Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
Joh. Jos. Prüm. Tyskland, Mosel
Ikonisk Moselklassiker med långlivade viner
Få egendomar kan skryta om att ha producerat viner av absolut toppkvalitet i över ett halvt sekel, men det kan Joh Jos Prüm. De första spåren av familjens rötter i området kring Moseldalen kommer från 1100-talet, och man har odlat druvor här sedan åtminstone 1700-talet. Idag äger man vingårdar i några av Mosels mest attraktiva vingårdar och skapar viner för kommande sekler.Historia
Joh. Jos. Prüm är synonymt med Moseldalen. Vinhuset tog sitt namn efter Johann Josef Prüm – en ättling till till dessa tidiga druvodlare som funnits i Moseldalen i flera hundra år – när han grundade dagens egendom år 1911 i byn Wehlen. Sedan slutet på första världskriget anses de vara en av Tysklands absolut bästa producenter – arketypen för Moselviner med högt restsocker, knivskarp syra samt viner som har enorm potential i vinkällaren. Gården gick därefter i arv till Johann Josefs son Sebastian, som i sin tur lämnade över till sin son Manfred. Sedan 1969 har gården således drivits av Dr. Manfred Prüm och idag är det han själv och dottern Dr. Katharina som står för driften, med Katharina som ansvarig vinmakare. Joh Jos Prüm är en av nio vinfirmor i Tyskland som har rankats med fyra stjärnor av Gault Millau.
Vingårdar
Den 22 hektar stora egendomen utgörs av 13,5 hektar vingårdar där cirka 70 procent består oympade vinstockar. Denna imponerande bedrift beror på att vinlusen phylloxera inte trivdes i den här typen av skifferjord under dess härjningar i slutet av 1800-talet. Just skiffer är den dominerande jordmånen och många av vingårdarna har väldigt brant lutning mot syd eller sydväst vilket är typiskt för de bästa vingårdslägena i Mosel. Prüms ägor ligger i fyra av de mest berömda vingårdslägena i Moseldalen: Wehlener Sonnenuhr (6 hektar), Zeltinger Sonnenuhr (3 hektar), Graacher Himmelreich (3,5 hektar) och Bernkasteler Badstube längre uppströms. De producerar 15 olika viner varje år från dessa fyra vingårdslägen – själva sinnebilden av Moselviner med en tilltalande restsötma och knivskarp syra. Allt förpackat i viner som klarar ofantligt lång tid i källaren.
Zeltinger Sonnenuhr
Flaskor från vingårdsläget Zeltinger Sonnenuhr är ovanliga att hitta då familjen Prüms Sonnenuhr-vingård i byn Zeltingen är mycket liten. Vingården ligger i det allra nordligaste läget och ligger granne med Wehlener Sonnenuhr. Båda lägena har tagit ett namn efter det solur som stoltserar bland rankorna och som syns tydligt från andra sidan floden. Vingårdsläget har ungefär samma solexponering och branta läge som sin granne men är är topplagret mycket grundarna och rankorna når den hårda skifferstenen nästan omedelbart. Detta får till följd att rankorna måste kämpa för att få vatten – något som självklart påverkar skördens storlek och vinernas karaktär. Familjen Prüms ägor består av 60-70-åriga rankor som omringar soluret. Vinerna blir mycket komplexa med toner av sten och rök. Stilen är djupt kompakt och syran är något lägre än vinerna från grannvingården – detta väger de upp med sin höga komplexitet, runda munkänsla och stora lagringsbarhet.
Wehlener Sonnenuhr
Wehlener Sonnenuhr, vars namn kommer ifrån soluret som en förfader till Prüm-familjen lät resa i vingården, ligger strax nedströms från Graacher Himmelreich. Dess blå skiffer-jordar fungerar som utmärkt vattenreservoar. Vingården är den brantare utav de två nämnda och med sitt syd/sydvästliga läge ger den viner som har både fin frukt, uttalad mineralitet och en härlig fräschör. Wehlener Sonnenuhr är förmodligen den mest kända vingården i Prüms ägor och ger viner som är otroligt långlivade och något mera kraftiga i sin ungdom än vinerna från Graacher Himmelreich.
