Recept

Torskrygg med pocherat ägg och vitvinssås

c

Gör såhär

  1. Dela fisken i 4 bitar. Salta dem runt om och låt rimma i kyl ca 1 tim.
  2. Skala och finhacka löken. Fräs den på svag värme i 1 msk smör utan att den tar färg. Tillsätt vin, buljong och grädde. Koka ihop tills ca 5 dl återstår, ca 1 tim. Sila såsen och häll tillbaka i kastrullen. Smaka av med salt och citronsaft. Vispa eller mixa i resten av smöret precis innan servering.
  3. Koka upp vatten, ättiksprit och salt i en kastrull. Sänk värmen så att vattnet bara sjuder. Knäck ett ägg i taget i en kopp och låt det försiktigt glida ner i vattnet. När äggvitan stelnat efter 3-4 min är äggen färdiga. Lyft upp dem med en hålslev.
  4. Koka upp ½ dl vatten i en låg, vid panna. Torka av fisken, lägg den i pannan och sjud på svag värme under lock ca 5 min.
  5. Servera fisken med vitvinssås, ägg och pressad potatis. Garnera med ansjovis och gräslök.

Receptkreatör: Arla och Tommy Myllymäki

Ingredienser

Rekommenderade viner

Fylliga och krämiga vita viner

årgång slut