17 april 2024

Succé för Josetta Saffirios Konstnärsserie: 2019 Barolo Edition 4 Lisa Larsson

Årets version av Josetta Saffirios specialetikett var inget annat än en supersuccé! Inte nog med att flaskorna sålde slut under en timme – originalkonstverket auktionerades ut för hela 30,000 kronor som donerats till välgörenhet.

Dubbelframgång för årets konstnärsprojekt

När Tryffelsvinet summerar årets upplaga av Josetta Saffirios konstnärsserie kan vi konstatera att den var en rungande succé för såväl magnumflaskorna som för välgörenhetsauktionen av originalkonstverket.

Magnumflaskorna

Årets hemliga konstnär avslöjades den 3 april 2024 som den hyllade konstnären Lisa Larsson (som du kan läsa mer om här!). Samtidigt avslöjades det att magnumflaskorna skulle släppas till Tryffelsvinets Vinklubbsmedlemmar med ett hemligt artikelnummer. De 150 numrerade magnumflaskorna släpptes den 16 april 2024 klockan 10:00 och inom en timme var samtliga flaskor slut. Flaskorna levererades med i originalträlåda med plats för en magnumflaska.

Välgörenhetsauktionen av originalkonstverket

Originalkonstverket är det enda i sitt slag och målades av Lisa Larsson, år 2023, i tekniken gouache. Målningen beställdes av Tryffelsvinet och vinproducenten Josetta Saffirio med syfte att pryda etiketten på en specialflaska i magnumformat av gårdens 2019 Barolo Classico. Målningen finns bara i en enda upplaga, vilken auktionerades ut den 17 april 2024 där hela vinsten om 30.000 kronor oavkortat skänktes till Plan International Sverige och deras arbete för stärka barns rättigheter.

Historien bakom konstnärsprojektet

Vingården Josetta Saffirios originaletiketter var under många år beprydda med små tomtar där gårdens olika viner alla hade sin egen tomte. Dessa tomtar handmålades av Josetta Saffirio själv på 1980-talet efter inspiration från barndomens berättelser där hennes far beskrev tomtarna som små hjälpredor i vineriet.

Josettas dotter, Sara Vezza, har i denna anda tillsammans med Tryffelsvinet, tagit fram en samlarserie unik för den svenska marknaden. Varje år väljs en svensk kvinnlig konstnär ut för att ta fram etiketten till en specialmagnum som pryds av konstnärens egen version av tomten. Meta Isæus-Berlin inledde projektet med årgång 2016, följt av Stina Wirsén 2017 och Siri Carlén 2018. Vid den hyllade toppårgången 2019 föll valet på Lisa Larsson, som fick fria händer att tolka tomten.

Tryffelsvinet tipsar

Josetta Saffirios konstnärsserie