Recept

Tomatgalette med purjolök och ost

Denna enkla franska paj är fantastiskt vacker att ställa på buffébordet eller som ensamrätt med en matigare sallad. Använd gärna tomater med olika färg och form för bästa effekt!

Gör såhär

  1. Sätt ugnen på 200°. Lägg ut smördegen på en plåt med bakplåtspapper.
  2. Strimla purjolöken. Skala och finhacka vitlöken. Fräs all lök mjuk i smör-&rapsolja ca 10 min. Rör ned färsk timjan, salt och peppar. Skär tomaterna i skivor.
  3. Blanda crème fraiche med riven ost och bred på smördegen. Lämna en kant på ca 3 cm runt om. Fördela lök och tomater på smördegen.
  4. Ringla över honung. Vik upp degkanten runtom. Grädda i mitten av ugnen 25-30 min.

Receptkreatör: Arla
Tillagningstid: 50 minuter

Ingredienser

250 gram kyld smördeg
150 gram purjolök
2 vitlöksklyftor
2 msk smör
2 msk hackad färsk timjan
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
350 gram tomater, gärna olika färger
1 dl crème fraîche
100 gram riven ost (till exempel prästost)
1 msk honung

Fylliga och krämiga vita viner

2018 Estate Chardonnay, Paul Cluver

Elgin219 kr

2020 Simonsig Chardonnay, Simonsig Estate

Stellenbosch94 kr
prissänkt

2016 Chardonnay, The Paring

Kalifornien249 kr 299 kr

2011 Château La Louvière Blanc, André Lurton

Bordeaux279 kr