Recept

Svamp- och purjolökspaj

Pajen för dig som fyllt svampkorgen. Fungerar lika bra med goda champinjoner i grönsaksdisken.

Gör såhär

  1. Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt kvarg och arbeta snabbt ihop degen. Tryck ut degen i en pajform, ca 23 cm i diameter.
  2. Nagga med en gaffel. Låt pajen vila i kylen i ca 30 min.
  3. Sätt ugnen på 200°.
  4. Skär svampen i bitar och purjolöken i skivor. Fräs först svampen i smör i en stekpanna, ca 5 min. Lägg i purjolöken och låt den fräsa några min. Salta och peppra.
  5. Vispa ihop ägg och grädde.
  6. Förgrädda pajskalet i ca 10 min.
  7. Lägg i svamp, purjolök och ost blandat i pajskalet. Häll över äggstanningen.
  8. Grädda i nedre delen av ugnen i 35-40 min.

Receptkreatör: Arla
Tillagningstid: 60+ minuter

Ingredienser

4 personer

Pajdeg
2,5 dl vetemjöl
75 gram Smör
¾ dl Kesella kvarg

Fyllning
1 liter färsk svamp
2 purjolökar
Smör
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
4 ägg
2,5 dl grädde
2 dl riven lagrad ost (t ex Kvibille Präst)

Eleganta och strama röda viner

2020 Langhe Nebbiolo, Josetta Saffirio

Piemonte199 kr

2017 Barolo, Fratelli Alessandria

Piemonte439 kr

Bäriga och juiciga röda viner

nyhet

2017 Pinot Noir, The Paring

Kalifornien299 kr

2018 Acusp Pinot Noir, Castell d’Encus

Katalonien429 kr

2018 Estate Pinot Noir, Paul Cluver

Elgin219 kr