Graacher Himmelreich
Graacher Himmelreich ligger strax uppströms från Wehlener Sonnenuhr och har djup jordmån som fungerar som utmärkt vattenreservoar – vinerna från denna vingård är således oslagbara under även de varmaste åren. Vingården är inte riktigt lika brant som sin granne och med sitt sydvästliga läge ger den viner som har både fin frukt, uttalad mineralitet och en laserskulpterad syra. Graacher Himmelreich anses vara en av Tysklands allra bästa vingårdar och producerar några av världens mest långlivade viner. Familjen Prüm äger 3,5 hektar av vingården.
Bernkasteler Badstube
Vingårdsläget Bernkasteler Badstube är den ytterligaste vingården i Mosel ägd av Joh. jos. Prüm. Den ligger granne med Graacher Himmerlreich och är mer västligt exponerad än grannen (vilket ger längre eftermiddagssol) och är inte riktigt lika brant – däremot är jordmånen betydligt djupare. Vingården producerar underbart delikata och floralt expressionistiska viner. Vinerna har också en annan tyngd än de från Graacher Himmelreich. Syran är oemotståndligt frisk och vinerna tillhör några av de bästa från Mosel.
Vinifikation
Hemligheten bakom Prüms viner stavas låga skördeuttag, riktigt bra lägen, gamla stockar och sen skörd med mycket noggrann selektering av druvorna. Vinerna är mycket långlivade och man lanserar ofta sina viner några år senare än sina Moselkollegor. De håller vinmakningen så naturlig som det bara går med så liten inverkan som möjligt och låter naturen ha sin gång. Fermentering sker med vingårdarnas inneboende jäststammar på stålfat, allt i syfte att ge vinerna så stort intryck av sin terroir som möjligt. Prüms viner behöver ofta ganska lång tid i flaska för att visa sig från sin bästa sida och de kan leva mycket länge. Generellt kan man säga att ju senare skörd desto längre lagringspotential. En Auslese eller Spätlese kan generellt sett lagras längre än en Kabinett, men i utbyte tar dem mycket längre tid på sig att mogna och utvecklas. Deras fruktigare viner öppnar upp för många spännande matchningsmöjligheter – vinet kommer att passa väl till de flesta fräscha bärdesserter, men kommer också att bli en given succé till ostbrickan, till gåsleversnittarna, eller till riktigt stark mat (eftersom sötman mildrar hetta). Joh. Jos Prüm har som policy att aldrig avslöja den exakta sötman i sina viner. Produktionen är mycket liten och består av ungefär 150,000 flaskor årligen.
”Few estates in the world can claim to have maintained the highest quality standards uninterrupted for half a century and more. Joh Jos Prüm, the most famous of the many Mosel wine estates bearing the Prüm name, is one estate that can.” – Stuart Pigott, The Wine Atlas of Germany
“To drink a Riesling from Joh Jos Prüm is to enjoy a springtime of the heart and mind.” – Stephan Rheinhardt – The Finest Wine of Germany
”5 snabba” med Katharina Prüm
1. What is your favorite time of the year in the vineyards?
”Harvest (if it is not raining)”
2. What is your favorite part of being a winemaker?
”Any except next answer”
3. What is your least favorite part of being a winemaker?
”The bureaucracy”
4. If you had to describe the style of your winemaking with just one sentence – what would it be?
”We are very meticulous in the vineyards – in the cellar, we do as little as possible.”
5. Which of your own wines would you bring to a deserted island, and why?
”It would frustrate me a lot if I was only able to bring one and I would try hard to smuggle in a nice selection – but if I was really limited to one I would bring a Spätlese with some years of bottle age.”