädde
2 dl riven lagrad ost (t ex Kvibille Präst)

Rekommenderade viner

Eleganta och strama röda viner

Rekommenderade viner

Bäriga och juiciga röda viner