08 juli 2021

Fridas Lunds favoriter från Tryffelsvinet

Vinboksaktuella Frida Lund om nya boken, att utmana sig själv, att våga vara obrydd och sina tre favoriter från Tryffelsvinet

Fantastiska Frida Lund är en person som man fullkomligen knockas av när man stöter på henne. Hennes instagramkonto (@_fridalund) är ett veritabelt smörgåsbord när det kommer till inspiration om såväl mat, vin, inredning och mode – allting kryddat med hennes eget bildspråk och personliga tilltal. Frida beskriver sig själv som en person som ”äter mat, dricker vin, bloggar, driver VINTV och gillar ost”, men på CV’t finns även kokboksförfattande (Goda Grejer), Vindejten tillsammans med Alf Tumble, en blogg på elle.se och såklart hennes instagramsida (missa för allt i världen hennes stories!). Nu är hon också aktuell med en ny bok – denna gång om vin – som kommer att släppas under sensommaren 2021. Vi på Tryffelsvinet ville så klart höra mer om boken och passade därför på att bjuda in Frida till vårt kontor. Där dukade vi upp med ett 20-tal viner från vår portfölj för att grilla Frida på information om boken och samtidigt hitta hennes tre favoritviner från Tryffelsvinet:

Vad tyckte du om dagens viner, Frida?
”Kan ni tänka er vilka tre som är mina favoriter? Nejmen alltså, Château Tour Sieujean, för att det här med Bordeaux är så nytt för mig – det här var ju jättegott! Sen vill jag nog ändå välja både As 2 Ladeiras och Via XVIII från Viña Somoza. Vi har provat så otroligt mycket goda viner idag – jag älskade verkligen Claude Riffault – men jag vill ändå utmana mig själv. Frankrike är alltid min go to, men både Spanien och Bordeaux är mer okänt och jag vill testa nya grejer!”

Vad gillar du bäst med As 2 Ladeiras?
”Galicien är ett drömresemål – jag vill dit och surfa, det ser så otroligt fint ut. Vinet tycker jag har nästan lite sälta. Jag tycker ofta man kan känna det i viner från Galiciens kust. Det är en av mina godaste smakupplevelser i vin när det finns en liten hint av mineralitet. Just den där sältan som är så svårdefinierad, men när man har kommit på att det är det så hittar man det överallt i sådana här viner. Man riktigt känner kusten!”
As 2 Ladeiras – Viña Somoza (Galicien, Spanien), 219 kronor

Vad gillar du bäst med Via XVIII?
Ӏr det trousseau med i blenden?
Den älskar man ju! Det här var väldigt, väldigt, väldigt, väldigt, väldigt gott. Extremt gott var det. Den här måste man servera sval. Det var verkligen gott – så pigg och len samtidigt. Det känns nästan som att någon la min mun i en liten vagga – ett gott rött vin helt enkelt. Jag tycker att båda vinerna från Viña Somoza var roliga, de var lite annorlunda, men samtidigt så trygga.”
(Tryffelsvinets anmärkning: merenzao är en synonym för trousseau)
Via XVIII – Viña Somoza (Galicien, Spanien), 199 kronor

Vad gillar du bäst med Château Tour Sieujean?
”Mmm!! Det här vinet var verkligen jättegott! Jag har nog alltid bortsett lite från Bordeaux, och tänkt lite att ”nä, men det kan ju inte vara så gott som alla säger” men nu måste jag nästan tänka om. Det är lätt att bli avskräckt när det kommer till Bordeaux. Om man väl fastnar har man ju förstått att det kommer att bli så jäkla dyrt. Kul med ett instegsvin som inte drar iväg tycker jag! Det här hade jag absolut druckit tillsammans med mat. Mitt hemliga tips är att vara obrydd när det kommer till mat och vin i kombination – är man inte så ängslig blir det oftast som bäst!”
Château Tour Sieujean (Bordeaux, Frankrike), 298 kronor

Berätta om din nya bok!
”Boken kommer ut i augusti och kommer att heta ”Vin från A till Ö”. Det är en rolig, snäll och enkel guide till vinets otroliga värld. Första kapitlet heter ”avdramatisera hela skiten” för att slå hål på de vanligaste vinstereotyperna som kan vara så hämmande och skrämmande. Det skall liksom inte vara en tråkig bokstavstroende bok, som slår folk på näsan. Vin är kul och för alla, boken är lättsam, rolig och informativ. Proppad med bilder och texter jag hoppas de som läser boken ska älska.”

Kan du ge ett exempel på ett typiskt kapitel?
”Det finns många! ”Vad är skillnaden på crémant, champagne, prosecco, pet nat” och ”Starta en vinklubb för att lära dig mer om vin” till exempel. Ett kapitel handlar om varför det är så töntigt med svåra vinlistor – varför skriver man inte bara druva så att folk fattar? Jag funderar kring hur kan man tänka i stället för att inte slå folk på näsan när det kommer till att beskriva ett vin. Vad är egentligen ”stram och nyanserat” liksom, jag får i stället alltid inre bilder när jag dricker ett vin. Mer sånt! Sedan pratar jag också om hur du bygger en vingarderob, hur man privatimporterar vin, och framför allt – att när man väl har börjat intressera sig för vin så öppnar sig en helt ny värld!”

Boken finns att förboka här

Tryffelsvinet tipsar

Fridas Lunds favoriter från Tryffelsvinet

Tryffelsvinet tipsar

Mer spännande vinkunskap

Varför dricker man champagne på nyår?

Att fira in det nya året i champagne är en tradition som få ifrågasätter, men varför gör vi egentligen det? Tryffelsvinet har grävt fram svaret och tipsar dessutom om våra bästa bubblande viner.

Läs mer

Vad dricker man till julmaten?

Äntligen är det dags att duka upp med julens härligheter på bordet! Vilka klassiska rätter skall dyka upp igen? Skall man våga plocka in någonting nytt? Och vad skall man dricka på kalaset? Vi har i alla fall svaret på det sistnämnda!

Läs mer

När firas champagnedagen?

När det kommer till firandet av champagnedagen råder det stor förvirring i vinvärlden, och ett snabbt googlande ger tvetydiga svar. Ska man fira den tredje eller fjärde fredagen i oktober – eller kanske båda? Tryffelsvinet har svaret (och champagnen att fira med)!

Läs mer