18 augusti 2021

Lagra vin som ett proffs

Hur tar man hand om sina viner på bästa sätt? Tryffelsvinet listar farorna som kan förstöra dina flaskor och tipsar om tre sätt att lagra dina viner på!

Hur ska jag lagra mina viner på bästa sätt?

Varför skall man lagra sina viner korrekt?

Det är lättare än man tror att förstöra sina flaskor. Ljus, temperatur och luftfuktighet är alla faktorer som kan förlänga eller förkorta livstiden på dina flaskor. Har man med möda och omsorg valt ut och inhandlat sina favoriter är det ju synd och skam att själv vara orsaken till att vinet blir förstört. Nedan finner du några snabba nedslag i vetenskapen bakom varför man skall ha lagringsmiljön i åtanke för att till sist avsluta med olika sätt att lagra sitt vin. Slutligen listar vi några fina buteljer från Tryffelsvinet som är värda att lagra lite extra.

Ljusets inverkan

Forskningen låter oss veta att exponering mot ljus med korta våglängder sätter i gång processer i vinet som kan ge upphov till obehagliga aromer (vilket är anledningen till att de flesta viner buteljeras i färgade flaskor som blockerar ljuset).

Luftfuktighetens inverkan

Även luftfuktigheten kan vara en faktor i beräkningen av hur du skall lagra dina viner – för torrt och korkarna kan torka och släppa in oönskat syre, för fuktigt och etiketterna kan mögla. En tumregel att gå efter är cirka 70 %.

Temperaturens inverkan

När det kommer till temperatur tvistar de lärde om den ultimata temperaturen, men generellt brukar man tala om en stadig temperatur på kring 12-14°C som den bästa. Det viktigaste är dock att temperaturen är jämn och det är här det blir riktigt intressant; Dr. Alexander Pandell vid den kemiska fakulteten vid California State University har i sin forskning kommit fram till att man genom att höja lagringstemperaturen 10°C ökar den kemiska reaktionshastigheten i ett vin mellan 2-8 gånger. Detta innebär att man genom att lagra ett vin vid en konstant temperatur av 23°C får samma reaktion på 3 år som ett vin som lagrats i 13°C i 24 år. Ett vin som lagras vid 33°C i en månad får samma reaktion som ett vin som lagrats 18 år under ideala förhållanden. Det bevisar att även korta temperaturförändringar i ett vin är skadligt eftersom man ju är ute efter en så långsam lagring som möjligt där vinet får en möjlighet att utveckla alla de där härliga, komplexa aromerna som vi fantiserade om när vi köpte vinet. Vinet hamnar helt enkelt i obalans.

Underkastas vinet därtill för temperaturfluktuationer mellan dag och natt utsätts flaskan för ständig expandering och kontraktion av vätskan där korken kan tryckas ut vid expansionen och ta med sig skadligt syre vid kontraktionen. Är det dessutom för kallt (under 5°C) kan vinet frysa och korkarna forceras ut.

3 olika sätt att lagra sina viner

För att summera så kan vi utesluta soliga och varma ytor (till exempel nära ugnen i köket), dragiga vindar, garage och pannrum. Andra faktorer att tänka på är vibrationer, starka dofter och så klart; försäkringsvärde. Så, vad finns det egentligen kvar? Lösningen är ofta att ha ett mångfacetterat förhållningssätt till sina viner och inventera sina egna behov;

Enklare viner som skall drickas inom en närperiod (1-2 år): Mörkt och svalt utrymme hemma, typ en garderob, matkällare eller vinkyl
Finare flaskor som skall drickas under en längre period än den absoluta närperioden (mer än 2 år): Vinlagringsskåp hemma
Viner som skall lagras en mycket lång period, viner på låda, viner för investering, exklusiva viner, viner med affektionsvärde: Professionella vinlagringskällare (typ Magnusson Fine Wine eller Vinkällaren Grappe)

Mycket handlar väl egentligen om intresse, mål med samlandet, utrymme hemma och hur säker man vill vara på att skapa en ultimat miljö för sina flaskor. Ofta är en kombination mellan alternativ 1, 2 och 3 den bästa om du har många viner i ditt innehav.

Text: Anna Rönngren

Tryffelsvinet tipsar

Viner att lagra

årgång slut

2017 Chinon Les Charmes, Charles Joguet

Loire299 kr 349 kr

2017 Barolo, Azelia

Piemonte359 kr
95poäng

2017 Barolo Serralunga d’Alba, Rivetto Dal 1902

Piemonte499 kr

2018 Meursault Les Vireuils, Camille Giroud

Bourgogne549 kr

2008 Cuvée Alain Thiénot brut, Champagne Thiénot

Champagne799 kr

2017 Clos De la Roche Grand Cru, Jean-Claude Boisset

Bourgogne1899 kr

Tryffelsvinet tipsar

Mer spännande vinkunskap

Josetta Saffirios Konstnärsserie Nr. 2: Stina Wirsén

Vi presenterar stolt andra upplagan av unika samlar-Barolon från Josetta Saffirio i form av årgång 2017 Barolo del Comune di Monforte d’Alba Konstnärsserie Nr. 2 med etikett designad av Stina Wirsén. 300 magnumflaskor à 769 kronor lanseras den 3:e maj klockan 10:00 under hemligt artikelnummer som skickas ut till medlemmar av Tryffelsvinets vinklubb via mejl. Håll utkik i din mejlkorg!

Läs mer

Aligoté – Bourgognes doldisdruva

Vit Bourgogne är i princip synonymt med chardonnay – men det är långt ifrån sanningen. Få känner till druvan aligoté – men det är en druva som på senare år fått ett stort uppsving i popularitet. När den är som bäst kan den till och med överglänsa chardonnay – särskilt när den vuxit på branta kullar med mager jordmån. Och det bästa? Den kostar bara en spottstyver av chardonnay från samma område!

Läs mer

Tryffelsvinets dekanteringsguide

Att dekantera – eller lufta – sitt vin kan tyckas avancerat. Det är inte utan anledning som det är ett vanligt tävlingsmoment i internationella sommeliertävlingar. Men behöver det verkligen vara så svårt? Tryffelsvinet har samlat de bästa tipsen om hur, när och varför du skall dekantera dina flaskor. Läs guiden här!

Läs mer